Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Once Upon a Time - koho čaká šťastný koniec, koho čaká posledná kapitola?

05.03.2017 12:19
debata
Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce!...
Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce! Sú to len prežitky doby Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce! Sú to len prežitky doby

Šiesta séria sa vracia s novými príbehmi. Čaká seriál reštart?

Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo) sa vracia už túto nedeľu (5.marca) na obrazovky po viac trojmesačnej prestávke. Televízia ABC s príchodom jari už tradične ponúkne druhú polovicu aktuálnej série a diváci sa do májového finále dočkajú dvanástich premiérových epizód a dokonca jedna z nich bude muzikálová. Rozprávkový seriál je už stálicou na televíznych obrazovkách v zámorí a prvú sériu mohli vidieť aj slovenskí diváci. Zdá sa, že niekdajšia sláva seriálu je definitívnou minulosťou a čoraz častejšie sa hovorí o jeho konci, čo len podčiarkla nízka sledovanosť 6.série počas jesene. Či bude jarný blok epizód úspešnejší je viac ako otázne.

ABC vysielala prvých desať epizód napríklad úvod novej série si pozrelo už iba 3.89 milióna divákov s ratingom 1.2. Seriál oproti piatej sérii klesol až o neuveriteľných 41% a pád pokračoval aj v nasledujúcich týždňoch. Hoci nebol až taký dramatický, dosiahnuté výsledky ukázali, že Once Upon a Time zrejme smeruje ku skorému koncu. Postupne sa priemerná sledovanosť až do zimného finále ustálila iba na 3.5 milióne a slabým ratingom 1.0. Neúspešnú jesennú jazdu zavŕšilo decembrové zimné finále, ktoré malo prilákať vyšší počet divákov, no stal sa presný opak. Poslednú minuloročnú epizódu Wish You Were Here si pozrelo 3.25 milióna divákov a rating nebezpečne klesol na 0.9, čo bola zároveň hodnota zodpovedajúca najnižšej dosiahnutej sledovanosti vôbec. Otázka znie, či a aká budúcnosť čaká seriál? Dokážu prichádzajúce epizódy zvrátiť neustále klesajúci trend sledovanosti? Vedenie televízie, aj napriek prepadom, deklaruje snahu udržať Once Upon a Time, čo najdlhšie na obrazovkách. Tvorcovia súhlasne dodávajú, že majú pripravený príbeh ešte na niekoľko potenciálnych sérii. Oficiálne však televízia seriál nepredĺžila na 7.sériu, o ktorej sa čoraz hlasnejšie hovorí ako o definitívne poslednej a má poslúžiť len na vytvorenie dostatočného konca. Alebo bude všetko inak? Producenti o konci seriálu naďalej nechcú ani počuť, aj napriek očividnej neochote divákov pozerať pomerne chaotický rozprávkový príbeh. Objavilo sa možné riešenie komplikovanej situácie Potenciálna siedma séria, ktorá sa nakoniec s najväčšou pravdepodobnosťou objaví na obrazovkách, dostala podtitul reštartová. O reštarte už hovoria aj samotní hlavní showrunneri, čo nepriamo „podkopáva nohy“ im samým, ale aj celej mytológii, ktorú počas šiestich rokov vybudovali, alebo sa o to aspoň pokúšali. Toto ich veľké nabudenie v prípade reštartu priamo priznáva, že sa s príbehom a svojimi nápadmi sa zamotali do vlastných nezmyslov a nevedia z nich vyjsť von, čo ťahalo ku dnu aj piatu sériu a šiesta séria ich babráctvu nasadila len korunu.

