Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce! Sú to len prežitky doby

14.06.2017 13:25
debata
Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce!...
Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce! Sú to len prežitky doby Once Upon a Time - zabudnite na šťastné konce! Sú to len prežitky doby

Šiesta séria bola kvalitatívne rozdielna. Tú kvalitnejšiu časť si diváci zvykli už nepozerať.

Šiesta séria Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo) má svoj kontroverzný záver za sebou. Televízia ABC v polovici mája odvysielala dvojhodinové finále s názvom The Final Battle (Posledný súboj), ktorý dal bodku nielen za dlhodobou polemikou o ďalšej podobe seriálu, ale rozlúskol aj hlavnú záhadu 7.série. Tvorcovia aj napriek nízkej sledovanosti najmä poslednej série sa rozhodli spraviť rázny krok a ukončiť celý doterajší príbeh a začať úplne nový s novými postavami. Prvých desať epizód si pozrelo už iba 3.89 milióna divákov s ratingom 1.2. Seriál oproti piatej sérii klesol až o neuveriteľných 41% a pád pokračoval aj v nasledujúcich týždňoch. Keď sa seriál na jar vrátil s druhou polovicou aktuálnej série, tak hodnoty sa ešte viac prepadli oproti jesennej časti. Jarné epizódy si pozrelo už menej ako tri milióny divákov s ratingom 0.9. Na jar sa definitívne rozhodlo zrealizovať risk s úplne novou podobou seriálu. Aj napriek katastrofálnym číslam sledovanosti sa stane 7.séria realitou a už túto jeseň sa diváci možno môžu „tešiť“ na ďalšie pokračovanie.

Keď sa seriál vrátil na jar s novými epizódami okrem stále padajúcej sledovanosti, začal dostávať celý príbeh pointu, ktorá absentovala počas jesene, čo totálne podkopávalo nohy všetkým postávam. Čo je aj dostatočným vysvetlením, prečo sa sledovanosť dostala na svoje dno. Tvorcovia dostali od ABC poslednú šancu na reparát a nadchádzajúca séria bude rozhodujúca pre ďalšiu budúcnosť značky Once Upon a Time. Ak by sledovanosť ešte viac klesla – i keď je diskutabilné, kam by ešte mohla – seriál bez milosti sa bude expresne pratať z obrazovky. Ideálnou možnosťou by bolo udržať seriál pri živote minimálne dva-tri roky navyše.

Šiesta séria – najprv chaos, potom zaujímavé rozuzlenie

Prvá polovica série bola častokrát bez pointy a neprimerane chaotická. Jediné, čo sa podarilo predstaviť bol príbeh Spasiteľov, ktorých úlohou je bojovať s temnotou, no sami sa šťastného konca nedočkajú a sú odsúdení na smrť. Emma Swan potom lavírovala napoly šialenosti a viedla s ostatnými nekonečné dialógy o jej smrteľnosti a osude, ktoré nikam neviedli. Vedelo sa podľa jej vidín, že v blízkej budúcnosti bude čeliť súboju a nebude stáť na strane víťazov. Dôležitým momentom bolo narodenie Gideona – syna Belle a Rumplestiltskina, ktorého uniesla Temná víla a vychovala ho k obrazu svojmu a pre istotu mu vzala srdce, aby ho mohla ovládať.

Druhá polovica série dostala jasnejšie kontúry o tom, kam sa bude príbeh uberať. K svojmu neodvratnému záveru. Bol to práve Gideon, ktorý v ríši Temnej víly, kde čas plynie po svojom, rýchlo vyrástol a vrátil sa do Storybrooku, kde mal za úlohu zabiť Emmu, aby sa mohol stať hrdinom a postaviť sa nenávidenej Temnej víle. Smrť Emmy však mala pre vílu otvoriť možnosť zničenia všetkých rozprávkových svetov a nastoliť vládu Temnoty. Bola to práve ona, ktorá je pôvodcom všetkej temnoty a čiernej mágie, kliatieb a zla, ktoré sa kedy stalo a stane. A práve tu sa skrýval tej najlepší príbeh za posledných niekoľko sezón. Temná víla bola matkou Rumplestiltskina. Keď sa narodil, krajinou sa nieslo proroctvo o jeho porážke. Rumple sa narodila ako Spasiteľ!

