Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prekvapivé zistenie vedcov: Môžu ľudia, ktorí veria konšpiráciám, zmeniť názor?

Nový výskum ukazuje, že napriek rozšírenému názoru sa počet ľudí, ktorí konšpiráciám veria, rapídne nezvyšuje.

12.05.2024 00:00
hoax Foto: ,
Fotomontáž, na ktorú naleteli tisíce používateľov. Joe Biden Zuzanu Čaputovú na vlasy nebozkával.
debata (21)

Veľké množstvo ľudí verí konšpiračným teóriám. Nemusí to byť nutne zlé, niektoré konšpirácie sa rokmi ukázali ako pravdivé, napríklad CIA sa v 50. rokoch skutočne zapojila do nezákonných experimentov s cieľom identifikovať drogy a postupy, ktoré by mohli viesť k priznaniu zajatých špiónov.

V súčasnej dobe však máme pocit, že sa na nás konšpirácie valia z každej strany. Niektorí ľudia uveria aj absolútne absurdným teóriám. Skutočnosť, že konšpiračné teórie priťahujú veriacich napriek nedostatku dôveryhodných dôkazov, zostáva hádankou pre výskumníkov v oblasti psychológie a iných akademických disciplín. Najnovšia štúdia, ktorú zverejnil Science Alert ukázala, že ľudia dokážu zmeniť svoj názor.

Nový výskum ukazuje, že napriek rozšírenému názoru sa počet ľudí, ktorí konšpiráciám veria, rapídne nezvyšuje. Tieto zistenia sa potvrdili aj v priebehu ročnej štúdie. Ľudia síce môžu byť náchylní k viere v teórie, ako je napríklad utajenie lieku na rakovinu zo strany farmaceutických spoločností, ale menej pravdepodobné je, že uveria tvrdeniam o mikročipoch v očkovacích látkach proti COVID-19.

Štúdia ukázala, že ľudia môžu meniť názor – aj tí, ktorí konšpiráciám veria, dokážu zmeniť názor. Rovnako to však platí aj pre ľudí, ktorí konšpiráciám neveria – isté percento môže začať nejakej teórii veriť.

Presvedčiť človeka, aby neveril konšpiračným teóriám, môže byť náročné, pretože tieto teórie často zapĺňajú emocionálne alebo psychologické potreby jednotlivca. Avšak existujú niektoré spôsoby, ako podporiť kritické myslenie a zdravý skepticism voči konšpiráciám:

  • Edukácia a informovanosť: Poskytnite človeku spoľahlivé informácie a fakty o danej téme. Vysvetlite, ako sa konšpiračné teórie môžu líšiť od overených faktov a vedeckých dôkazov.
  • Podpora kritického myslenia: Podnecujte človeka, aby si kládol otázky a skúmal rôzne zdroje informácií. Vysvetlite mu dôležitosť overovania informácií a hľadania informácií z viacerých zdrojov.
  • Diskusia a otvorený dialóg: Vytvorte priestor na otvorenú a úctivú diskusiu o konšpiračných teóriách. Počúvajte názory a obavy človeka a snažte sa pochopiť jeho pohľad.
  • Emocionálna podpora: Ak sú konšpiračné teórie pre človeka emocionálne dôležité, ponúknite mu podporu a porozumenie. Pomôžte mu identifikovať zdroje jeho obáv a nájsť alternatívne spôsoby, ako sa s nimi vyrovnať.
  • Predstavenie alternatívnych perspektív: Ukážte človeku iné možnosti a perspektívy na danú tému. Podporte ho v skúmaní viacerých hľadísk a vyvážených informácií.
  • Je dôležité si uvedomiť, že presvidčanie nie je vždy účinné a môže vyžadovať trpezlivosť a empatiu. Sústreďte sa na vytváranie zdravých diskusií a podporu v procese kritického myslenia.

Záverom štúdie je, že vierohodnosť konšpiračných teórií zostáva relatívne stabilná. Hoci niektorí ľudia môžu meniť svoj názor, väčšina zostáva skeptickými voči týmto teóriám. To naznačuje, že cesta k akceptovaniu konšpiračných teórií môže byť postupná a podmieňovaná rôznymi faktormi.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #konšpiračné teórie