Je tu však veľký otáznik, ktorý visí nad možným ďalším pokračovaním. S dokončením nakrúcania  6.série všetkým pôvodným hercom vyprší platnosť ich kontraktov, čo otvára priestor hercom k prijatiu nových úloh a teda odchodu zo seriálu. Respektíve to otvára aj možnosť tvorcov ukončiť spoluprácu s hercami a priniesť nové postavy. Práve táto druhá možnosť v súvislosti s reštartom naberá reálnejšie kontúry. Samotní herci priznali, že s blížiacou sa poslednou klapkou s nimi ešte nikto oficiálne nerokoval a nemajú vedomosť o tom, či seriál bude pokračovať 7.sériou, respektíve či existuje reálna perspektíva ešte na niekoľkoročné pôsobenie v tomto projekte. Neobjavili sa žiadne informácie o tom, že by niektorí z kľúčových hercov mal ambíciu odísť zo seriálu a zdá sa, že panuje vzácna zhoda o tom, že chcú všetci pokračovať v pôvodnej zostave a nakrúcať nové príbehy. Najväčšie nejasnosti sa ukazujú nad ďalšou účasťou Emmy (Jennifer Morrison) a Henryho (Jared Gilmore), ktorí boli hybnou silou celého príbehu v jeho začiatkoch. Vo finále 6.série by sa mali objaviť dve postavy, ktoré by v potenciálnom reštarte mali zohrať kľúčovú úlohu a mali by seriál posunúť vpred a novým smerom, ktorý je tak potrebný.  V preklade tvorcovia hľadajú novú „Emmu a Henryho“ len vo vymenenom garde. Má sa objaviť cynický tridsiatnik, ktorý je vo svojej prapodstate hrdina s dobrým srdcom. Jeho život ho však zavial iným smerom a musel k tomu prispôsobiť svoje povahové črty. Spolu s ním sa má objaviť 10-ročné idealistické dievčatko, ktoré verí v dobro. Nateraz sa nevie, ako by mal vyzerať nový príbeh, ktoré postavy budú pokračovať, ktoré nie. Prípadne, či čaká postavy úplne nové dobrodružstvo a budú môcť dať zbohom Storybrooku. Otázok je veľa, odpovedí až zúfalo málo. No zdá sa, že je tu stále vôľa zachrániť Once Upon a Time pred koncom aj zo strany tvorcov, televízie, ale aj samotných hercov, ktorí nechcú opustiť potápajúcu sa loď. Odpovede sa však začnú objavovať už čoskoro, televízna sezóna vstupuje do svojej poslednej štvrtiny.

Hoci pred štartom najnovšej série hovorili o zmenách, ktoré majú minimálne udržať zostávajúcich divákov pri obrazovkách, nakoniec boli prijaté priam odmietavo. Skôr ako o zmenách možno hovoriť o nevyužitých potenciáloch postáv a dejových línií. Hoci sa dej vrátil späť do Storybrooku a postavy dali zbohom cestovaniu po rôznych rozprávkových svetoch, požadovaný úspech to neprinieslo. Diváci boli po niekoľko sezón nútení sledovať častokrát nezmyselné putovanie postáv po rôznych ríšach, kde sa umelo stretávali ostatné legendárne rozprávkové postavičky, čoho výsledkom bolo pozitívne, či negatívne prepojenie jednotlivých charakterov medzi sebou, čo vytváralo komplikovanú a chaotickú pavučinu vzťahov a prepojení. Dá sa povedať, že šiesta séria mala doteraz dve hlavné pozitíva.

Prvým pozitívom tejto série je fakt, že nie je umelo rozdelená na dve polovice, ktoré mali svoj vlastný príbeh. Čo malo za následok, že aj dobre našliapnuté príbehy boli umelo uťaté, len preto, aby sa zmestili do vysielacej schémy a to uberalo seriálu na atraktivite. Rozprávanie príbehu sa vrátilo k systému, ako počas prvej série. Teda celá šiesta séria bude mať jeden veľká príbeh rozvrhnutý do 22 epizód, čím sa môžu dostatočne rozvinúť nové dejové línie, ktoré v prijateľnej logike vedia vrátiť mnohé postavy z predchádzajúcich sérii. Gradujúcim problémom bolo vykreslenie, respektíve postupný vývoj jednotlivých charakterov. Z mnohých ikonických rozprávkových postáv, ktoré mali diváci zafixované  v určitých pózach po celom svete sa vyvinuli pomerne nezmyselné osobnosti a z ich pôvodných charakteristických čŕt zostali len tiene, či až patetické paródie. Zlá Kráľovná Regina už nie je zlá. Upustila voči svojej pomste voči Snehulienke (Mary Margaret) a dokonca je súčasťou veľkej rodiny Krasoňovcov a zúfalo hľadá svoj šťastný koniec. To isté platí aj o samotnej Snehulienke (Mary Margaret), ktorá spočiatku koketovala s temnotou vo svojom srdci, nakoniec ju láska k Davidovi (Princ Krasoň) vrátila späť k dobru. Teraz čelia ďalšej spiacej kliatbe, ktorá im nedovoľuje žiť šťastne. Cez deň je pri vedomí Snehulienka, v noci Krasoň. Úplným nezmyslom a najmä nevyužitým potenciálom bolo nakoniec predstavenie postáv Jekylla a Hyda, ktorí po niekoľkých epizód zomreli a ich účelom bolo iba potvrdenie toho, že prepojenie, ktoré je medzi Reginou a Zlou kráľovnou je pernamentné. Ak zomrie jedna, zomrie aj druhá.

