Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Po Čase nádejí pripravuje RTVS úplne nový dobový seriál. Spolupracuje s Primou a Českým rozhlasom

Do vysielania by sa mal dostať na jeseň v roku 2025.

15.04.2024 00:00
Časký rozhlas Foto:
Archívny záber Československého rozhlasu.
debata

Tisíc hlasov je názov nového seriálu, ktorý vzniká v netradičnej koprodukcii RTVS, Českého rozhlasu a televízie Prima. Tvorcovia dobového seriálu sa inšpirovali prvými rokmi rozhlasového vysielania v bývalom Československu.

V Európe bolo Československo len druhou krajinou – po Británii a jej BBC, ktorá spustila rozhlasové vysielanie. Seriál priblíži jeho dejiny na pozadí osobných životov redaktorov rozhlasu. „Seriál by mal zachytiť historický vývoj za 40 rokov, až po 2. svetovú vojnu,“ priblížil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Zrada, Čítajte aj Šťastný koniec alebo kruté rozuzlenie? Markizácky jarný seriálový hit ide do finále

Správa o novom dobovom seriáli prichádza len krátko po ukončení historického seriálu Čas nádejí, ktorý RTVS s úspechom uviedla na začiatku tohto roka. Na osemdielnom seriáli pracovala niekoľko rokov a na pozadí osudov troch generácií rodiny Violovských priniesla najdôležitejšie míľniky slovenskej histórie počas rokov 1914 až 1951.

Po mimoriadnom úspechu sa RTVS pustila do prípravy pokračovania. „Dramaturgia RTVS už pripravuje druhú sériu seriálu Čas nádejí. V súčasnosti je príprava v štádiu písania scenárov,“ uviedol Filip Púchovský z RTVS pre Mediaklik. Keďže príprava a realizácia historického seriálu je časovo aj finančne náročným projektom, na obrazovky sa pravdepodobne nedostane ani budúci rok.

Do vysielania sa však pravdepodobne už na jeseň budúceho roka dostane nový dobový seriál Tisíc hlasov. Bude mapovať dejiny rozhlasu od roku 1923, keď sa začalo pravidelné vysielanie vo vtedajšom Československu a zavŕši sa rokom 1945. Prinesie príbeh o sile, odhodlaní a vytrvalosti napriek všetkým úskaliam tej doby. Scenár šesťdielnej minisérie napísala Lucie Konášová a režírovať ju bude mladý český režisér Ondřej Veverka. Vystupovať v nej budú významní českí a slovenskí hlásatelia.

Prenosový voz Radiojournalu Československého... Foto: archív Českého rozhlasu
Český rozhlas Prenosový voz Radiojournalu Československého rozhlasu.
Eurovízia, Slovensko Čítajte aj Slovensko sa na Eurovíziu nevráti. Účasť slovenských umelcov je nákladná, nemáme na to, tvrdí RTVS

Československý rozhlas začal pravidelné vysielanie 18. mája 1923. Vysielanie zo zapožičaného skautského stanu v Kbeloch spustila súkromná spoločnosť Radiojournal, v ktorej 51 % patrilo štátu prostredníctvom Československej pošty. Československo sa tak stalo po Veľkej Británii druhou európskou krajinou, kde začal pravidelne vysielať rozhlas. Britská BBC odštartovala vysielanie v roku 1922.

V augute 1026 začal Radiojournal s pravidelným vysielaním z Bratislavy. Z provizórneho štúdia vo Vládnej budove sa vysielalo dvakrát týždenne. V októbri 2026 prešla bratislavská pobočka na každodenné vysielanie. V roku 1938 sa z Radiojournalu stal Česko-slovenský rozhlas. Po nemeckej okupácii z neho vznikol Český rozhlas a na Slovensku v júni 1039 Slovenský rozhlas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Český rozhlas #seriál Tisíc hlasov