Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Grey´s Anatomy - prečo len niektorí majú viac šťastia ako iní?

26.06.2017 13:54
debata
Grey´s Anatomy - prečo len niektorí majú viac...
Grey´s Anatomy - prečo len niektorí majú viac šťastia ako iní? Grey´s Anatomy - prečo len niektorí majú viac šťastia ako iní?

Najúspešnejšia lekárska dráma sa dočká aj 14.série!

Trinásty rok vysielania najúspešnejšej lekárskej drámy v USA je úspešne skončený. V polovici mája televízia ABC odvysielala „horúce“ finále 13.série s názvom Ring of Fire. To, že sa Grey´s Anatomy (Klinika Grace) vráti aj so 14.sériou nie je žiadnym prekvapením a nové príbehy lekárov zo Seatllu možno očakávať koncom septembra. A nielen to! Svet Grey´s Anatomy sa čoskoro rozrastie o ďalší jeho spin-off seriál! Jeseň bola už tradične úspešná, samotnú premiéru 13.série si pozrelo 8.6 milióna divákov s rekordným ratingom 2.4, po zvyšok jesenných mesiacov si seriál udržal rekordnú sledovanosť na 8 miliónmi divákov s ratingom 2.2 – 2.3. V januári, keď sa seriál vrátil po vianočnej prestávke zaznamenal doteraz najvyššiu sledovanosť 13.série. Desiatu epizódu si pozrelo až 9.52 milióna divákov s rekordným ratingom 2.6, ktorý zanechal konkurenciu ďaleko za sebou. Ostatné týždne vrátili sledovanosť do svojich štandardných nadpriemerných 8.5 milióna divákov ratingom 2.2. Práve jar bola najslabším miestom tejto série. Sledovanosť postupne skĺzla v ratingoch 2.0. Vôbec po prvýkrát ratingy niekoľkokrát po sebe neprekročili túto hranicu a aj samotné finále dosiahlo 1.9, pričom počet divákov je stabilný.

Viac odchodov ako príchodov

Záver lekárskej drámy je aj napriek tomu v nedohľadne. Sledovanosť seriálu je stále nadpriemerná, čo len podčiarkuje hlad divákov po ďalších sériách, ktorý má hlavná autorka Shonda Rhimes v pláne ukojiť. Nadchádzajúci rok vysielania bude opäť plný napätia, keďže kľúčovým hereckým predstaviteľom opäť budú končiť kontrakty a rozbehne sa tak po niekoľkýkrát kolotoč rokovaní a dohadovaní o nových podmienkach. Momentálne má televízia nastavený systém dvojročných kontraktov pre hercov a je vždy veľkou záhadou a výzvou pre obe strany, či sa im podarí vybojovať dohodu.

Svet Grey´s Anatomy sa rozšíri o ďalší seriál zameraný na hasičov.

Posledné roky boli pre seriál charakteristické postupným odchodom pôvodných hercov, čo sa neodrazilo na poklese sledovanosti. Po desiatich sezónach dala zbohom lekárskeho životu Sandra Oh alias Cristina Yang. Z tohto radu najviac vyčnieva Patrick Dempsey (Derek Sheperd), ktorého príbeh sa tragicky skončil v 11.sérii. Na konci 12.série pomerne narýchlo a prekvapujúco svoj odchod ohlásila herečka Sara Ramirez (Callie Torres), o ktorej sa pre zmenu hovorí, že by mohla v pripravovanej 14.sérii znova objaviť. Oficiálne nič nie je potvrdené, ale sama herečka na konci 12.série žiadala tvorcov o minimálne ročnú dovolenku, ktorá sa skončila. Viac prezradila jej seriálová exmanželka, ktorá možno prezradila viac akoby chcela. Podľa jej slov nadchádzajúca séria prinesie príbeh, ktorého pointa by mohla vygradovať návratom Callie späť do deja. Ľadovú sprchu fanúšikovia dostali od herečky Sandry Oh, o ktorej návrate sa špekulovalo počas trinástej série. Herečka potvrdila, že do seriálu sa neplánuje vrátiť v najbližších sezónach a tým uťala všetky ďalšie špekulácie. Nevylúčila, že by sa Cristina mohla objaviť v poslednej epizóde seriálu, ale vzhľadom na sledovanosť a plány tvorcov, Grey´s Anatomy sa z obrazoviek tak skoro nevytratí. Diváci sa Cristiny Yang možno dočkajú až za niekoľko rokov.

