Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Designated Survivor - prečo chceli fanatickí Američania odstrániť ...

09.06.2017 13:15
debata
Designated Survivor - prečo chceli fanatickí...
Designated Survivor - prečo chceli fanatickí Američania odstrániť ... Designated Survivor - prečo chceli fanatickí Američania odstrániť ...

USA hrozil vnútroštátny prevrat. Ako sa skončila 1.séria?

Seriál o politickom prevrate v USA – Designated Survivor má najťažší boj za sebou. Prvá séria vyvrcholila na televízii ABC v polovici v mája a zároveň bola potvrdená aj druhá séria, ktorá sa objaví v septembri. Seriál ako jeden z mála zabodoval u divákov a preto predĺženie nebolo až takým veľkým prekvapením, hoci televízia dlho mlčala o osude väčšiny svojich seriálov a plány na ďalšiu sezónu oznámila hromadne. Je pravda, že Designated Survivor od svojho začiatku stratil polovicu divákov, no druhá polovica série, ktorá sa predstavila na jar si udržala stabilnú sledovanosť, čo bol rozhodujúci faktor pri rozhodnutí televízie. Druhú polovicu si pozrelo týždeň čo týždeň viac ako 5 miliónov divákov s ratingom 1.2. Neboli to rekordné hodnoty, ale stále boli vyššie v porovnaní s inými seriálmi. Designated Survivor ako jeden z mála si dokázal udržať rating nad kritickou hranicou 1.0. A veľkou zaujímavosťou je, že do deja sa zapojilo aj Slovensko.

Zemetrasenia v zákulisí

Jedným dychom treba dodať, že je celkom zázrak, že seriál s Kieferom Sutherlandom v hlavnej úlohe vôbec úvodný rok vysielania zvládol. Prvá séria dostala nelichotivý prívlastok – schizofrenická a nevyhla sa tvrdej kritike plynúcej z neustálej zmeny hlavných showrunnerov a zmeny smerovania deja. Keď si pred rokom ABC seriál objednala, do vysielania sa dostal s pôvodným tímom a pôvodnou myšlienkou smerovania príbehu. Krátko nato hlavný showrunner odstúpil z funkcie, jeho miesto pochopiteľne nezostalo prázdne. Zdalo sa, že kríza bola zažehnaná a prvá séria sa dotočí bez problémov. V polovici prvej série televízia ohlásila tretiu zmenu autorov a bežní diváci si všimli napätie okolo celého smerovania seriálu. Predsalen každý showrunner má inú predstavu o výsledku a neustále meniť kostru deja sa nedá. Štvrtá zmena sa udiala po poslednej klapke a ABC začala hľadať pre potenciálnu druhú sériu nového autora. Otrasy v zákulisí sa prehliadnuť nedali, ale ani to, že televízia chce seriál zachrániť a plánuje ho predĺžiť, inak by nehľadala nového scenáristu. Dobrou správou je, že hlavný autor John Guggenheim nemá v pláne opustiť seriál. Velenie napokon preberie Keith Eisner, ktorý spolupracoval na The Good Wife (Dobrá manželka), táto zmena môže priniesť zaujímavý dej, keďže Dobrá manželka sa „dožila“ siedmich sérii a bola ovenčená niekoľkými cenami Emmy.

Designated Survivor je ťažký oriešok na spracovanie, čo je zrejme dôvodom turbulentným personálnych zmien a priniesť divácky atraktívny a politicky schodný seriál z prostredia Bieleho domu si vyžaduje brilantný talent. ABC chcela priniesť seriál s kontroverznou témou o najväčšom atentáte v dejinách USA, smrti celej vlády, bezpráviu v krajine a následne predstaviť snahu o vybudovanie krajiny a sledovanie prehnitej najvyššej politiky a jej predstaviteľov, ktorí sa neštítili ani na pokraji občianskej vojny sledovať výhradne svoj osobný prospech. Téma je to atraktívna, ale pretaviť to do vizuálnej formy je niečo iné.

