Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Once Upon a Time - keď rozprávka smeruje k nerozprávkovému koncu

08.05.2017 14:54
debata
Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce!...
Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce! Sú to len prežitky doby Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce! Sú to len prežitky doby

Rozprávkový seriál opúšťajú hlavné hviezdy, tvorcovia pripravujú ďalšie pokračovanie s novými postavami. Má to význam?

Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo) sa nezadržateľne rúti k svojmu záveru a zrejme k poriadne nepodarenému. Televízia ABC stále mlčí o tom, či sa seriál vráti aj so 7.sériou, ktorá bude úplne iná a seriál čaká reboot. K ďalšiemu pokračovaniu boli pozvaní len štyria pôvodní hereckí predstavitelia, nová séria by mala priniesť úplne nový príbeh, úplne nové postavy a tie staré, ktoré diváci poznali a sledovali dlhých šesť rokov odíde do zabudnutia. Pozvanie k ďalšej účasti dostala hlavná predstaviteľka Emmy Swan, herečka Jennifer Morrison, jej seriálový manžel Kapitán Hook Colin O´Donoghue. zlá Kráľovná Regina – Lana Parilla, zlý Rumplestiltskin (Martinko Klingáč) – Robert Carlyle. Colin podpísal nový kontrakt s televíziou, údajne aj Lana Parilla. O Carlylovej ďalšej účasti nie sú oficiálne informácie a práve dnes hlavná predstaviteľka zverejnila svoje definitívne rozhodnutie, ktoré výrazne zamiešalo kartami v neprospech ďalšieho pokračovanie rozprávkového seriálu.

Rozhodnutie, ktoré mení všetko

Pôvodne prenikli informácie, že Morrison sa dohodla na podpise novej zmluvy, avšak v ďalšom pokračovaní by figurovala ako vedľajšia postava s obmedzeným a presne určeným počtom epizód. To jej dávalo dostatočný priestor na účinkovanie v nových projektoch a zároveň možnosť nakrútiť nové epizódy obľúbeného seriálu a vzdať tak poklonu verným divákom. O herečke je známe, že si veľmi váži pozornosť svojich fanúšikov. Teraz je všetko inak. Ako uviedla vo vyhlásení, po veľmi dlhom rozhodovaní spravila rozhodnutie, ktoré negatívne prekvapilo nielen tvorcov, ktorí rátali s jej účasťou.

Ak sa seriál dočká 7.série, Morrison sa objaví už len v jednej epizóde.

Nakoniec herečka po šiestich rokoch opúšťa seriál s prihliadnutím nato, že jej končí kontrakt, televízia stále mlčí o 7.sérii a dostala šancu sa osobnostne, ale aj pracovne posunúť ďalej. Súhlasila však, že ak ABC, aj napriek tejto rane, potvrdí novú sériu, objaví sa ešte v jednej epizóde, ktorá jej príbeh Spasiteľky definitívne uzavrie. Už túto nedeľu televízia odvysiela v zámorí veľké dvojité finále s názvom Posledný súboj, v ktorej by sa mali uzavrieť všetky dejové línie so starými postavami a odštartovať úplne nový príbeh s novými postavami a s prepojeniami iba na vybrané postavy, ktoré potiahnu príbeh v novej sérii a budú akýmsi nostalgickým pripomenutím starých sérií. Má však zmysel pokračovať v seriáli bez hlavných hviezd?

Situácia o osude seriálov sa opakuje

Presne takto pred rokom sa stala na vlas rovnaká situácia so seriálom Castle, ktorý podobne ako Once Upon a Time sa potýkal s katastrofálnou sledovanosťou a smeroval k neodvratnému koncu. Vtedy sa ABC spolu s tvorcami rozhodli spraviť zúfalé rozhodnutie o reboote seriálu v potenciálnej 9.sérii, čo zahŕňalo vyhodenie hlavnej predstaviteľky Stany Katic (Kate Beckett) a ďalších hercov a pokračovanie s nižším rozpočtom a novým príbehom. Vtedy sa zdvihla obrovská vlna nevôle zo strany fanúšikov, ktorí protestovali proti tomuto možnému zničeniu povesti seriálu, ktorý roky sledovali. ABC rovnako uzavrela nové zmluvy s hercami, no tlak divákov bol silnejší a nakoniec od 9.série upustila a tvorcovia na poslednú chvíľu nakrútili šťastný koniec a dali dôveryhodnú bodku za seriálom.

