Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Once Upon a Time - prinesie kontroverzný záver kontroverzný začiatok?

26.05.2017 12:17
debata
Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce!...
Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce! Sú to len prežitky doby Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce! Sú to len prežitky doby

Dokáže upadajúci rozprávkový seriál zachrániť nový príbeh?

Šiesta séria Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo) má svoj kontroverzný záver za sebou. Televízia ABC v polovici mája odvysielala dvojhodinové finále s názvom The Final Battle (Posledný súboj), ktorý dal bodku nielen za dlhodobou polemikou o ďalšej podobe seriálu, ale rozlúskol aj hlavnú záhadu 7.série. To, že ABC mala dlhšie v úmysle seriál zachrániť rebootovanou sériou nie je žiadna novinka. Tvorcovia aj napriek nízkej sledovanosti najmä poslednej série sa rozhodli spraviť rázny krok a ukončiť celý doterajší príbeh a začať úplne nový s novými postavami.

Prvých desať epizód si pozrelo už iba 3.89 milióna divákov s ratingom 1.2. Seriál oproti piatej sérii klesol až o neuveriteľných 41% a pád pokračoval aj v nasledujúcich týždňoch. Keď sa seriál na jar vrátil s druhou polovicou aktuálnej série, tak hodnoty sa ešte viac prepadli oproti jesennej časti. Jarné epizódy si pozrelo už menej ako tri milióny divákov s ratingom 0.9, čo len podčiarkovalo to, že seriál by bolo najvhodnejšie ukončiť. Lenže práve na jar sa definitívne rozhodlo zrealizovať risk s úplne novou podobou seriálu.

Budú stačiť traja pôvodní herci k nostalgickému závanu pôvodného seriálu?

Aj napriek katastrofálnym číslam sledovanosti sa stane 7.séria realitou a už túto jeseň sa diváci možno môžu tešiť na ďalšie pokračovanie. Divácke reakcie boli skôr negatívneho charakteru, ale tie stali bezpredmetné a polemika o zničení celej mytológie predchádzajúcich sérií bez hlavných postáv zostanú len v rovine nevypočutých úvah. Takisto je známe, že pozvanie do 7.série dostali len štyria herci z celej širokej plejády postáv.

Nový vysielací slot by mohol pre seriál znamenať možnosť vydýchnuť si od vyostrenej konkurencie.

Z nich len traja prijali túto ponuku, preto v novom príbehu budú pripomínať staré časy len Lana Parilla (Zlá Kráľovná Regina), Robert Carlyle (Rumplestilstin Martinko Klingáč) a Colin O´Donoghue (Kapitán Hook). Ponuku po zrelej úvahe odmietla hlavná predstaviteľka Jennifer Morrison (Emma Swan), ktorá však súhlasila, že sa ukáže ešte v jednej epizóde novej série, aby svoj príbeh dostatočne uzavrela. Pôvodne prenikli informácie, že Morrison sa dohodla na podpise novej zmluvy, avšak v ďalšom pokračovaní by figurovala ako vedľajšia postava s obmedzeným a presne určeným počtom epizód. Trio pôvodných hviezd, podľa zákulisných informácií, dostane v novej sérii nové identity, budú žiť v úplne inom meste a budú pod vplyvom novej kliatby.

Naopak koniec čaká omnoho väčší počet postáv, ktorých osudy diváci sledovali šesť rokov. Potvrdené sú odchody Ginnifer Goodwin (Snehulienka Mary Margaret), Josh Dallas (Princ Krasoň David), Jared Gilmore (Henry), končí teda takmer celá kráľovská rodina Krasoňovcov. Pri Henrym sa skrýva kľúčový zvrat pre nadchádzajúcu novú kapitolu. Zoznam odchádzajúcich sa ešte nekončí. Viac sa neobjaví ani Rebecca Mader (Prefíkaná čarodejnica zo Západu Zelena), Emilie deRavin (Belle). Finálová epizóda priviedla ich príbeh na poslednú stranu rozprávkovej knihy, ktorá ich sprevádzala počas celého seriálu a dostali všetci šancu žiť svoj život s vidinou šťastného konca. Tvorcovia však dodávajú, že síce vymenované postavy končia ako hlavné postavy, s istotou sa fanúšikovia s nimi ešte stretnú, už len ako s hosťujúcimi postavami.

