Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dráčik o pomoci Ukrajine: USA páchajú genocídu, čistia územie od pôvodného obyvateľstva

Konšpirátori.sk zaradili internetový obchod Dráčika na zoznam webov, ktoré obsahujú dezinformácie a pochybný obsah.

02.05.2024 09:13
Dráčik Foto:
Predajňa Dráčik v nákupnom centre v Bratislave.

Na webe hračkárstva sa objavil ďalší kontroverzný text. Týka sa pomoci ukrajinskej armáde, na ktorú sa Slováci poskladali. Do dnešného dňa Slováci vyzbierali viac ako 4 milióny eur. Do kampane sa zapojilo viac ako 16-tisíc darcov.

Na túto dobrovoľnú iniciatívu zareagoval aj majiteľ Dráčika Dušan Víglaský, ktorý na webe svojho hračkárstva zverejňuje konšpiračné texty o vojne ale aj o očkovaní. „Chcete pomáhať ukrajinskej armáde? Tak sa choďte postaviť do zákopu a vyskúšajte si to. Naložíte do gatí ihneď, ako prekročíte hranice. Tých vašich pár centov pomôže akurát tak niektorému Ukrajincovi do hrobu,“ píše.

lukáš machala Čítajte viac Nepovažujem za podložené, že Zem je guľatá, tvrdí Machala. Hovorilo sa o ňom, že má byť riaditeľ RTVS

V texte tvrdí, že mnohí Ukrajinci bojovať nechcú a chcú len ísť domov. „Komu však Ukrajina nie je ukradnutá sú tí, čo by ju chceli kúpiť za nič, najlepšie vyľudnenú od všetkých Ukrajincov. A darí sa im to zatiaľ dobre. Po tejto poslednej totálnej mobilizácií, sa možno z pôvodných 40 miliónov obyvateľov, ich počet zníži na 10 miliónov. Genocída ako z partesu,“ tvrdí.

„Americký kongres jasá nadšením. Investícia tisícročia. Za smiešnych 60 miliárd, na starý novinový papier vytlačených amerických šušňo dolárov, čo nazývajú pomocou, sa im podarí vyčistiť pekné územie od pôvodného obyvateľstva. Majú to už vyskúšané, ale tentokrát nemusia jazdiť po prérií na koni a riskovať život,“ konšpiruje majiteľ Dráčika.

Tvrdí tiež, že USA chce územie Ukrajiny a dúfa, že sa Ukrajinci „aj za pomoci pomáhačov zlikvidujú sami“. „Milí Ukrajinci, dám vám radu. Chcete mier? Urobte čelom vzad a strieľajte opačným smerom,“ uzatvára text.

Sú na zozname konšpiračných webov

Konšpirátori.sk zaradili internetový obchod Dráčika na zoznam webov, ktoré obsahujú dezinformácie a pochybný obsah.

Hračkárstvo Dráčik už asi 2 roky zverejňuje na svojom webe kontroverzné príspevky. Desiatky konšpiračných textov sa týkajú vojny na Ukrajine, obrannej dohody Slovenska a USA, pandémie a očkovania, ale aj LGBTI+ menšiny.

K autorstvu článkov sa prihlásil majiteľ Dráčika Dušan Víglaský, ktorý spoločnosť založil ešte v roku 1991 a doteraz je jej majiteľom. „Články píšem ja, Dušan Víglaský a budem ich písať naďalej. Zdá sa, že vám to nejako nevyhovuje,“ uviedol v príspevku s názvom „Denník Sme a iné médiá klamú“, v ktorom reagoval na medializáciu.

deti, mobil Čítajte viac Slovenské deti v ohrození? Európa sa bojí aplikácie, ktorá môže poškodiť duševné zdravie

„Stránka obsahuje konšpiračné teórie a „bludy“, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia,“ zdôvodňuje autor posudku dôvody zaradenia e-shopu na zoznam dezinfowebov. Upozorňuje tiež na to, že „články sú umiestnené tak, aby zaujali návštevníkov webu hneď po otvorení stránky. Nie sú podpísané autorom, v niektorých prípadoch majú charakter dezinformácií, v iných zosmiešňujú menšiny, predstaviteľov štátu alebo spochybňujú oficiálne postoje Slovenska k vojenskej agresii Ruska na Ukrajine,“ píše sa na webe Konšpirátori.sk.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Dráčik