Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Otvorenie bratislavskej ikony sa blíži. Rekonštrukcia OD Dunaj pokračuje, takto bude vyzerať po dokončení

Developer plánuje do konca tohto roka ukončiť práce na fasádach.

15.04.2024 06:00
OD Dunaj Foto:
Vizualizácia OD Dunaj a Domu odievania po dokončení.
debata (1)

Legendárna bratislavská ikona – Obchodný dom Dunaj na Námestí SNP, niekdajší Brouk a Babka –, prechádza po rokoch rekonštrukciou. Podľa developera prebieha podľa harmonogramu, rovnako ako rekonštrukcia jeho dvojičky Domu odievania, ktorý bol s OD Dunaj prepojený od roku 1985. Práce majú byť dokončené v roku 2025.

Premena obchodného domu Dunaj Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Vizualizácia OD Dunaj a Domu odievania po...

„Rekonštrukčné práce pokračujú v súlade s harmonogramom plánovaných prác. Predpokladaný dátum ukončenia rekonštrukcie je druhý až tretí kvartál 2025,“ skonštatovala pre TASR developerská spoločnosť CTP. Do konca tohto roka majú byť ukončené práce na fasádach oboch budov a stavebné práce sa budú vykonávať v interiéroch bu­dov.

Po rekonštrukcii majú v objekte vzniknúť maloobchodné, reštauračné, klubové, kancelárske a apartmánové priestory. Jednou z noviniek bude prepojenie budov átriom, ktoré zároveň prepojí Námestie SNP s Nedbalovou ulicou.

Vizualizácia OD Dunaj a Domu odievania po... Foto: CTP
OD Dunaj Vizualizácia OD Dunaj a Domu odievania po dokončení.

Práve osadenie fasád na oboch objektov patrí podľa developera medzi najdôležitejšie a najviditeľnejšie práce. Keďže ide o charakteristické prvky budov, deklaruje, že k pristúpi maximálne citlivo. Nová fasáda bude podľa neho zhotovená v zmysle požiadaviek pamiatkarov v obdobnom materiálovom a farebnom prevedení ako pôvodná fasáda z roku 1937.

Obchodný dom Dunaj je od roku 2000 národnou kultúrnou pamiatkou. Developer odstránil nenosné a pamiatkovo nechránené konštrukcie v interiéroch. Rovnako neautentickú odvetranú fasádu a okenné výplne objektu zo strany Námestia SNP, ktoré boli zhotovené počas rekonštrukcie v poslednej dekáde 20. storočia. Ukončená je tiež čiastočná dekonštrukcia pôvodnej oceľovej nosnej konštrukcie a búracie práce železobetónových konštrukcií v Dome odievania.

„Náš návrh je ambiciózny, ale zároveň vieme, aké dôležité je zachovať architektonické dedičstvo. Využili sme príležitosť nastaviť oba objekty na ďalšie pôsobenie v 21. storočí tak, aby sa čo najviac otvorili verejnosti, priniesli široké spektrum využitia a zlepšili širšie mestské prostredie,“ uviedla Barbora Markechová z architektonického štúdia Bogle Architects.

Časký rozhlas Čítajte aj Po Čase nádejí pripravuje RTVS úplne nový dobový seriál. Spolupracuje s Primou a Českým rozhlasom

Obchodný dom Dunaj, ktorého autorom je architekt Christian Ludwig, patrí k vrcholným dielam funkcionalizmu na Slovensku. So stavbou sa začalo 1. apríla a skončilo sa 15. augusta 1936. Otvorený bol 1. septembra 1936, teda len päť mesiacov po začatí výstavby.

Susediaci Dom odievania bol postavený v rokoch 1975 až 1985 podľa návrhu Petra Minaroviča a Jána Bahnu. Otvorený bol 4. apríla 1985. Budovu „dostali“ Bratislavčania ako darček k 40. výročiu oslobodenia Bratislavy.

Obchodný dom Dunaj a Dom odievania vlastní spoločnosť CTP Invest SK od roku 2015. V minulosti bola vlastníkom budov aj spoločnosť Orco Property Group, ktorej víziou bolo prestavať obe budovy na polyfunkčný dom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #developerský projekt #OD Dunaj