Navyše logistika pri nakrúcaní je jedna veľká komplikovaná pavučina. Nakrúca sa v Toronte, ktoré sa mení na Washington. Scenáristi sídlia v Los Angeles, hlavný autor riadi svoj tím z New Yorku. Okrem toho Kiefer Sutherland je producentom seriálu a má právo zasahovať do finálnych scenárov, čím môžu vzniknúť nechcené zmeny na poslednú chvíľu, čo určite nevnáša pohodu a neeliminuje časový stres pri vznikajúcich epizódach.

Dve diametrálne odlišné polovice série

Druhá polovica prvej série naopak zaznamenala raketovú zmenu, čo len podčiarklo vyčítanú schizofréniu. Zatiaľ, čo prvá polovica série bola charakteristická veľmi pomalým, až nudným, vykreslením deja a častokrát veľmi naivným až hlúpym konaním jednotlivých postáv. Prvých jedenásť epizód zachytávalo „bežný“ prezidenta Kirkmana, ktorý bojuje so vznikajúcou občianskou vojnou, politickou a ľudskou krízou v Bielom dome. Ďalších desať bolo presným opakom a divák razom mohol nadobudnúť pocit, že sleduje úplne iný seriál. Odhalilo sa zákulisie atentátu na prezidenta Kirkmana a dej nabral veľmi rýchly a atraktívny spád. Hlavná zápletka s výbuchom Kapitolu a vyvraždenia celej vlády sa rozvinula do zaujímavého rozmeru. Pôvodná zápletka s islamskými teroristami bola len zásterka a za tento najväčší útok od čias Dvojičiek bola zodpovedná vnútroštátna teroristická bunka.

Je celkom zázrak, že seriál vôbec úvodný rok vysielania zvládol.

Fanatické združenie Pax Americana plánovalo ďalšie útoky na veľké monumenty a mali zradcov na tých najvyšších miestach a mali dokonca takú silu, že zabezpečili, aby sa práve Kirkman stal „určeným preživším“. Preto boli vždy o krok pred voči vyšetrovaciemu tímu prezidenta Kirkmana. Sfanatizovaní členovia sekty verili v silu ľudu a prebratia moci od politických elít, ktoré očividne na plnej čiare zlyhali a nastal čas vlády ľudu. A samozrejme mali v pláne Kirkmana odstrániť, aby uvoľnil miesto ich človeku. Tejto myšlienke prekvapivo prepadli aj vysokopostavení činitelia v Bielom dome, čím Pax Americana získala prístup k tým najcitlivejším informáciám a stali sa prakticky nepolapiteľní. Našťastie sa rýchlo upustilo aj vznikajúcej dejovej línie, keď agentka Wells bola hlavnou podozrivou a nedorozumenia z jej vyšetrovania na vlastnú päsť sa pretavili do zaujímavejšieho a logickejšieho príbehu, keď sa stala hlavnou vyšetrovateľkou prezidenta Kirkmana a nepriamo sa stala jedným ťahúňom deja.

Zaujímavý vývoj hlavnej postavy

Zaujímavým progresom prešiel aj samotný prezident Kirkman, ktorý bol spočiatku vykreslený ako absolútny antipolitik, idealista, ktorý verí v ľudské dobro a zdravý sedliacky rozum. Jeho pôsobenie v Bielom dome mu prinieslo okrem ťažoby za osud celej krajiny aj potrebné tvrdšie praktiky, ktoré uňho absentovali a politickí protivníci ho zosmiešňovali pred celým národom. Sutherland dodal Kirkmanovi ľudskú tvár, ale pri vypätých politických súbojoch vedel postave dodať potrebnú vážnosť a uveriteľnosť. Tvorcovia načreli do kontroverzných tém, ako je zákaz a regulácia zbraní, vystavanie nezávislého Najvyššieho súdu. Zostavenie funkčnej vlády, ktorá by bola konsenzom medzi demokratmi a republikánmi, ktorí sa nemali v úmysle prispôsobovať nezávislému Kirkmanovi, ten bol pre nich len nutné zlo, ktoré by mohlo čoskoro zmiznúť. Bola predstavená napríklad aj jeho snaha o reguláciu jadrových zbraní na fiktívnom summite NATO, kde sa predstavili aj politické elity z celého sveta a dokonca sa súčasťou deja stalo aj Slovensko! V správnej súvislosti o našej malej krajine hovoril poľský „premiér“, ktorý hájil záujmy nášho regiónu, ktorý nedisponuje jadrovými hlavicami.

