Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

This is Us - pravda o rodinných kostlivcoch môže byť krutá!

14.03.2017 13:27
debata
This is Us - keď ticho povie viac ako všetky...
This is Us - keď ticho povie viac ako všetky slová na svete This is Us - keď ticho povie viac ako všetky slová na svete

Najúspešnejšia novinka tejto sezóny prichádza s veľkým finále 1.série!

Úvodný rok vysielania megaúspešnej novinky televízie NBC This is Us sa už v utorok večer uzavrie veľkým a emotívnym finále. Prvú sériu ukončí 18.epizóda s názvom Moonshadow. Seriál This is Us ukázal svoju silu aj v úvodných mesiacoch tohto roka, keď NBC vysielala druhú polovicu aktuálnej série. Počas minuloročnej jesene seriál zvalcoval konkurenciu naprieč televíznym trhom, vtedy sa postupne sledovanosť „vyškriabala“ až k hranici desiatich miliónov divákov a porazil aj najsledovanejšiu spevácku šou The Voice. V roku 2017 dokonca pokračoval. Spočiatku sa zdalo, že This is Us sa zastabilizoval medzi deviatimi a desiatimi miliónmi, no predposlednú epizódu minulý týždeň si pozrelo rekordných 11.04 milióna divákov s rekordným ratingom 2.9. Dnešné finále má ambíciu zlomiť ďalší rekord, čím sa zo seriálu stáva nekorunovaný kráľ tejto sezóny. Preto nie je prekvapením, že NBC sa svojho obrovského hitu nemieni len tak vzdať a oficiálne obnovila seriál na druhú a rovno aj tretiu sériu, obe budú mať zhodne 18 epizód.

Po odvysielaní finále čaká This is Us minimálne polročná prestávka vo vysielaní a druhá séria sa dostane do vysielania na jeseň tohto roka. NBC si je silou istá a posledná epizóda by mala dostatočne zarezonovať, aby napätí diváci sa vrátili k obrazovkám aj na jeseň a rekordná sledovanosť tým neutrpela. Americkí diváci sú príjemne opantaní životnými peripetiami bežnej rodiny Pearsonovcov, ktorá rieši problémy bežného života a veľkej tragédie, ktorá ovplyvnila ich minulosť, súčasnosť, ale aj ďalší život. Jednotlivé postavy sa snažia žiť svoj život najlepšie, ako vedia, prežívajú svoje vzostupy a najmä pády. Keď sa k tomu pripočíta pohľad do ich minulosti, ktorý dáva divákom indície, že ich čaká ešte dlhá cesta za šťastím, ktoré im častokrát leží pri nohách.

Dvojité obnovenie je veľmi ojedinelý jav a televízie sa len veľmi zriedkavo púšťajú do viacročného obnovovania. Stáva sa len pri tých najväčších hitoch, ktoré majú potenciál udržať si vysokú sledovanosť bez výkyvov v ďalších sezónach. V minulých rokoch sa dvojitým obnovením mohli pochváliť napríklad Bones (Kosti), The Walking Dead, či The Big Bang Theory (Teória veľkého tresku). Tvorcovia tak dostali dôveru, ale aj istotu, že môžu svoje rozsiahle a komplikované plány s rodinou Pearsonovcov naplno rozvinúť a nemusia sa obávať zrušenia v najbližších dvoch sezónach. Výhodou je tiež „rezervácia“ hercov, ktorí takisto majú vopred dané nakrúcanie a nižší počet epizód im dáva ešte aj dostatočnú slobodu. Stíhajú nakrúcať aj iné krátkodobé projekty, čím stúpa ich spokojnosť a nehrozia predčasne ohlásené odchody hlavných postáv, čo by bola aj ich škoda. Keďže stačilo iba šesť mesiacov vysielania nato, aby sa z nich stali veľké seriálové hviezdy a spočiatku bagatelizovaný seriál sa stal rešpektovaným seriálovým hitom. Či si to chcú neprajníci priznať alebo nie, „americká telenovela“ ako This is Us počastovali valcuje naprieč laickou, ale aj kritickou verejnosťou a nastavuje zrkadlo problémom, ktoré prežíva každý človek a nechce o nich rozprávať, lebo sa to nehodí.

