Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Začína sa Eurovízia, opäť bez účasti Slovenska. Súťaž sprevádzajú zvýšené bezpečnostné opatrenia

O víťazovi rozhodnú diváci v sobotu 11. mája počas finále.

07.05.2024 06:00
Eurovízia 2024 Foto:
Švédske mesto Malmö je hostiteľom 68. ročníka hudobnej súťaže Eurovízia.
debata (6)

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa dnes, v utorok 7. mája, začína v švédskom meste Malmö prvé semifinále hudobnej súťaže Eurovízia. Súťaž v tomto roku sprevádzajú sprevádzajú zvýšené bezpečnostné opatrenia a výzvy na bojkot kvôli účasti Izraela vzhľadom na ničivú vojnu, ktorú vedie izraelská armáda v Pásme Gazy v reakcii na teroristický útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na juh Izraela z vlaňajšieho 7. októbra.

Očakáva sa, že veľkú pozornosť na seba strhne izraelská speváčka Eden Golan, ktorá vo štvrtok v druhom semifinále predvedie svoju skladbu Hurricane. Ide o prepracovanú verziu pôvodnej skladby October Rain (Októbrový dážď), ktorú usporiadateľská Európska vysielacia únia (EBU) odmietla ako príliš politicky orientovanú kvôli odkazom na októbrové útoky Hamasu.

Lets Dance Čítajte aj Slovenskom sa preženie tanečná horúčka: Markíza potvrdila ďalšie hviezdne mená na turné

Podľa stávkových kancelárií má izraelská súťažiaca veľkú šancu na umiestnenie medzi desiatimi finalistami. Izraelská bezpečnostná služba už ale skôr Golanovej odporučila, aby mimo súťaže a oficiálnej akcie spolu so svojím tímom neopúšťala hotelovú izbu. Izrael tiež varoval svojich občanov pred cestami do Malmö.

Prvé semifinále Eurovízie sa uskutoční v utorok 7. mája, druhé semifinále je naplánované na 9. mája. V sobotu 11. mája potom diváci počas finále rozhodnú o výhercovi tohtoročného ročníka.

V Malmö, ktorá hostí Eurovíziu už tretíkrát, sa v súvislosti so súťažou očakáva až 100-tisíc návštevníkov. Do mesta boli kvôli demonštráciám a obavám z násilností povolaní policajti z celého Švédska, ktoré posilnili aj bezpečnostné zložky zo susedného Dánska a Nórska. Pri vstupe do arény, kde sa bude súťaž konať, čakajú návštevníkov podobné kontroly ako na letisku. Počíta sa tiež s využitím dronov.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Čítajte aj Šimkovičová konšpirovala o chemtrails: „Pokreslenú oblohu od lietadiel médiá bagatelizujú,“ tvrdí

„Je zrejmé, že zlá bezpečnostná situácia vo svete ovplyvnila tiež Eurovíziu,“ povedala stanici BBC šéfka polície v Malmö Petra Stenkulaová. „Švédsko, predovšetkým potom Malmö, už bolo svedkom protestov proti účasti Izraela v súťaži,“ dodala. V etnicky rôznorodom Malmö, kde žije aj početná palestínska komunita, sú počas konania Eurovízie plánované propalestínske aj proizraelské demonštrácie.

Bez účasti Slovenska

Slovensko sa Eurovízie nezúčastní. Oficiálnym vysielateľom podujatia je RTVS, tá však počas uplynulých rokov viackrát uviedla, že hlavným dôvodom neúčasti sú vysoké finančné náklady, na ktoré ako organizátor celoštátneho súťažného kola nemá prostriedky. Slovenská republika sa súťaže zúčastnila sedemkrát, naposledy ešte v roku 2012.

„V uplynulom období sa RTVS rozhodla nezaradiť túto medzinárodnú súťaž do svojho vysielania na základe zhodnotenia viacerých vstupných faktorov, predovšetkým to boli vynaložené finančné prostriedky a sledovanosť,“ vysvetlila pre Mediaklik dôvody RTVS.

Správy, ktoré nikto nechce čítať Čítajte aj Hrozby a vulgárne útoky: Zverejnili nenávistné komentáre, ktoré posielajú ľudia novinárom

V poslednom období však verejnoprávny vysielateľ zvažoval návrat na najväčšiu európsku súťaž. „Účasť Slovenskej republiky na pesničkovej súťaži Eurovízia sa v súčasnosti rieši. RTVS situáciu vyhodnocuje. Momentálne sa neplánujeme zapojiť do ďalšieho ročníka vo Švédsku. Uvažujeme o účasti RTVS v roku 2025,“ uviedol v nedávnom rozhovore pre Mediaklik generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Situácia sa však zmenila a Slovensko sa ani v najbližších rokoch súťaže nezúčastní. „Vzhľadom na zníženú výšku príspevku zo štátneho rozpočtu pre RTVS, o ktorej bolo rozhodnuté koncom roka 2023, sa RTVS do Eurovízie nezapojí ani v ďalších obdobiach. Účasť slovenských umelcov je spojená s vysokými finančnými nákladmi, na ktoré RTVS nemá zdroje,“ potvrdil pre Mediaklik PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Eurovízia sa koná každoročne od roku 1956 s výnimkou covidového roku 2020, čo z nej robí najdlhšie trvajúcu medzinárodnú televíznu hudobnú súťaž. Každoročne ju sleduje v priemere 180 miliónov divákov a aspoň raz sa jej zúčastnilo 52 krajín.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Eurovízia