Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS najprv ohlásila veľké šetrenie, teraz poriadne prekvapila. Nakrúca atraktívnu seriálovú novinku

Vstupná hala ikonickej výškovej budovy sa zmenila na modernú nemocnicu.

18.05.2024 10:00
Pôrodnica Foto:
Jana Kolesárová a Ondrej Daniš stvárňujú hlavné úlohy v pripravovanom seriáli RTVS s názvom Pôrodnica.
debata (1)

RTVS začala nakrúcať nový seriál z lekárskeho prostredia. Novinku odohrávajúcu sa na novorodeneckom oddelení s názvom Pôrodnica natáča v priestoroch televízie. Na obrazovkách by mala mať premiéru v budúcom roku.

„Vstupná hala ikonickej výškovej budovy sa zmenila na modernú pôrodnicu, v ktorej sa budú odohrávať mnohé príbehy aj komplikované prípady. Prestavba priestorov trvala približne mesiac. Jej súčasťou sú ambulancie, lôžková, aj administratívna časť,“ prezrádza RTVS prvé informácie o seriáli. Sľubuje v ňom skvelé obsadenie a dramatické aj dojímavé príbehy.

Prvé zábery z nového seriálu RTVS Pôrodnica:
RTVS nakrúca nový seriál Pôrodnica Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jana Kolesárová a Ondrej Daniš stvárňujú hlavné...

Seriál je adaptáciou dánskeho seriálu Dag & nat (Deň a noc). Autorka predlohy Lone Scherfig je zároveň režisérkou filmu Škola života (2009), ktorý získal mnohé ocenenia (BAFTA, Zlatý glóbus) a bol nominovaný na Oscara v kategóriách najlepší film, najlepší adaptovaný scenár a najlepší ženský herecký výkon. Režisérom slovenskej adaptácie seriálu je Ján Sebechlebský, ktorý režíroval Čas nádejí. Osemdielny dobový seriál uviedla RTVS na obrazovky začiatkom tohto roka.

„Pôrod je jedným z mála zážitkov, ktorý nás všetkých spája. Je to neopakovateľný okamih plný radosti, lásky, ale aj strachu a obáv. Dej seriálu sa zameriava na prácu pôrodných asistentiek, ktoré počas náročného pracovného dňa zažívajú konflikty, napätie neistotu, ale aj dôveru, lásku a víťazstvá. Ukázaním majestátnosti života, ktorá je vyrozprávaná pravdivým, nesentimentálnym spôsobom, chceme divákovi priblížiť tie najťažšie a zároveň aj najkrajšie chvíle v živote človeka,“ hovorí kreatívna producentka seriálu Marcela Mojtová o novom seriáli.

Hlavnou postavou je pôrodná asistentka Eva, ktorú stvárňuje obľúbená herečka Jana Kolesárová. „Ja nie som veľmi nemocničný typ, tak som trochu váhala, či sa vrhnúť do bieleho plášťa. Pre RTVS som ešte nepracovala a lákalo ma to. Zároveň pán režisér Sebechlebský je niekto, s kým som chcela spolupracovať a nemala predtým tú skúsenosť. A napokon aj scenáre prešli sofistikovanejšou úpravou a to ma presvedčilo, že pôjde o kvalitný projekt,“ hovorí herečka, ktorej hereckým partnerom bude Ondrej Daniš v postave doktora Jakuba.

Na jeseň RTVS odštartuje pôvodnú komediálnu sériu Slasti, strasti. Tvorcovia ju prirovnávajú k legendárnemu cyklu Bakalári, ktorý v 70. a 80. rokoch prinášala Československá televízia. Autormi námetov jednotlivých príbehov budú rovnako diváci. Na scenári spolupracuje Andy Kraus, na režisérskej stoličke sa striedajú Karol Vosátko a Katarína Ďurovičová. V jednotlivých príbehoch sa predstavia napríklad Kamila Magálová, Zuzana Tlučková, Michal Režný, Boris Farkaš a mnohí ďalší.

Zábery zo seriálu Slasti, strasti:
Zábery zo seriálu Slasti, strasti Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Záber zo seriálu Slasti, strasti.

RTVS mala v pláne priniesť v tomto roku ešte jeden seriál, ktorý avizovala v programovom koncepte. „Pre nedostatok prostriedkov budeme musieť pôvodne plánovaný pôvodný hraný seriál z prostredia šoubiznisu s názvom Svetlá presunúť až do roku 2025,“ uviedla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #seriál Pôrodnica