Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šimkovičová konšpirovala o chemtrails: „Pokreslenú oblohu od lietadiel médiá bagatelizujú,“ tvrdí

Konšpiračná teória o chemtrails vznikla v 90. rokoch minulého storočia.

06.05.2024 10:26
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: ,
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
debata (24)

Kedysi mali svoju TV Slovan, dnes sa nazývajú Martina a Peter a raz za niekoľko týždňov spoločne vysielajú na Facebooku. Reč je o ministerke kultúry Martine Šimkovičovej a Petrovi Kotlárovi, ktorí tentokrát úvod relácie venovali jednej z najväčších konšpirácií – chemtrails. Hneď v úvode tvrdili, že mainstreamové médiá bagatelizujú existenciu chemtrails.

„Dnes som sa stretla so svojou veľmi dobrou kamarátkou, ktorá dnes ráno vstávala o pol 5, išla si zabehať. A ukázala mi fotky, že pozri sa na toto, je to podľa teba normálne? Úplne pokreslená obloha, krásna modrá obloha popísaná bielym. Ale pre nich je všetko nejaké klamstvo, tak možno lietajú z bodu A do bodu B, križujú celé nebo a ho pomaľujú,“ hovorí Šimkovičová.

EÚ / Európska únia / Čítajte viac Každý tretí Slovák chce totalitu. V EÚ sme však spokojní, ukazuje najnovší prieskum

Konšpiračná teória o chemtrails vznikla v 90. rokoch minulého storočia. Táto teória tvrdí, že vlády a iné mocnosti striekajú chemické látky z lietadiel na oblohu, čím údajne manipulujú s počasím, ovplyvňujú klimatické zmeny, alebo dokonca kontrolujú mysle obyvateľstva.

Tieto lety sú často označované ako „chemtrailové operácie“ a mnohí veria, že cieľom je dosiahnutie politických, ekonomických alebo environmentálnych cieľov, či už ide o kontrolu nad populáciou, testovanie zbraní alebo iné tajné agendy. Napriek tomu, že vedecké dôkazy nedokazujú existenciu chemtrailov ako reálnej hrozby, teória sa šíri prostredníctvom internetu a konšpiračných komunít, kde nachádza svojich zástancov a podporovateľov.

Prečo ľudia veria konšpiračným teóriám?

  1. Nedôvera voči autoritám: Niektorí ľudia majú prirodzenú nedôveru voči vládnym inštitúciám, médiam alebo vedeckým autoritám. Keď sa objavia nejasnosti alebo nekonzistentné informácie, môžu sa cítiť skepticky a uveria skôr konšpirácii.
  2. Potreba porozumieť: Konšpiračné teórie často ponúkajú jednoduché vysvetlenie pre komplexné udalosti alebo javy, čo môže byť príťažlivé pre ľudí, ktorí sa cítia zmätení alebo bezmocní kvôli udalostiam okolo nich.
  3. Hľadanie zmyslu a kontroly: Niektorí ľudia hľadajú pocit kontroly nad svojím životom a svetom okolo nich. Veria konšpiračným teóriám, pretože im dávajú pocit, že rozumejú, čo sa deje, a môžu sa cítiť ako aktívni účastníci riešenia problémov.
  4. Skupinová identita: Konšpiračné teórie môžu posilniť pocit príslušnosti k určitej skupine alebo komunite. Ak ľudia v ich sociálnom okolí veria v konšpiračné teórie, môže to ovplyvniť aj ostatných, aby sa pridali k nim.
  5. Príťažlivosť tajomstva: Pre niektorých ľudí je príťažlivosť tajomstva a intrigy neodolateľná. Konšpiračné teórie môžu ponúkať pocit, že poznajú niečo, čo ostatní nevedia, čo môže byť emocionálne stimulujúce.
  6. Sociálna potvrdenie: Keď ľudia vidia, že iní veria konšpiračným teóriám, môže to posilniť ich vlastnú vieru v ne. Sociálna potvrdenie môže poskytnúť pocit istoty a bezpečnosti v presvedčení, ktoré inak môže byť neisté.

Biele čiary na oblohe, ktoré často vidíme za letu lietadiel, sú v skutočnosti kondenzačné stopy alebo kontrails. Vznikajú v dôsledku kondenzácie vodnej pary obsiahnutej vo výfukových plynoch lietadiel za určitých atmosférických podmienok. Keď lietadlo prechádza vzduchom, jeho motory produkujú horúce výfukové plyny obsahujúce vodnú paru a ďalšie častice. Keď sa tieto plyny dostanú do chladnejších vrstiev atmosféry, voda v nich kondenzuje a tvorí drobné častice ľadu alebo kvapaliny. Tieto častice potom vytvárajú bielu stopu za lietadlom, ktorá môže byť viditeľná aj po dlhú dobu po prelete.

Kondenzačné stopy sú úplne prirodzeným javom a nevytvárajú žiadne škodlivé účinky na životné prostredie alebo zdravie ľudí. Sú len dôsledkom normálneho prevádzkovania lietadiel vo vzduchu. Napriek tomu, že sa niekedy môžu tieto stopy spojiť a tvoriť hustšie oblaky, ich vplyv na klímu alebo počasie je minimálny a zanedbateľný v porovnaní s prirodzenými atmosférickými procesmi.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Šimkovičová #konšpirácia