Až príliš veľa zmien na jednu sériu

Aby tých zmien nebolo málo, tak mení sa aj vysielací slot seriálu. Počnúc septembrom sa seriál sťahuje z nedele na piatok, ktorý je všeobecne vnímaný ako smrtiaci slot. Piatky v zámorí sú charakteristické tým, že sledovanosť je najslabšia z celého týždňa a sú na ňu dávané najmenšie nároky. V minulosti práve presun na piatok bol vnímaný ako znak toho, že televízia chce so seriálom v najbližšej sezóne skončiť. Posledných niekoľko rokov sa tento názor a aj postoj televízií našťastie mení a piatky sa snažia premeniť na atraktívnejšie vnímané dni na sledovanie. Po dlhodobých obavách, konečne ABC nabrala odvahu spraviť rázny krok a prekopať svoju vysielaciu štruktúru.

Sitcomový piatok bude čoskoro minulosťou a na miesto komédií prídu drámy. Záver týždňa bude naozaj lahôdkou. Počas jedného večera sa bude vysielať nová séria Once Upon a Time, do hry vstúpil aj Marvel, ktorý predstaví jednu z najočakávanejších noviniek Inhumans. Po odvysielaní špeciálnej 8-dielnej minisérie sa začiatkom zimy vrátia Agents of S.H.I.E.L.D. s 5.sériou. Posledný pracovný deň by mohol týmto seriálom svedčať a zároveň by si mohli „vydýchnuť“ a nebyť súčasťou vyostrenej konkurencie, čo by im mohlo zabezpečiť šancu na niekoľko ďalších sezón a prestalo by sa pernamentne v súvislosti s nimi skloňovať zrušenie.

Dokáže seriál prežiť ešte niekoľko sezón?

Najmä v prípade Once Upon a Time je kľúčové, aby nová séria presvedčila divákov o kvalite príbehu a sledovanosť bola stabilná a už neklesala. Ak by sledovanosť ešte viac klesla – i keď je diskutabilné, kam by ešte mohla – seriál sa bude bez milosti expresne pratať z obrazovky a určite sa nepodarí naplno rozohrať novú zápletku do uspokojivej miery. Ideálnou možnosťou by bolo udržať seriál pri živote minimálne dva-tri roky navyše. Starý príbeh má svoj posledný boj za sebou, no poriadny boj čaká ten nový a jeseň bude pre rozprávkový seriál mimoriadne ťažká.

Hlavná pozornosť bude venovaná novým postávam, ktoré sa predstavia a budú potrebovať všetky podporu fanúšikov. Posledné minúty finálovej epizódy 6.série boli v znamení ukončenia pôvodného príbehu, ale aj začiatku toho nového. Tvorcovia predstavili nového Spasiteľa a jeho dcéru. Na jeseň sa znova roztočí ten istý kolotoč záhad, kliatby, viery v dobro a zlo s cieľom nájsť svoju rodinu a zachrániť ju.

Nového hrdinu hrá Andrew J. West, známy zo seriálu The Walking Dead a malú Lucy stvárňuje Alison Fernandez (Jane the Virgin). Kto sú títo neznámi? West preberie úlohu Henryho a celý dej novej série sa posúva o niekoľko rokov do budúcnosti. Malá Lucy bude musieť presvedčiť svojho otca, aby uveril rozprávkam a zachránil svoju rodinu. Nová séria bude postavená na rovnakých paralelách, ako jej predchodkyne, čo len umocní akúsi nostalgiu a navodí dojem jednoliateho príbehu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Once Upon a Time