Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovensko sa na Eurovíziu nevráti. Účasť slovenských umelcov je nákladná, nemáme na to, tvrdí RTVS

Slovenská republika sa Eurovízie naposledy zúčastnila v roku 2012.

11.04.2024 06:00
Eurovízia, Slovensko Foto:
Slovensko sa naposledy zúčastnilo Eurovízie v roku 2012.
debata (9)

Spevácka súťaž Eurovízia (Eurovision Song Contest) každý rok v máji spája krajiny z celej Európy. Slovenská republika sa súťaže zúčastnila naposledy ešte v roku 2012. Oficiálnym vysielateľom podujatia je RTVS, tá však počas uplynulých rokov viackrát uviedla, že hlavným dôvodom neúčasti sú vysoké finančné náklady, na ktoré ako organizátor celoštátneho súťažného kola nemá prostriedky.

„V uplynulom období sa RTVS rozhodla nezaradiť túto medzinárodnú súťaž do svojho vysielania na základe zhodnotenia viacerých vstupných faktorov, predovšetkým to boli vynaložené finančné prostriedky a sledovanosť,“ vysvetlila pre Mediaklik dôvody RTVS.

RTVS Čítajte aj Máme veľké obavy z toho, čo sa deje na Slovensku. Šéf Európskej vysielacej únie kritizuje zmeny v RTVS

V poslednom období však verejnoprávny vysielateľ zvažoval návrat na najväčšiu európsku súťaž. „Účasť Slovenskej republiky na pesničkovej súťaži Eurovízia sa v súčasnosti rieši. RTVS situáciu vyhodnocuje. Momentálne sa neplánujeme zapojiť do ďalšieho ročníka vo Švédsku. Uvažujeme o účasti RTVS v roku 2025,“ uviedol v nedávnom rozhovore pre Mediaklik generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Eurovízia napokon dostala stopku

Momentálne sa situácia zmenila a Slovensko sa v najbližších rokoch súťaže nezúčastní. „Vzhľadom na zníženú výšku príspevku zo štátneho rozpočtu pre RTVS, o ktorej bolo rozhodnuté koncom roka 2023, sa RTVS do Eurovízie nezapojí ani v ďalších obdobiach. Účasť slovenských umelcov je spojená s vysokými finančnými nákladmi, na ktoré RTVS nemá zdroje,“ potvrdil pre Mediaklik PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Lets Dance Čítajte aj Top programy mesiaca: Víťazné ťaženie Let's Dance a ostro sledovaný duel Pellegriniho s Korčokom

Eurovízia sa pritom v krajinách, kde sa vysiela, teší vysokému záujmu. Uplynulý rok ju v televízii sledovalo 162 miliónov divákov. Lákadlom pre lokálnych interpretov je možnosť zviditeľnenia sa, súťaž častokrát naštartuje ich medzinárodnú hudobnú kariéru.

Okrem troch živých prenosov – dvoch semifinálových kôl a veľkolepého finále, totiž Eurovízia prináša v hostiteľských krajinách aj mnohé sprievodné podujatia. Samotné finále sledujú ľudia na veľkoplošných obrazovkách na námestiach alebo v baroch, ktoré sú zarezervované týždne dopredu.

V roku 2010 na Eurovízii reprezentovala... Foto: Eurovision Song Contest
Kristína, Horehronie V roku 2010 na Eurovízii reprezentovala Slovensko Kristína s piesňou Horehronie.

Slovenská republika sa súťaže zúčastnila sedemkrát, naposledy ešte v roku 2012. Po rokoch absencie na podujatí nastal koncom minulého roka obrat a RTVS po zmene financovania – zrušení koncesionárskych poplatkov a stanovení nárokovateľného príspevku zo štátneho rozpočtu na 0,17 % HDP – zvažovala návrat na najväčšiu európsku súťaž. Po okresaní príspevku na 0,12 % HDP je už situácia iná a Slovensko sa súťaže ani v najbližších rokoch nezúčastní.

Slovensko na Eurovízii

Prvým slovenským reprezentantom na Eurovízii bola v roku 1994 Tublatanka. So skladbou „Nekonečná pieseň“ sa vo finále umiestnila na 19. mieste. V roku 1996 reprezentoval Slovensko Marcel Palonder, ktorý sa s piesňou „Kým nás máš“ umiestnil vo finále na 18. mieste, čo je doposiaľ najlepšie umiestnenie Slovenska. O dva roky sa Eurovízie zúčastnila Katarína Hasprová, ktorá s piesňou „Motlitba“ obsadila 21. miesto.

V roku 2009 Na Eurovízii reprezentovali... Foto: SITA
Nela Pocisková a Kamil Mikulčík V roku 2009 Na Eurovízii reprezentovali Slovensko Kamil Mikulčík a Nela Pocisková s duetom Leť tmou.

Po roku 1998 nasledovala 11-ročná pauza a Slovensko sa na Eurovíziu vrátilo až v roku 2009 s duetom Kamila Mikulčíka a Nely Pociskovej „Leť tmou“. O rok neskôr sa súťaže zúčastnila Kristína s piesňou „Horehronie“. Hoci do finále ani jedna skladba nepostúpila, zarezonovali aj vďaka Slovenskej televízii, ktorá vtedy priniesla aj národné kolá. Moderoval ich Martin „Pyco“ Rausch a víťaza vyberala porota spoločne s diváckym hlasovaním.

Slovensko sa Eurovízie zúčastnilo ešte nasledujúce dva roky. V roku 2011 súťažili Twiinsky so skladbou „I'm Still Alive“ a posledným slovenským reprezentantom bol v roku 2012 Max Jasom Mai (Miro Šmajda). S piesňou „Don't Close Your Eyes“ skončil v semifinále na poslednom mieste.

Slovensko sa od zavedenia semifinále v roku 2009 nikdy nekvalifikovalo do veľkého finále. V roku 2012 zo súťaže odstúpilo a odvtedy sa jej nezúčastňuje.

Spevácku súťaž Eurovízia organizuje Európska vysielacia únia (EBU) už od roku 1956 a diváci z celého sveta v nej hlasujú za svoju obľúbenú pieseň. Každý rok je hostiteľom podujatia iná krajina. Od roku 2015 sa súťaže zúčastňuje okrem európskych krajín aj Austrália.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Eurovízia #Eurovízia 2023