Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Doubt - spravodlivosť, lásku, vinu, pravdu. Všetko možno spochybniť!

15.02.2017 13:05
debata
Doubt - spravodlivosť, lásku, vinu, pravdu....
Doubt - spravodlivosť, lásku, vinu, pravdu. Všetko možno spochybniť! Doubt - spravodlivosť, lásku, vinu, pravdu. Všetko možno spochybniť!

Podarí sa Katherine Heigl návrat do sveta seriálov na druhý pokus?

Seriálov o právnikoch nikdy nie je dosť. Zrejme to si povedala aj najsledovanejšia televízia v Spojených štátoch CBS a v utorok večer ponúkne divákom svoj pohľad na svet v súdnej sieni, aj mimo nej v novinke Doubt. Po minuloročnom ukončení Good Wife televízia hľadala dostatočnú náhradu a do hlavného vysielania sa dostala aj novinka Doubt (Pochybnosť) o renomovanom tíme právnikov, ktorí riešia komplikované prípady, aj svoje komplikované životy. Zatiaľ, čo v súdnej sieni spory vyhrávajú, častokrát v osobnom živote nie sú víťazmi. Pre mnohých to môže byť neatraktívna téma, ktorá tu už niekoľkokrát bola zrecyklovaná, CBS však chce presvedčiť divákov, že práve Doubt bude tou správnou voľbou. Hlavným ťahákom má byť herečka Katherine Heigl, ktorá sa okrem producentskej stoličky ujala aj hlavnej úlohy a pokúsi sa po druhýkrát vrátiť v krátkom čase do sveta seriálov. Tvorcovia sľubujú mix spravodlivosti, viny, lásky, vášne, zrady a nakoniec aj pravdy a to všetko môže byť spochybnené vo svetle každého prípadu.

Heigl po odchode zo seriálu Grey´s Anatomy (Klinika Grace), ktorý ju preslávil ako Izzie, úspešne naštartovala filmovú kariéru a postupne sa vypracovala medzi najžiadanejšie komediálne herečky. Problém spočíval v tom, že sa chcela presadiť aj vo vážnejších úlohách, no v Hollywoode už bola „zaškatuľkovaná“ v inom žánri. Preto popri nakrúcaní ľahšieho žánru sa sústredila aj no možný návrat na televízne obrazovky. Svoju šancu dostala v roku 2015 prostred­níctvom drámy televízie NBC State of Affairs, ktorý taktiež produkovala a zahrala si hlavnú úlohu ako Charleston „Charlie“ Tucker. Zaujímavo pojatý námet o poradcoch americkej prezidentky, ktorý poodhalil zákulisie najvyššej politiky a hrozby islamského terorizmu sa stretol s rozpačitými reakciami zo strany divákov a televízia ho zrušila po prvej sérii. Pritom začiatok vysielania State of Affairs vyzeral nádejne, premiéru si pozrelo takmer 9 miliónov divákov s ratingom 2.2, čo boli nadpriemerné hodnoty a zdalo sa, že NBC našla nový hit a herečke sa podaril návrat. Nasledujúce týždne odhalili smutnú realitu potenciálu seriálu, respektíve diváckeho vkusu. Pomerne náročná téma hodiaca sa skôr na káblové televízie, a ktorá navyše nútila divákov sa zamýšľať nad rôznymi témami politiky a terorizmu sa teda musela v máji 2015 definitívne vypratať z televízie. Krivka postupne klesala na sedem milíónov, neskôr na päť a seriál sa rozlúčil len so 4.5 miliónovou sledovanosťou a ratingom iba 0.9.

Prvý neúspech herečku neodradil a v roku 2017 sa pokúsi vrátiť po druhýkrát, tentokrát ako sebavedomá večná rebelka Sadie Ellis, ktorá zažíva tvrdý profesionálny aj osobný pád pre svojho klienta, ktorý možno je, alebo možno nie je vinný z vraždy. Práve tento prípad pošramotí jej dokonalý svet, ktorý si vybudovala. Za jej sebavedomým výrazom sa skrýva nie až tak sebaistá osoba. Dokonalý imidž, dokonalá firma, dokonalá práca a nie až tak dokonalé správanie sú charakteristické pre Sadie. Bude stačiť jeden kontroverzný prípad a jej vzdušné zámky sa začnú rúcať.
Sadie je obklopená tímom právnikov, niektorí sú aj priatelia, niektorí sú tolerovaní kolegovia. Pravou rukou Sadie je vždy pragmaticky zmýšľajúci Albert Cobb (Dulé Hill), ktorý je zároveň jej blízkym priateľom. Práve prípad obvineného chirurga Billyho Brennana (Steven Pasquale) z vraždy manželky ukáže slabiny Sadie, ktorej osobné prepojenia s prípadom budú mať dopady na priateľstvo s Albertom. Mylne sa domnieval, že o Sadie vie všetko. Tá má však svoje tajomstvá, s ktorým sa nedelila.

Ďalšou členkou tímu je transexuálka Cameron Wirth (Laverne Cox) , ktorá častokrát až príliš horlivo bojuje za svojich klientov v snahe bojovať s diskrimináciou, ktorú zažila na vlastnej koži. Najmladšou členkou je atraktívna Tiffany Simon (Dreama Walker), ktorá je pravou rukou Cameron a snaží sa všemožne byť dokonalou a bezchybnou osobou, čo sa jej častokrát nedarí. Mozaiku dotvára bývalý zločinec Nick Brady (Kobi Libbi), ktorý svoj pobyt vo väzení premenil na osobnostný rozvoj a ďalšej službe verejnosti. Titul získal samoštúdiom a skúšky zložil v čase odpykávania trestu. Kombinácia bývalého trestanca a špičkového právnika z neho robia eso v rukáve celého tímu, keďže vie odhaliť klientov, ktorí sa pokúšajú klamať. Nad všetkými tvrdou rukou vládne právnický veterán Isaiah „The Boss“ Roth (Elliott Gould).

Či však novinka uspeje je viac ako otázne. Posledných niekoľko rokov sa tomuto žánru až tak nedarí. Minulý rok sa skončil seriál Good Wife (Dobrá manželka) po neustále klesajúcich ratingoch a najnovší spin-off s názvom Good Fight bude vysielaný prostredníctvom online platformy CBS All Access a do hlavného vysielania sa nedostane. Dlhodobo sa etabloval len seriál Suits (Kravaťáci) a túto sezónu CBS spustila novinku Bull v hlavnej úlohe s Michaelom Wheatherlym, ktorý pre túto úlohu opustil NCIS. Bull si stihol vybudovať stabilnú divácku základňu medzičasom na CBS a patrí medzi najsledovanejšie novinky a určite bude pokračovať ďalšou sériou.

Pravdepodobne na dva právnické seriály na jednej stanici nebude miesto, ale kvalita a spätná väzba zo strany divákov môže prekvapiť. Navyše v neprospech hovorí fakt, že tohtoročná novinka na ABC Conviction sa po 13 epizódach skončila neúspechom a spolu s Doubt majú až príliš veľa podobných čŕt. Arogantná hlavná postava, ktorá skrýva svoje city. Členovia tímu, z ktorých každý zastupuje istú vekovú skupinu a špecifické osobné problémy a autoritatívny šéf. Keď k tomu sa pripočítajú kontroverzné prípady, ktoré dostanú priestor a pravdepodobne tá istá chyba ako pri Conviction, teda rozpor medzi dostatočným vykreslením buď osobných životov postáv alebo jednotlivých prípadov, objavuje sa tak rozpačito pripravený návrat pre Katherine Heigl.

debata chyba
Viac na túto tému: #Doubt