„Vrcholom“ šiestej série je spasiteľka Emma, symbol dobra a veľkej lásky Snehulienky a princa Krasoňa, ktorá v úvode seriálu zachránila celý Storybrooke spod kráľovninej kliatby. Počas niekoľkých rokov opakovane zachraňovala svoju rodinu a priateľov pred rôznymi ikonickými zloduchmi, čo viedlo k jej „magickému vyčerpaniu“ počas aktuálnej série. Ukázalo sa, že každá rozprávková krajina má svojho spasiteľa, ktorý je však odsúdený na nešťastný koniec a smrť.

Predstavil sa príbeh Aladina, ktorý bol spasiteľom v krajine Agrabah a spolu s princeznou Jasmínou ho musia zachrániť pred Jaffarom. Aladin svoj osud spasiteľa odmietol a tým si zachránil život. Z kedysi sebavedomej hrdinky sa počas novej série stala úplne diskvalifikovaná postava, ktorá trpela víziami o vlastnom konci, ktorému sa pochopiteľne chcela vyhnúť. Robila nepochopiteľné kroky k vlastnej spáse. Každý spasiteľ si môže svoj osud v konečnom dôsledku zmeniť pomocou nožníc osudu, čo ona odmietla.

Neutíchal ani nekonečný boj zlého Rumplestiltskina (Martinko Klingáč) s jeho ženou Belle (Kráska). Najnovšie to bolo boj o to najcennejšie, o ich spoločného syna Gideona, ktorého sa Belle rozhodla ochrániť od temnoty, ktorú v sebe má jeho otec. Preto sa rozhodla navždy opustiť Rumplestiltskina a vzdať sa svojho syna, kým pominie hrozba, ktorú predstavuje pre ich spoločného potomka. Gideona uniesla Čierna víla a matka Rumplestiltskina v jednej osobe a vychovala ho k obrazu svojmu, aby sa mohol vrátiť do Storybrooku a rozosievať temnotu. Práve Gideon bol tou tajomnou osobou v čiernom, ktorý vo víziách Emmy ju prebodol mečom a ukončil jej život spasiteľky.

Druhým pozitívom je príbeh Reginy, zlej Kráľovnej. Jej príbeh vygradoval do nešťastného konca, keď prišla o svoju životnú lásku Robina Hooda a opäť sa ocitla sama a musela nájsť spôsob ako neprepadnúť temnote, nájsť nový zmysel života. Aj napriek jej nekonečnej snahe ju minulosť vždy dobehla. Zlo, ktoré napáchala bolo natoľko rozsiahle, že pred ním nikdy nebude môcť utiecť dostatočne ďaleko, aby mala pokojný život.

Do toho treba pripočítať jej komplikovaný sesterský vzťah so Zelenou (Čarodejnica z krajiny Oz) a najmä so svojím zlým ja, ktoré od seba oddelila v závere 5.série. Na scéne sa teda objavil jej zlý odraz. Zlá kráľovná, ktorú Regina roky v sebe dusila v snahe byť dobrou a nájsť svoj šťastný koniec. Scény so zlou kráľovnou patrili k tomu najlepšiemu, čo mohli diváci vidieť. Herečka Lana Parilla bravúrne stvárňuje ikonické zlo a doslova si užíva rozpor medzi jej dobrým a zlým stvárnením Reginy. Žiaľ, ani tu tvorcovia nevyužili naplno potenciál návratu zlej kráľovnej a v zimnom finále sa musela vypratať z obrazu.

V poslednej minuloročnej epizóde sa Emma s Reginou ocitli v alternatívnej realite, v ktorej všetci žili šťastne v Začarovanom lese. Regina musela donútiť Emmu spomenúť si na svoj predchádzajúci život a tento svet je iba ilúziou vytvorený zlou Kráľovnou. Regina v tomto svete stretla svoju zosnulú lásku Robina Hooda a pred odchodom z tohto sveta ju opantali city a portál medzi ríšami sa zavrel. Príbeh bude v nedeľu pokračovať 11.epizódou s názvom Tougher Than the Rest, v ktorej sa Hook spolu s Davidom snažia predísť konfrontácii Gideona s Emmou, ktorá skončí jej smrťou, ako hovorili jej vízie. Zúfalý David bude stále bojovať so spiacou kliatbou. Ukázalo sa, že Gideon je ešte temnejší ako jeho otec a „výchova“ Čiernej víly bola úspešná.