Hry s osudom

Jeho matka jeho osud však zmenila v snahe vyhnúť sa jeho nevyhnutnému pádu. Neváhala využiť všetky možné prostriedky, aby ho zachránila, stala sa vílou a zahrávala sa aj s temnou mágiou, čo ju nenávratne uvrhlo na stranu zla a zmenilo na ikonickú Temnú vílu a bola vyhnaná do exilu ostatnými vílami do vlastnej ríše, odkiaľ podsúvala všetkým ríšam zlo. Všade sa našli slabšie duše, ktoré potrebovali nespravodlivo popostrčiť k lepším zajtrajšom. Nedosiahnuteľné túžby boli úrodnou pôdou pre vzostup zla. Dávne proroctvo o Rumplovom nepriateľovi neboli pravdivé a jediným protivníkom, ktorý by spôsobil jeho pád bola práve jeho vlastná matka.

Rumple zdedil po matke náklonnosť k temnote a túžbe po moci a o svojom osude Spasiteľa netušil. Stal sa Temným a postrachom pre všetkých zúfalcov, ktorí potrebovali vyslyšať prosby. Naplnil svoj osud, tak ako jeho temná matka. Avšak aj v ňom sa pohlo vnímanie. Práve Gideon bol akousi druhou šancou stať sa dobrým otcom. Pri prvom synovi Baelfireovi sa to nepodarilo, teraz mu chcel pomôcť naplniť svoj osud, spôsobom iným ako chceli hrdinovia. Belle našla v sebe silu a po vyhrotených prvých epizódach sa opäť zbližovali a mohli sa stať rodinou. Potrebovali, aby sa Gideon oslobodil od vplyvu Temnej víly, ktorá sa medzičasom dostala do Storybrooku. Emma s podporou rodiny hľadali možnosti, ako zvíťaziť, no ťahala za kratší koniec. Neodvratný posledný súboj bol záverom rozprávkovej knihy, ktorú autori napísali. Henry, ktorý bol novým autorom sa pokúšal zmeniť záver, tentokrát sa to nedalo.

Nezvratný koniec pôvodného príbehu

Posledný súboj sa musel stať. Diskvalifikovaná Emma prežívala svoje vzlety aj pády a podvedome sa pripravovala, že môže zomrieť, napriek tomu sa snažila zostávajúci čas využiť naplno a žiť svoj život. Oficiálne spečatila svoj vzťah s Hookom a povedali si svoje áno. Snehulienka Mary Margaret a Princ Krasoň David sa vymanili spod spiacej kliatby, Regina sa zmierila so svojím osudom a dokázala svoje oddelené zlé ja prijať opäť za svoje. Nakoniec Zlá kráľovná išla spolu s Robinom Hoodom do Začarovaného lesa, kde mali naplniť svoj osud a nájsť šťastný koniec a Regina sa rozhodla bojovať so svojou rodinou v Storybrooku. Zelena sa vzdala svojej magickej sily v prospech hrdinov v snahe zabrániť Temnej víle v epickom víťazstve. Ukázalo sa, že si pre Storybrooke pripravila tú najlepšiu kliatbu, akú kedy vytvorila a pripútala k nej Emmu a jej vieru v dobro a rozprávky.

Temná víla neváhala a hneď po svadbe vypustila svoje najdokonalejšie na celý Storybrooke. Regina spolu s Hookom, Zelenou, Snehulienkou a Krasoňom sa ocitli vo svojom kráľovstve, zatiaľ, čo Storybrooke bol pod navládou novej starostky Temnej víly a Henry bol jej synom. Emma bola umiestnená na psychiatrii za jej výplody fantázie. Vylepšila pôvodnú kliatbu, ktorú zoslala Regina a konečne mala to, čo chcela, nadvládu nad všetkými.