Posledná minuloročná epizóda pred vianočnou prestávkou sa končila veľkou otázkou, čo sa stalo s Tobym (Chris Sullivan), ktorý mal problémy so srdcom. Nakoniec sa ho podarilo zachrániť, lekári odhalili väčšie problémy so srdcom súvisiace s jeho váhou a musel podstúpiť operáciu. Táto udalosť ho ešte viac zblížila s Kate (Chrissy Metz), ktorá sa o svoju lásku bála, no nebola si istá ich spoločnou budúcnosťou. Zatiaľ, čo ona sa všemožne bojovať so svojou morbídnou obezitou, vždy vtipný Toby ich problémy riešil radšej humorom. Strach z možného zlyhania jeho srdca ho prinútil uvedomiť si životné priority, láskou ku Kate si bol istý a požiadal ju o ruku.

Vnútorne váhajúca Kate súhlasila, chcela si dopriať šancu na vybudovanie rodiny. Lekári Tobyho problémy so srdcom vyriešili, no problémy Kate nemôže žiadny lekár vyriešiť, len ona sama. Nastúpila do špeciálneho tábora pre obéznych, kde pomocou psychickej podpory motivovali pacientov k fyzickej aktivite. Uzavretosť Kate súvisela s jej minulosťou, ako celý život bojovala s predsudkami okolia, ignoráciou priateľov, ale najmä smrťou svojho milovaného otca Jacka (Milo Ventimiglia), ktorý jej bol vždy tou najväčšou oporou.

Po mesiacoch dohadov tvorcovia postupne začali poodhaľovať jednu z najväčších záhad seriálu, ako zomrel Jack. V prvých epizódach bolo jasne povedané, že Jack je po smrti a jeho popol má Kate na krbe a jednu časť rozptýlili na jeho obľúbenom jazere. Pri akýchkoľvek náznakoch o jeho smrti, všetci členovia rodiny zmeraveli. Kate v sebe celý život potláčala svoje pocity a snažila sa byť oporou pre svojich bratov, najmä Kevina. V tábore sa jej podarilo pomocou terapie postupne pootvoriť dvierka voľnému priechodu jej pocitom a obrovskému žiaľu, ktorý v sebe dusila. Bolesť pramenila z pocitu viny za smrť otca. Celé roky sa obviňuje z toho, že Jack zomrel.

Kevinova (Justin Hartley) divadelná kariéra nabrala rýchly spád. Dokázal si vyriešiť osobné problémy so ženami, ktoré sa okolo neho motali a bránili mu venovať sa tomu najdôležitejšiemu, hľadaniu pravej lásky. Umelo sa držal v póze mierne hlúpeho sexsymbolu, ktorého vyhodili zo sitcomu. Tvrdo pracoval nato, aby ukázal svetu, že je dobrým hercom a zvládne byť aj rešpektovaným hercom a človekom. Uvedomil si, že roky hľadá lásku, ktorú už dávno zažil a chce ju znova získať. Ukázalo sa, že Kevin bol pred rokmi ženatý s láskou z detstva Sophie, ktorú podviedol a krátko nato sa rozviedli. Znova ju vyhľadal a snažil sa ju presvedčiť, aby si dali druhú šancu. Ich láska bola natoľko silná, že prežila aj dlhoročné odlúčenie a dokázali si odpustiť. Dojemný moment nastal, keď Randallov biologický otec zomieral a Randall sa postupne psychicky rúcal.

Od malého chlapca nevedel zvládať nával emócií a snažil sa ich potláčať, vedel ho upokojiť len Jack. Kevin obetoval svoj pódiový debut a utekal za Randallom, ktorý sa zrútil. Ich puto bolo od detstva postavené na vratkých nohách. Zatiaľ, čo Randall navštevoval školu pre nadpriemerné nadané deti a tvrdo na sebe pracoval, aby niečo v živote dosiahol. Kevin si užíval svoj vzhľad, športovú kariéru a pozornosť dievčat, neskôr lásku Sophie. Cestu si našli k sebe našli až ako dospelí.

