Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prison Break - nebude to len o úteku z väzenia, ale aj pred teroristami!

03.04.2017 13:26
debata
Prison Break - nebude to len o úteku z väzenia,...
Prison Break - nebude to len o úteku z väzenia, ale aj pred teroristami! Prison Break - nebude to len o úteku z väzenia, ale aj pred teroristami!

Kultový seriál sa vracia so staronovým príbehom. Využije druhú šancu na úspech?

Od premiéry prvej epizódy ubehlo neuveriteľných dvanásť rokov. Púť Prison Breaku sa skončila po štyroch sériách a jednom špeciálnom filme v roku 2009. A hoci ubehol odvtedy dlhý čas, fanúšikovia neprestali žiadať nové pokračovanie príbehu. Ten správny čas nastal až po dlhých ôsmich rokoch, keď televízie podľahli novému fenoménu seriálových revivalov a televízia FOX dala svojmu niekdajšiemu hitu druhú šancu. Seriál o mladom Michaelovi Scofieldovi (Wentworth Miller), ktorý sa nechal zavrieť do väzenia kvôli svojmu bratovi Lincolnovi (Dominic Purcell) pred rokmi opantal divákov po celom svete a už v utorok sa vráti na televízne obrazovky s novu sériou!

Exkluzívna slovenská premiéra na JOJ-ke

O nové príbehy nezostanú ukrátení ani slovenskí diváci, ktorí sa dočkajú exkluzívnej premiéry nových epizód s 24-hodinovým oneskorením oproti Amerike. Televízia JOJ bude vysielať 5.sériu vždy v stredu po Paneláku so slovenským dabingom, pri ktorom zostane zachované pôvodné dabingové obsadenie ako v pôvodnom seriáli.

Niekdajší hit musí zabojovať opäť zabojovať o divácku priazeň

V zámorí, svojho času, prvá séria lámala rekordy sledovanosti, po raketovom štarte nastal aj raketový pád a čoskoro sa objavili veľké kreatívne problémy vyplývajúce z pomerne obmedzeného prvotného námetu. To malo za následok, že čoskoro sa dej úplne odklonil od pôvodnej myšlienky úteku z väzenia. Väzenie sa stalo len akousi kulisou pre plejádu prepletených dejových liniek a charakterov v nich vystupujúcich. Keď sa k tomu celému pripočítal chaotický dej bez väčšej pointy a rozuzlenia, seriál veľmi rýchlo stratil na pôvodnej atraktivite a krivka sledovanosti išla strmhlav dolu. Seriálu definitívne zlomil väz v sezóne 2007/2008 štrajk scenáristov a vtedajšia tretia séria musela byť skrátená len na trinásť epizód. Navyše seriál opustila herečka Sarah Wayne Callies (Sara Tancredi), ktorej tvorcovia nevyšli v ústrety počas jej materských povinností a tak museli narýchlo „vymyslieť jej smrť“. Tá koncepčne nezapadala do deja a doteraz je legendárna scéna, ako sa objavila jej odrezaná hlava v škatuli. A práve problematika smrti sa stala bagatelizovanou témou počas nasledujúcich dvoch sérii. Dôveryhodnosť scenáristov „zomrela“ počas štvrtej série, keď sa Sara do deja naplno vrátila, jej smrť bola vysvetlená, aby v poslednej epizóde zas „zomrel“ Michael, ktorý nie je až tak po smrti, ako to vyzeralo a predstaví sa v aktuálnej 5.sérii. A možno sa objavia aj iné postavy, ktoré zomreli v pôvodnom príbehu.

Televízia FOX oznámila svoj zámer priviesť Prison Break späť k životu ešte v auguste 2015 a cesta revivalu na obrazovky bola pomerne dlhá. Pôvodne bola avizovaná 10-dielna uzavretá miniséria, neskôr z toho vznikla len 9-dielna miniséria, o ktorej sa hovorí, že jej záver si necháva pootvorené dvierka pre ďalšie možné pokračovanie v prípade úspechu. Oficiálne sa pracuje s tým, že sa jedná o jednorázový návrat. Počas posledných dvoch rokov, keď sa niektoré seriály vrátili s úspechom, či bez, mali niečo spoločné. Všetky mali „takmer uzatvorené konce.“ Či už to boli neúspešní Heroes (Hrdinovia) s podtitulom Reborn, ktorí pohoreli na plnej čiare. Alebo úspešnejšie Gilmore Girls (Ženy z rodu Gilmorovcov), v ktorých prípade sa hovorí o ďalších epizódach vďaka úspechu revivalu A Year in the Life. Svoj návrat úspešne zvládli aj kultové X-Files (Akty X) so 6-epizódnou 11.sériou, v ktorej Mulder a Scullyová odhalili veľkú konšpiráciu a FOX pripravuje údajne až 10-dielnu 12.sériu do ďalšej televíznej sezóny.