Pôvodní herci zostávajú?

Tento rok zoznam odídencov rozšírila herečka Jerrika Hinton (Stephanie). Vyzerá to tak, že televízia v súvislosti s odchodmi za kratší koniec.

Opak je však pravdou. Prístupní na nové dohody boli niekoľkokrát pôvodní herci na čele s Ellen Pompeo (Meredith Grey). Tá tvrdí, že je ochotná účinkovať v seriáli, pokiaľ bude preukázateľné, že diváci majú o seriál záujem a keďže sledovanosť stále valcuje konkurenciu, jej odchod nie je na programe dňa. Navyše sa seriál nakrúca v Los Angeles, kde herečka žije so svojou rodinou a preto jej práca ani po toľkých rokoch nie je príťažou. Ochotu pokračovať naďalej avizujú aj Justin Chambers (Alex Karev), Chandra Wilson (Miranda Bailey), James Pickens Jr. (Richard Webber), Jessica Capshaw (Arizona Robbins), Kevin McKidd (Owen Hunt) a nateraz sa zdá, že konečne sa televízia dočká hladkého podpisu nových zmlúv a prípravu nových sérií. Grey´s Anatomy sa bude musieť na obrazovkách ešte niekoľko rokov zdržať, pretože bude musieť „potiahnuť“ ostatné seriály Shondalandu (seriály, z pera Shondy Rhimes). Veľmi príjemným prekvapením je návrat Teddy Atlman (Kim Raver) do deja 14.série, ktorá sa so seriálom rozlúčila v závere 8.série.

Ďalší spin-off seriál je na ceste!

Pomerne prekvapujúcou správou bolo avízo televízie bez predchádzajúceho upozornenia, že začiatkom roka 2018 sa do vysielania dostane ďalší spin-off seriál. Po úspešnom prvom spin-off seriáli Private Practice (2007 – 2013), ktorý sa zameral na život Addison Montgomery – prvej manželky Dereka Sheperda, dostanú priestor hasiči zo Seattlu. Nebolo náhoda, že tohtoročné finále bolo priam žeravé, keď nemocnicu zachvátil výbuch a následný požiar a „nenápadne“ sa predstavila hasičská hliadka, ktorá mala zabezpečiť záchranu pacientov. Je zjavné, že tvorcovia sa chcú zviesť na aktuálne populárnej vlne hasičskej drámy. Konkurenčná NBC úspešne etablovala súbor seriálov v Chigacu, ktorým nekompromisne seriál Chigaco Fire, nasleduje Chicago P.D., Chigaco MED a neúspešne sa skončil iba spin-off Chicago Justice. Seriál o hasičoch zo Chicaga v septembri vstúpi do svojej šiestej série a naďalej je najsledovanejší spomedzi svojich seriálových súrodencov. Či je priestor pre dva seriály s rovnakou tématikou je otázne. Shonda Rhimes so svojim scenáristickým talentom privedie zaujímavú drámu, ktorá prospešne nasmeruje pozornosť divákov všetkých jej seriálov, ktoré pre ABC pripravuje a všetko nasvedčuje tomu, že zatiaľ nepomenovaný seriál je odsúdený na úspech. Keďže novinka má byť o hasičoch zo Seattlu je jasné, že oba seriály čakajú crossover epizódy a s najväčšou pravdepodobnosťou jednotlivé postavy sa predstavia v 14.sérii Grey´s Anatomy, aby vzápätí sa odštartoval samostatný príbeh so zjavnými prepojeniami medzi dvoma seriálmi. Podobne ako je to pri Chicago seriáloch.