Kirkmanove politické súboje boli pozadím hlavného vyšetrovania o zradcovi v Bielom dome, o ktorom musel mlčať aj pred svojimi najbližšími a ženou Alex. Začal popierať svoje morálne zásady a musel rozdeľovať prácu a súkromie. Pre ohrozenie zo strany fanatikov musela opustiť jeho rodina opustiť Biely dom a on tak zostal sám na veľké výzvy, pri ktorých mu boli oporou jeho najbližší. Zatiaľ sa Kirkmanova rodina javí ako nevyužitý potenciál. Hoci bolo naznačené, že by jeho syn nemusel byť jeho synom, táto zápletka bola rýchlo „zhodená zo stola“ a napríklad prvá dáma by si zaslúžila omnoho viac priestoru, ako pripomenutie smutnej skutočnosti, ktorá panuje v Bielom dome mimo fiktívneho seriálového sveta. Alex Kirkman je vzdelaná, empatická, distingvovaná dáma s veľkým srdcom a zaslúžila by si vlastný príbeh, ktorý by bol príjemným osviežením. Rôzne náznaky diváci videli v prvej sérii, stačí ich len viac rozvinúť. Bokom zostali stáť aj príbehy prezidentových najbližších poradcov Emily Rhodes, Adama Shora a Setha Wright. Nateraz zostávajú tými vernými a častokrát vďaka nim prezident ustál nejeden škandál. Tajné informácie o možnom vnútroštátnom prevrate sa nemohli dostať k verejnosti a tak bolo životne dôležité, čo najdlhšie ich udržať utajené. Médiá hrali tiež dôležitú úlohu, keďže prezidentovi nič nedarovali a boli neustále na stope odhaleniu Pax Americana, pričom by mohli prekaziť snahu spravodajských služieb eliminovať celú skupinu.

Tvorcovia poriadne pritvrdili

Okrem razantnejšieho tempa sa diváci dočkali počas ďalších desiatich epizód aj niekoľkých šokujúcich zvratov a tvorcovia sa nebáli pritvrdiť a ísť na hranu tolerovaného násilia. Neváhali zniesť zo sveta šéfa FBI a jeho šesťročného syna, ktorého fanatici najprv uniesli a utopili. Práve smrť malého Dylana bola prekvapujúca a ťažko stráviteľná. Ale do deja zapadala a dodala celému prevratu až mrazivú krutosť. Členmi sekty bol aj viceprezident MacLeish, ktorý spolu so svojou ženou prekvapujúco skončili v deji pomerne skoro a tragicky. Zaujímavou transformáciou prešla aj republikánka Kimble Hookstratenová. Spočiatku sa zdalo, že bude Kirkmanovou úhlavnou oponentkou a prahne po jeho poste, nakoniec sa z nej stala jedna z mála verných, ktorá neváhala obetovať kariéru v prospech prezidenta a jeho vízie zjednotených USA.

Záver prvej série patril veľkého odhaleniu celého sprisahania a vyšetrovatelia v Bielom dome boli na stope zradcovi, ktorý vynášal potrebné informácie. Lenže Pax Americana sa dostala aj do Pentagonu, kde nájomný zabijka Lozano získal všetko o obrane USA a informácie odovzdal svojmu nadriadenému, ktorý ich môže distribuovať nepriateľom Spojených štátov. Zatiaľ, čo USA sa úspešne stavali na nohy pod vedením Toma Kirkmana, ktorý si po mesiacoch úporného boja získal na svoju stranu verejnú mienku, ale aj poslušnosť a rešpekt politikov. Teraz čelí ešte väčšej kríze, ktorú preskúma pripravovaná druhá séria. Ak sa dostanú informácie o zbraniach, agentoch, spravodajských službách do nesprávnych rúk, USA zostanú paralyzované a bude ich môcť napadnúť a zničiť každý, kto nato bude mať dostatočné prostriedky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Designated Survivor