Teraz sa situácia opakuje a opäť sa dostáva na pretras otázka, či je vhodné zničiť celú mytológiu seriálu Once Upon a Time s novým príbehom a najmä postavami a tváriť, že predchádzajúce série akoby neexistovali? Dôvodom tejto snahy televízie je samozrejme katastrofálna sledovanosť najnovšej série. Keď sa seriál na jar vrátil s druhou polovicou aktuálnej série, tak hodnoty sa ešte viac prepadli oproti jesennej časti. Jarné epizódy si pozrelo už menej ako tri milióny divákov s ratingom 0.9, čo len podčiarkovalo to, že seriál by bolo najvhodnejšie ukončiť 6.sériou, ktorej príbeh je konieckoncov aj postavený na Poslednom súboji s temnotou.

Ak bude seriál pokračovať rebootovanou 7.sériou reálne hrozí, že sledovanosť bude ešte horšia, pretože diváci dávajú jasne najavo, že nie sú viac zvedaví na rozprávkový príbeh a nové postavy, na ktoré nie sú zvyknutí a nemajú k nim vybudované puto nebudú dostatočným lákadlom pre zapnutie programu. Ak sa k tomu pripočíta neúčasť hlavných hviezd, na ktorých seriál stál niekoľko sezón, tak si ABC a tvorcovia koledujú o veľký problém. Televízia si očividne ide tvrdohlavo tentokrát za svojim cieľom a pri promovaní záveru tejto série hovorí ako o finále. Nehovorí sa o finále seriálu. Čím jasne dáva najavo, že ráta s ďalšou sériou.

Stačí jedna epizóda na uveriteľný záver?

Navyše jedna epizóda, v ktorej je hlavná predstaviteľka ochotná účinkovať neponúka dostatočný priestor na vytvorenie uveriteľného konca pre Emmu Swan a bude ťažko vysvetliteľné pre diváka, že jej seriálový manžel účinkuje v každej epizóde, zatiaľ, čo jeho žena tam nebude ani so synom Henrym. Tvorcovia majú pripravený príbeh s novým hlavným ústredným duom, ktoré bude v presne opačnom garde. Teda nový hrdina bude muž s malou dcérou, no ostatné príbehy zaváňajú veľkým paškvílom, do ktorého by sa radšej nemali púšťať.

Už teraz je jasné, že svoj koniec čaká rozprávkovú dvojicu princa Krasoňa a Snehulienky, na ktorých celý príbeh odštartoval. Pred zlou Kráľovnou Reginou poslali do nášho sveta ich dcéru Emmu, ktorá nakoniec celé kráľovstvo vyslobodila spod kliatby a ich životy pokračovali v našom svete, v mestečku Storybrooku. Počas rokov vysielania sa postavy vyvíjali vhodným aj nevhodným smerom, stretávali iné ikonické pozitívne, či negatívne postavičky a sami hľadali svoj šťastný koniec a vykúpenie. Príbeh 6.série je napísaný ako záver celej tejto kapitoly a dostavajú sa koniec rozprávkovej knihy, čo je jasným znamením, že treba skončiť a nepopierať zvyky, ktoré nás konce rozprávkových kníh naučili.  Treba dopriať obľúbeným postavám dostatočným koniec, ku ktorému smerujú a „neznásilňovať“ už tak trápiaci sa príbeh.

debata chyba
Viac na túto tému: #Once Upon a Time