Najťažšia dejová línia v druhej polovici 1.série teda čakala Randalla (Sterling K.Brown) a jeho manželku Beth (Susan Kelechi Watson), ktorí sa postupne pripravovali na smrť Randallovho biologického otca Williama (Ron Cephas Jones), ktorého po rokoch našiel. Bolo už však neskoro, trpel nevyliečiteľným štádiom rakoviny a zostávali mu posledné mesiace života. Za ten čas musel Randall spoznať svojho biologického otca, vypestovať s ním puto a pochopiť, prečo ho pred rokmi nechal pred dverami požiarnickej stanice. Zabezpečil mu tým lepší život u Pearsonovcov, no celý život bojoval s odlišnosťou. Lieky mu prestávali zaberať, William odmietol pokračovať v liečbe a posledné sily, ktoré mu zostali chcel venovať Randallovi a jeho rodine. Posledné hodiny svojho života strávil v rodnom Memphise, kde Randall spoznal mesto, v ktorom mohol vyrastať. Rodinu, ktorej súčasťou mohol byť. William vedel, že to je jeho posledná cesta, zanechal každému malý odkaz a nakoniec v náručí svojho syna poslednýkrát vydýchol. Randall stratil po druhýkrát svojho otca a tento traumatický zážitok ho zmenil. Prehodnotil svoje priority. Dal zbohom práci, ktorej bol otrokom, ktorú však miloval. Dal si záväzok, že sa bude viac venovať rodine, okoliu a nebude jeho pozornosť končiť na hranici jeho pozemku. William zanechal v Randallovi tú stopu, ktorú si otec praje zanechať v synovi. Byť lepším človekom, akým bol on. Randall dokázal odpustiť mame Rebecce (Mandy Moore) zamlčanie toho, že celé roky sa stýkala s Williamom a nepovedala mu pravdu o jeho pôvode.

Odhalí záver prvej série, ako zomrel Jack? Tvorcovia sľubujú finále, ktoré zodpovie na mnohé otázky, otvorí však priestor na nové, na ktoré sa budú pokúšať nájsť odpoveď v druhej sérii. Koniec predposlednej epizódy jasne naznačil, že sa schyľuje k momentu, keď Jack zomrie a vysvetlí aj zapojenie Kate do celej tragédie. V čase, keď bola trojica súrodencov takmer dospelí a nepotrebovali až takú pozornosť Rebeccy, sa rozhodla mama splniť svoj sen a pokračovať v dobre rozbehnutej speváckej kariére. Vyrazila so skupinou na malé klubové turné, s čím však nesúhlasil Jack, keďže členom skupiny bol Rebeccin bývalý priateľ.

Jackov inštinkt sa nemýlil, hoci Rebecca by nikdy svojho manžela nepodviedla, druhej strane to bolo jedno. Ich pnutie vo vzťahu bolo aj pre nich ťažkou skúškou, ktoré sa prenieslo aj deti. Na scénu sa vrátila otázka Jackovej závislosti od alkoholu a Kate presvedčila, aby išiel spory urovnať na Rebeccin koncert. Uvedomil si, že jeho dcéra má pravdu a vydal sa na cestu. Zrejme na tú poslednú…Alebo sa len tvorcovia stále pohrávajú so zvedavosťou divákov? Tvorcovia sa netaja tým, že finále má priniesť obrovské zvraty v deji, no spôsob a čas, kedy zomrel Jack by mali zostať tajomstvom až do druhej série. Zároveň sa im podarilo takmer do bodky zrealizovať svoj plán rozprávania príbehu 1.série. Naďalej chcú ponúkať divákom malé náznaky, ktoré podporia ich teoretizovanie. Objavili sa rôzne teórie o tom, že Jack zomrel počas autohavárie, prípadne podľahol rakovine, či infarktu. Zaujímavou teóriou je, že sa stal jednou z obetí útoku z 11.septembra. Isté je, že rodina stratila otca nečakane a následky budú o to bolestnejšie. Bude tým zdrvujúcim zvratom odhalenie nevery Rebeccy?

debata chyba
Viac na túto tému: #This is Us