Jediným symbolom záchrany bola Henryho rozprávková kniha, ktorú mala Emma spáliť, aby sa dostala na slobodu, čo aj urobila. Spustila tým deštrukciu celého rozprávkového vesmíru. Neverila v žiadne nadprirodzeno, ani príbeh o tom, že je dcérou Snehulienky a Krasoňa. Henry sa ju márne pokúšal prebudiť spod kliatby, ukázal jej však cestu, ako sa stať hrdinom, aj bez viery. Posledný súboj bol neodvratný a Henry potreboval prinútiť, aby sa postavila Temnej víle. Zatiaľ, čo celé mesto malo vymazanú pamäť, Rumple hral hru svojej matky a neodvážil sa jej postaviť, kým Henry nesplní svoj údel a neprivedie Spasiteľku na bitevné pole.

Zatiaľ, čo rozprávkové ríše postupne mizli, Emma sa rozhodla byť hrdinom, aj bez spomienok, Henry jej bol dostatočnou inšpiráciou za zmenu jej života. V tom sa Rumple vysporiadal so svojou matkou a plný hnevu za zmenu jeho osudu ju navždy poslal do zabudnutia. Ešte predtým ho však stihla varovať pred nesmrteľnou temnotou, ktorá nikdy nezmizne. Ona ako symbol možno bude zničená, no zlo na vyžiadanie zúfalých ľudí sa vždy vráti, pokiaľ bude existovať aj dobro. Temná víla bola zničená a Storybrookom preletela vlna padajúcej kliatby a všetko sa vrátilo do pôvodného stavu. Emma si spomenula na svoj život a vedela, že teraz v ceste stojí už len Gideon a naplnenie toho, čo hovorí kniha. Začať posledný súboj.

Vízia Emmy sa naplnila. Stála zoči voči Gideonovi, ako to hovorila vízia, zatiaľ, čo vzájomnému súboju sa prizerá jej rodina. Bolo zbytočné bojovať, bol by to boj bez konca a rozhodla sa dať Gideonovi, čo potreboval, aby ho mohli rodičia zachrániť a vrátiť mu srdce. Gideon prebodol Emmu a ona padla k zemi.

Ako to už býva, každú kliatbu dokáže s istotou poraziť bozk z lásky. A nič nie je silnejšie ako láska medzi matkou a synom a Henry dokázal Emmu prebudiť. Storybrookom po druhýkrát preletel záblesk kliatby a zlo pominulo. Všetci hrdinovia prežili a našli naplnenie svojho osudu. Cieľom nebolo získať šťastný koniec, ale získať spôsob, ako sa k nemu dopracovať. Storybrooke získal slobodu a nikoho už neťažil predchádzajúci príbeh. Mohli žiť spokojným životom, až kým nepomreli. Nakoniec sa celá rodina aj s novými členmi zišli za jedným stolom a oslavovali veľké víťazstvo a šancu na prežitie šťastného života.

Dostačujúci nový príbeh?

Posledné minúty patrili odhaleniu pointy nadchádzajúcej siedmej série. Zopakovala sa príbeh ako spred rokov, keď malý Henry našiel Emmu s knihou v ruke a nezmyslom na jazyku, že musia zachrániť rozprávkový svet. Teraz pred dverami stála malá Lucy, ktorá bola dcérou už dospelého Henryho. Bola tu však zmena. Henry s Lucy žil už v rozprávkovom svete a teda malá dcérka bola podrobne oboznámená s celým príbehom o kliatbe.

V rukách mala úplne novú rozprávkovú knihu s novým príbehom, ktorý potrebuje nového Spasiteľa – Henryho. Hrozba, ktorú vyslovila Temná víla sa naplnila a rozprávkový svet aj spolu s Henrym sú vplyvom novej kliatby a jedinou záchranou je práve on. Stačí len uveriť a poddať sa kúzlu rozprávok a nechať sa vtiahnuť do súboja so zlom, na ktorého konci je opäť šťastný koniec. Práve o ten je potrebné opäť zabojovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Once Upon a Time