Zaujal príbeh 13.série zameraný na pôvodné postavy?

Tvorcovia avizovali pre 13.sériu svoju pozornosť zamerať práve na pôvodných hereckých predstaviteľov a diváci sa opäť dočkali poriadnej dávky napätia, ale aj emócií. Žiaľ, slovenskí diváci prichádzajú o kvalitnú dávku drámy už niekoľko rokov, keďže slovenské televízie z nejasného dôvodu tento seriál ignorujú a naposledy ho vysielala RTVS po šiestu sériu.

Trinásta séria bola zlomová nielen pre Meredith, ktorá sa po rokoch smútku rozhodla zavesiť svoj život vdovy na klinec. Lenže toto je predsavzatie sa ľahšie povedalo, ako vykonalo a Meredith skôr tápala vo vzťahovom medzipriestore a márne sa snažila prinútiť otvoriť srdce inému mužovi. Jej vzlety a pády trpezlivo znášal kolega Nathan Riggs, ktorý takisto prišiel o životnú lásku. Zhodou okolností to bola sestra Owena Hunta Megan.

Riggs nebol vzorným partnerom a po smrti Megan zostal vzťah niekdajších najlepších priateľov poznačený a upravoval sa veľmi pomaly. Meredith pôvodne chcela udržať „vzťah“ s Riggsom len v nezáväznej rovine, no prerástlo to v niečo iné. Keď si konečne dovolila byť šťastná, tak do ich života vstúpila opäť Megan. Záver 13.série ukázal, že Megan pád vrtuľníka prežila a roky bola väznená islamistami. Po tejto správe Riggs okamžite utekal za svojou starou láskou a Meredith zostala sama. Zdá sa, že len niektorí majú viac šťastia ako iní a majú príležitosť napraviť chyby z minulosti.

Nová séria prinesie návrat Megan do deja a života nielen Riggsa a jej traumy, ktoré prežila budú zamestnávať všetkých. Zmieriť sa s návratom svojej sestry má aj jej brat Owen, ktorý si spočiatku vyčítal, že svoju sestru prestal hľadať a žil ďalej. Zmieril sa s jej smrťou, hoci telo nikdy nenašli. Pre Owena samotná 13.séria bola náročná, krátko po sobáši ho opustila Amelia, ktorú zovrel strach z rodiny a dieťaťa, ktoré by mohla mať. Nezvládla by smrť ďalšieho dieťaťa a tak radšej pred konfrontáciou s manželom zvolila útek a život bez zázemia. Až návrat Megan, čo zrazilo Owena na kolená prinútilo Ameliu sa vrátiť a byť manželovi oporou a bojovať za manželstvo.

O svoj vzťah zabojoval aj Alex. Nakoniec sa vyhol väzeniu, vrátil sa na svoje miesto v nemocnici, nemohol sa zmieriť s tým, že by sa jeho vzťah s Jo len tak skončil. Prestal o ňu vedome usilovať, pátral po jej násilnom manželovi. Podarilo sa mu aj vypátrať, konfrontácia sa nekonala, no je jasné, že jeho krátka prítomnosť v seriáli nebola konečná. Bol to len začiatok. Herečka Camilla Luddington sa v závere série musela vytratiť z obrazovky, preto jej zaujímavá dejová zápletka nemohla byť spracovaná podľa pôvodných plánov. Luddington počas jari porodila svoje prvé bábätko a tvorcovia jej vyšli v ústrety a dostala voľno na niekoľko mesiacov, aby sa mohla venovať rodine. Naplno sa vráti spolu so začiatkom 14.série.