Belle stále dúfa, že dokáže svojimi apelmi syna zlomiť, on však voči nej chová ako k jedinej zhovievavý cit. Chápe, prečo má taký životný príbeh a je zaňho vďačný, pretože len jeho stará matka dokázala rozvinúť jeho celkový potenciál. Nakoniec žil mimo neustáleho boja medzi Belle a Rumplestiltski­nom, ktorý by ho oslaboval a vyčerpával. Naopak žil v krajine bez pravidiel a obmedzení, kde sa nemusel báť svojej osobnosti a pochybnej morálky, čo z neho nakoniec spravil dokonalého posla temnoty, ktorá sa chce šíriť. V alternatívnom svete si Regina bolestivo uvedomí, že vo svete bez nej sú všetci šťastnejší a hlavne nažive. Konfrontácia s ňou vždy priniesla v konečnom dôsledku len smrť. Pohľad na živého Robina ju nesmierne bolí a chce si dopriať druhú šancu získať svoj šťastný koniec. Uvedomuje si, že to nie je ten istý Robin, ktorého poznala predtým. Chce si dopriať čaro opätovného spoznávania sa a zamilovania sa a zistiť, či v sebe skrýva aspoň čriepky pôvodného hrdinu s lukom a šípmi. Nečakané stretnutie čaká aj Emmu v podobe Augusta alias Pinocchia, v ktorom nájde silu vrátiť sa domov a svoju aktuálnu magickú bezmocnosť premeniť na silu zvrátiť vidinu tragického osudu spasiteľov. Po návrate do Storybrooku čaká spasiteľku najťažší boj doteraz. Bude stáť tvárou tvár proti Gideonovi a prichádzajúcej rozhodujúcej bitke medzi dobrom a zlom, ktorá pre niekoho bude znamenať šťastný koniec, pre niekoho to bude posledná kapitola v životnom príbehu!

Okrem veľkého súboja medzi dobrom a zlom budú nadchádzajúce epizódy charakteristické návratmi dobre známych postáv, ktoré sa objavili v predchádzajúcich sezónach. Už v nedeľnej sa znova objaví August/Pinocchio (Eoin Bailey), mihne sa aj jeho mladšie ja, podobne ako Emmine. Lesmi sa preženie šerif z Nottinghamu, ktorý sa márne pokúšal dolapiť Robina Hooda. V ďalších epizódach sa znova objaví Ariel (Joanna Garcia) s princom Ericom (Gil McKinney), otec Davida kráľ George (Alan Dale), víla Zvonilka (Rose McIver) či bývalý autor rozprávok Isaac, prípadne kapitán Nemo a najdôležitejším navrátilcom je Robin Hood. Očakáva sa aj odvysielanie muzikálovej epizóde, ktorá sa v posledných rokoch stala povinnou jazdou v mnohých seriáloch. Výnimkou nebude ani Once Upon a Time a svoje spevácke kvality predvedú aj rozprávkové postavy v 20.epizóde, ktorá bude predchádzať veľkému májovému finále. Tvorcovia sú na slovo skúpi, malo by odznieť minimálne šesť piesní a veľké sólo bude mať s istotou Emma. Veľký záujem prejavila aj herečka Lana Parilla (Regina), ktorá by si rada zaspievala veľké sólo so Snehulienkou a Krasoňom. Tvorcovia potvrdili spevácke číslo pre kapitána Hooka. Muzikálové epizódy sú po chuti najmä americkým divákom, ktorí chcú vidieť svoje obľúbené postavy aj v inej polohe a najmä celonárodné televízie ABC, CBS, NBC, FOX, The CW s radosťou plnia tieto ich priania. V minulosti sa muzikálových čísiel napríklad dočkali seriály Grey´s Anatomy, Simpsonovci, Futurama, Ally McBealová, Ako som spoznal vašu mamu, Buffy.,V tejto sezóne sa očakáva dokonca veľký muzikálový crossover medzi seriálmi The Flash a Supergirl.

debata chyba
Viac na túto tému: #Once Upon a Time