Riziko návratu seriálov spočíva v kvalite príbehu. Všetky seriály sa skončili pred rokmi práve pre nízku sledovanosť a len vďaka silnej základni fanúšikov dokázali žiť svoj život aj mimo obrazoviek. Preto televízie vkladajú do nich druhýkrát dôveru, aby využili z tej ktorej značky, čo najviac. Na tvorcoch preto leží veľká záťaž, aby využili druhú šancu na úspech a zodpovedne si pripravili príbeh, ktorý bude zadosťučinením pre jednotlivé postavy, ale aj celkové vyznenie pre celý seriál. Aj napriek rozpačitej tretej a štvrtej sérii, si dokázal Prison Break vydobyť si miesto v seriálovom svete a diváci dychtivo požadovali nový príbeh, ktorý by bol akýmsi reparátom. Či sa ho aj dočkajú je otázne, odpoveď sa dozvedia v nasledujúcich deviatich týždňoch počas vysielania. Dôvod prečo nakoniec nová séria bude mať menej epizód, ako bol pôvodný plán je prozaický. Ako povedal výkonný producent Paul Scheuring nebolo možné do takej miery zladiť rozvrhy väčšiny hercov, aby mohli zotrvať na nakrúcaní dlhšie a tak deviatu a desiatu epizódy scenáristi spojili do jednej.

Pôvodné herecké obsadenie sa vracia

Pôvodní tvorcovia nenechali rozhodne nič na náhodu a na návrat seriálu pripravovali v spolupráci s televíziou ešte niekoľko mesiacov predtým, ako oficiálne oznámili svetu, že Prison Break sa vráti. Kľúčom k návratu bolo získanie hlavného hereckého dua, teda hercov Wentwortha Millera a Dominica Purcela, ktorí zhodou okolností opäť spoločne vystupujú v sci-fi seriáli televízie The CW Legends of Tomorrow. Vzhľadom nato, že Legendy majú nižší počet epizód a natáčanie Prison Breaku sa hercom prispôsobilo, mohli sa obaja herci vrátiť a odštartovať tak celý príbeh. Následne sa rozbehol už klasický kolotoč rokovaní s ostatnými hercami z pôvodného seriálu, ktorí väčšinou boli upísaní v iných projektoch. V drvivej väčšine sa tvorcom podarilo dať „starú partiu“ opäť dokopy. Diváci sa tak opäť dočkajú návratu hereckého jadra pôvodného seriálu. Okrem už spomínaného Wentwortha Millera (Michael Scofield), Dominica Purcela (Lincoln Burrows), Sarah Wayne Callies (Sara Tancredi) sa objaví aj Robert Knepper (T-Bag), Amaury Nolasco (Sucre), Rockmond Dunbar (C-Note), Paul Edelstein (agent Kellerman). Do príbehu zavítajú aj nové tváre. Jednu z kľúčových úloh stvárni herec Mark Feuerstein (Jacob Ness), ktorý bude novým partnerom/manželom Sary. Augustus Pre sa zhostí úlohy tak trochu šialeného Whipa a Rick Yune sa predstaví ako Ja. Pašeráčku Shebu stvárni Inbar Lavi.

Po zdanlivom konci spred siedmich rokov nový príbeh otvára epizóda Ogygia. Sara bola dlhé roky presvedčená, že pochovala Michaela, ktorého mŕtve telo videla na vlastné oči. Jediné, čo jej zostávalo bolo žiť ďalej aj so svojim synom. Jej srdce bude patriť navždy Michaelovi, no našla v ňom aj miesto pre Jacoba. Okolnosti sa však zmenili a na scéne sa objaví Lincoln, ktorého budú prenasledovať náznaky, že jeho brat je nažive a jeho smrť bola len divadlom. Pôvodne tvorcovia chceli ignorovať záverečný film s názvom Final Break, v ktorom Michael mal stále nádor a zomrel by, aj keby sa neobetoval v prospech Sary. Postupom času zmenili svoj názor a udalosti nového príbehu budú vychádzať aj z tohto filmu. Preto opäť budú musieť nájsť spôsob, ako dôveryhodne vysvetliť Michaelovu „smrť“ a vrátiť ho späť k životu. Podľa všetkého Michael žije a je uväznený v Jemene, v jednej najhorších väzníc sveta! Je v krajine, ktorá stojí na okraji priepasti, je na počiatku občianskej vojny a teroristi majú v nej kľúčový vplyv. Tentoraz to nebude len o úteku z väzenia, ale o úteku pred Islamským štátom!

Tvorcovia v novom príbehu okrem pôvodnej myšlienky o väzení reagujú aj na svetové dianie a pripravili aj pomerne kontroverzný príbeh o Jemene a zúfalej situácií v tejto krajine. Lincoln bude musieť dať dokopy tím tých najhorších, ktorých stretol vo Fox River a vydať sa na cestu, z ktorej sa nemusia vrátiť živý. Sara neváha a chce ísť pomôcť svojej láske z väzenia. Neuvedomuje si, že bude musieť čeliť rozhodnutiu o ďalšom živote. Vráti sa v Michaelovi? Dokážu žiť normálnym životom, ktorý vlastne nikdy nezažili? Dá prednosť Jacobovi? Kto je vlastne Jacob? Stojí za celým sprisahaním práve on? Vie sa, že Michaelovi sa podarí pomerne skoro utiecť z väzenia, väčším problémom bude opustenie krajiny, v ktorej zúri vojna. Postupne sa objavia odhalenia, ktoré uvrhnú nielen Saru, ale aj ostatných do smrteľného nebezpečenstva, keďže sa dostanú na stopu ďalšej konšpirácie. Tvorcovia garantujú poučenie sa z predošlých chýb a hovoria, že sa im podarilo nakrútiť najlepšiu sériu vôbec! Preto sa nechajte zlákať a sleduje návrat niekdajšieho seriálového hitu a posúďte sami, či je to tak…

debata chyba