Zákopová vojna medzi priateľmi

Veľkým kameňom úrazu a dôvodom rozkolov bol príchod sebavedomej lekárky Elizy Minnick. Tá bola dosadená vedením nemocnice, aby vrátila reputáciu kliniky do hviezdnych výšin. Nemocnica bojovala s problémom výchovy nových lekárov pod vedením Richarda Webbera. Problémom bolo, že príkaz Baileyovej dala Katherine Avery – manželka Webbera. Všetky konflikty záujmov museli ísť bokom a na mieste bolo profesionálne správanie. Na chodbách nemocnice sa rozpútala vojna zástancov a odporcov zmien, ktorým kraľovalo arogantné správanie Minnickovej, pre ktorú boli smerodajné tabuľky a výstupy a ľudský prístup bol na okraji jej záujmu. Jej vyučovacie metódy vyhovovali rezidentom, ktorí sa dostali k zaujímavým operáciám, ktoré mali vykonať aj napriek ich možnej nepripravenosti a tým pádom sa dostali do ohrozenia pacienti. Voči Minnickovej vznikla nefalšovaná averzia. Niektorí ju odmietali profesionálne, ale aj mimo pracoviska.

Manželstvo Webbera a Katherine sa takmer rozpadlo, keďže Richard jej konanie vnímal ako zradu. Baileyová bola medzi mlynskými kameňmi. Na jednu stranu si bola vedomá, že rezidentský program potrebuje zmeny a musí rešpektovať rozhodnutie vyššieho vedenia. Na druhej strane ľudsky nesúhlasila s tým, ako by mal Webber skončiť na okraji záujmu. Minnicková si získala niektorých náklonnosť, ale hlavne našla lásku v Arizone. Tá konečne našla spriaznenú dušu po rokoch, keď sa rozišla s Callie. Ich láske nikto nefandil a skončila sa nelichotivo, Minnickovej vyhadzovom, keď sa držala svojho „tabuľkového“ rozumu, keď nemocnicu zachvátil požiar a v ohrození neboli len pacienti, ale najmä ich kolegyňa Stephanie, ktorú ako rukojemníčku držal násilník. Prevalenie vzťahu medzi Meredith a Riggsom spôsobilo veľké napätie medzi Maggie a jej nevlastnou sestrou.

Meredith aj kvôli Maggie sa nechcela púšťať do niečoho vážnejšieho s Riggsom, aby neublížila jej citom. Samoľúba Maggie, ktorá celý život vyrastala ako jedináčik a pozornosti svojich rodičov sa nevedela deliť a nepoznala kompromisy. Tým sa musela veľmi rýchlo naučiť. Neskôr pochopila, že láska sa nedá vynútiť a nemôže zazlievať lásku medzi Meredith a Riggsom. Osudová rana ju čakala po nečakanej návšteve jej matky. Tá predstierala, že po rozvode s jej adoptívnym otcom chce začať nový a nespútaný život.

Bola to len zásterka jej rakoviny, ktorá sa rýchlo šírila a nechcela, aby sa jej dcéra trápila. Zmätená Maggie nespoznávala svoju matku a vyčítala jej ľahkovážne správanie. Krutá pravda o zdraví jej matky ju zrazila na kolená a spolu s Meredith ju museli vyprevadiť z tohto sveta. Ani si nevšimla, že sa jej láska vkráda do života a nebol to Riggs, ale Jackson.

Ten bol ošetrujúcim lekárom zomierajúcej matky. Finále série prinieslo dojemnú rozlúčku so rezidentkou Stephanie Edwards. Tá bola spolu s malou pacientkou rukojemníčkou maniaka, ktorý sa chcel dostať k svojej obeti. Spôsobil výbuch a následný požiar v nemocnici, ktorému aj podľahol a zúfalá lekárka sa pokúšala zachrániť rovno dva životy, pričom sa sama ťažko zranila. Práve následky, ktorý si nesie ju presvedčili, aby dala nemocnici zbohom a začala si život užívať naplno.

debata chyba