Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Maratón s Ivetou Bartošovou: Príbeh o československej popovej ikone sa uzavrie premiérovým dokumentom

Sobotný večer na Markíze bude venovaný životu jednej z najslávnejších československých speváčok.

04.05.2024 06:00
Iveta II Foto:
Anna Fialova a Ondřej G. Brzobohatý stvárňujú Ivetu Bartošovú a Ladislava Štaidla v druhej sérii seriálu Iveta.
debata

V apríli uplynulo presne desať rokov, odkedy tragicky zahynula československá spevácka legenda Iveta Bartošová. Bola jedinečným hlasom svojej generácie, zjavením na domácej hudobnej scéne, romantickou princeznou československé­ho popu.

Televízia Markíza mimoriadne zaradila do svojho vysielania dve trojdielne série úspešného seriálu Iveta z dielne Voyo Originál. V sobotu 4. mája odvysiela dve záverečné epizódy druhej série, doplní ich televízna premiéra dokumentu Málo mě znáš.

„Ivetin život nerozprávame ako bulvárnu senzáciu, nesúdime ani nikoho z jej okolia. Pre nás je to príbeh o dievčati z Beskýd, ktoré chce byť slávne a milované. Keď to však docieli, o všetko príde,“ hovorí režisér a scenárista Michal Samir.

Dve dekády pohnutého života

V hranom seriáli Iveta, ktorý mapuje kariéru a dve dekády pohnutého života Ivety Bartošovej, stvárňuje slávnu speváčku herečka Anna Fialová. Záverečné dve epizódy druhej série sa zameriavajú na Ivetin vrchol kariéry v deväťdesiatych rokoch a jej život po boku hudobného a podnikateľského génia Ladislava Štaidla, ktorého stvárňuje Ondřej G. Brzobohatý. Objavujú sa aj ďalšie postavy s reálnym predobrazom. Hereckú megastar deväťdesiatych rokov, Rudolfa Hrušínského najmladšieho, si zahral Oskar Hes, do hudobného génia Karla Svobodu sa prevtelil Saša Rašilov. Najväčšiu ikonu československého popu Karla Gotta si zahral a zaspieval Ondřej Ruml.

„Prvá séria bola pomerne priamočiary príbeh cesty nahor s veľkou stratou na konci. Druhá séria je komplikovanejšia. Iveta stále vie, čo chce, ale menia sa jej priority. A to s frekvenciou a intenzitou, ktorá ju postupne láme. Možno by si s tým poradila, keby nebola predmetom verejného záujmu,“ hovorí kreatívny producent Voyo Matěj Podzimek o rozdiele medzi Ivetou v osemdesiatych rokoch a Ivetou „zlatého veku“ v deväťdesiatych rokoch.

Zábery z pokračovania minisérie Iveta Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Anna Fialová ako Iveta Bartošová a Ondřej G....

V predposlednej epizóde „Ja sa vrátim“ dostáva Iveta svoju prvú veľkú filmovú rolu, počas nakrúcania ale prežije románik s hereckým kolegom. Ladislav ju preto opúšťa a odchádza do Ameriky. Iveta prepadá depresiám, keď zrazu pri jej dverách zazvoní neznámy mladý muž. Iveta otvorí dvere a tým vykročí v ústrety najväčšej bulvárnej afére tej doby.

V poslednej epizóde „Na tom záleží“ sa Iveta konečne stáva matkou. Jej čas s jej malým Arturom je vykúpený kariérnou prestávkou, na ktorej sa dohodla s Ladislavom. Ivete sa však čoskoro začína cnieť za koncertmi a publikom. Zisťuje, že slávny skladateľ Karel Svoboda hľadá novú speváčku do muzikálu Dracula. Iveta vie, že by ju táto príležitosť mohla vrátiť na výslnie. Lenže Ladislav je kategoricky proti…

Dokument Málo mě znáš

TV Markíza má pre divákov pripravenú aj televíznu premiéru trojdielneho dokumentu Málo mě znáš v réžii Tomáša Kleina, ktorý nadviaže na záverečné epizódy druhej série Ivety. Odvysiela ho po ich skončení, v sobotu 4. mája 2024 od 23:15 hod. Nový dokument prináša pohľad na oslnivú kariéru Ivety Bartošovej od osemdesiatych do nultých rokov.

V troch epizódach sa zameria na cestu talentovaného a spočiatku neskúseného dievčaťa z Frenštátu pod Radhošťom do veľkého sveta, na éru pod umeleckým vedením Ladislava Štaidla a na obdobie, keď sa Iveta Bartošová z jeho vplyvu postupne vymaňuje, stúpa na kariérny vrchol a etabluje sa v jednom z najúspešnejších muzikálových predstavení našej histórie.

Dokumentárna séria prinesie život popovej princeznej očami jej blízkych žien. Či už prostredníctvom moderátorskej ikony Terezy Pergnerovej spolu s ďalšou moderátorkou Lenkou Hornovou, manželkou hudobného magnáta Karla Svobodu Venduly alebo Ivetinej vizážistky Ludmily Štinglovej.

Okrem výpovedí kolegov a priateľov Ivety Bartošovej prinesie aj osobné spomienky Artura Štaidla na svoju mamičku a autentický pohľad na fungovanie tuzemského šoubiznisu. Po prvýkrát budú mať diváci možnosť vidieť doteraz nezverejnené autentické zábery zo speváčkinho súkromného i pracovného života v 80. a 90. rokoch, ktoré vyhotovil jej dvorný fotograf Miloš Schmiedberger. Dokument odhaľuje aj dôvody Ivetinho následného ústupu zo slávy a okolnosti konca jej života, keď sa jej život zvrtol na bulvárnu senzáciu.

Fotografie z knihy „Iveta foceno s láskou“ Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Fotografia z pripravovanej knihy „Iveta foceno...

Premiéra záverečnej tretej minisérie na Voyo

Spomienkové pásmo venované jednej z najslávnejších speváčok Československa zakončí premiéra tretej, záverečnej sezóny minisérie Iveta režiséra a scenáristu Michala Samira s Annou Fialovou v hlavnej úlohe. Na tú sa môžu diváci tešiť od 10. mája 2024 exkluzívne na Voyo.

Zábery z tretej série seriálu Iveta Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
V tretej sérii seriálu Iveta stvárni Ivetu...

Posledná séria zmapuje speváčkino obdobie začínajúce trinásť rokov po odchode od Ladislava Štaidla. Ivetin život a kariéra sa dramaticky menia, jej albumy sa nepredávajú tak ako kedysi. Ona však verí, že bude opäť spievať. Má za sebou nevydarené manželstvo, ale verí, že pravá láska na ňu stále čaká. A predovšetkým má pri sebe toho, na kom jej záleží najviac – svojho dospievajúceho syna. Práve kvôli nemu chce vyhrať boj s vlastnými démonmi. On je ten, kto pri nej stojí, aj keď sa nedarí a bulvár čaká na každú jej chybu. Kedysi chcela byť slávna, teraz chce žiť obyčajný život.

Trilógiu trojdielnych minisérií Iveta a dokumentárnu sériu Málo mě znáš pre Voyo pripravila oceňovaná produkčná spoločnosť Barletta Productions na čele s producentmi Majou Hamplovou a Matějom Chlupáčkom. Kreatívnym producentom za Voyo je pri oboch projektoch dvojnásobný držiteľ Českého leva Matěj Podzimek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Bartošová #TV Markíza #seriál Iveta