Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Milujete true crime filmy a seriály? Psychologička varuje pred možnými problémami

Expertka na psychológiu radí sledovať ich s mierou. Ak to preháňate, môžete si zavariť na problémy.

21.04.2024 00:00
krimi Foto:
debata (1)

Patríte aj vy medzi ľudí, ktorí milujú true crime filmy a seriály? Expertka na psychológiu radí sledovať ich s mierou. Ak to preháňate, môžete si zavariť na problémy.

Bez ohľadu na to, či sa viac nakláňate k dramatickým zobrazeniam známych kriminálnych príbehov alebo dávate prednosť mrazivým dokumentom, môže vás zaujať varovanie psychologičky Meredith Fullerovej. Podľa nej sledovanie veľkého množstva true crime programov môže mať nepriaznivý vplyv na psychiku.

netflix Čítajte viac Z Netflixu zmizlo množstvo kvalitných filmov. Ďalšie budú preč už o pár dní

Ako píše aj portál LADbible, Fullerovej vysvetlenie je, že aj keď nás príbehy sériových vrahov a zločincov fascinujú, ak sa do nich ponoríme príliš hlboko, môže to priniesť viac škody než úžitku. „Ľudí lákajú tieto protiklady a temné stránky ľudskej povahy,“ vysvetľuje Fullerová.

„No musíme sa sami seba opýtať, či to už neovládlo naše životy príliš,“ varuje psychologička. „Preto sa opýtajte sami seba, na čo to vlastne je, a zároveň sa zamyslite, či stále radi sledujete aj iné žánre. Ak nie, možno je čas zvážiť, že niečo je mimo rovnováhy,“ dodáva odborníčka.

Margot Robbie Čítajte viac Najprv prevalcovala svet ako Barbie, teraz Margot Robbie chystá ďalší prekvapujúci útok na kiná

Takže, ak okrem true crime uprednostňujete aj iné, nenásilné programy, pravdepodobne je všetko v poriadku. Problém môže vzniknúť vtedy, keď odmietate iný obsah a začnete sledovať výlučne temné true crime tituly.

Fullerová zdôrazňuje, že dobrým znakom je aj to, či dokážete po vypnutí televízora (alebo Netflixu) prestať premýšľať o týchto tragických príbehoch. Ak sa však tieto témy začnú infiltrovať do vášho každodenného života alebo dokonca do snov a nočných môr, je možné, že ste sa príliš pohltili týmto obsahom a je čas si urobiť od true crime programov prestávku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #true crime