Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nová éra planéty opíc: Režisér najprv tvrdil "v žiadnom prípade", potom dostal nápad

Do kín prichádza pokračovanie kultovej sci-fi série z planéty opíc.

09.05.2024 00:00
Kráľovstvo planéty opíc Foto:
Kráľovstvo planéty opíc
debata (1)

Po dlhom očakávaní fanúšikov prichádza do kín nové pokračovanie kultovej sci-fi série z planéty opíc. „Kráľovstvo planéty opíc“ nás zavedie do sveta, kde opice sú dominantným druhom a ľudia sa musia uspokojiť s periférnym životom.

Film ponúka nielen fenomenálne filmárske technológie, ale aj silný príbeh o večnom boji tried, rás a druhov. Tento nový príbeh sa odohráva niekoľko generácií po Cézarovej vláde, a zavedie nás do doby, kde nový tyranský opičí vodca buduje svoju ríšu. Avšak, uprostred tohto politického zmätku, jeden mladý opičiak sa vydá na strastiplnú cestu, ktorá ho donúti spochybniť všetko, čo vedel o minulosti.

Kráľovstvo planéty opíc Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Kráľovstvo planéty opíc

Film prináša nové postavy a dejové línie, ale pre fanúšikov legendárnej série sú tu odkazy na Cézara, ikonického vodcu z predchádzajúcich dielov série. Režisér filmu Wes Ball zdôrazňuje dôležitosť jeho odkazu. Cézar, hoci už nežije, je stále prítomný vo všetkom, čo sa deje. Jeho myšlienky a morálne hodnoty sú stále relevantné, a jeho vplyv siaha aj do tejto novej éry.

Zatiaľ čo predchádzajúce filmy sa zaoberali vážnymi témami ako je moc, morálka a ľudskosť, toto nové pokračovanie prináša nový pohľad. Je to príbeh o objavovaní a dobrodružstve, o mladosti a zmene. Vidíme, ako sa svet mení po ľudskom vyhynutí, ako príroda znovu získava zem a spoločnosti sa vyvíjajú vo vlastnom tempe.

„Myslel som si, že by bolo naozaj zábavné vidieť, ako sa náš svet zmení, keď ľudia v podstate zmiznú,“ vysvetľuje Ball. „Páčila sa mi myšlienka, že budovy a vôbec to, čo z nich zostalo, sa rozpadá a sklo už neexistuje, pretože sa všetko rozpadlo eróziou a časom. Páčila sa mi myšlienka, že svet sa opäť mení na krajinu, kde sú budovy zarastené stromami,“ dodáva režisér.

Kráľovstvo planéty opíc Foto: 20th Century Studios
Kráľovstvo planéty opíc Kráľovstvo planéty opíc

Tri úspešné planéty opíc

Spoločnosť 20th Century Studios sa rozhodla oživiť túto populárnu sériu v roku 2011, a odvtedy sa stala ikonou sci-fi žánru. Prvý film z novej série – „Vzostup planéty opíc“ v réžii Ruperta Wyatta – celosvetovo zarobil viac ako 480 miliónov dolárov. O tri roky neskôr, v roku 2014, bol do kín uvedený „Úsvit planéty opíc“ v réžii Matta Reevesa, ktorý celosvetovo zarobil viac ako 710 miliónov dolárov. „Vojna o planétu opíc“, ktorú tiež režíroval Reeves, nasledovala v roku 2017 a celosvetovo zarobila vyše 490 miliónov dolárov.

Vo všetkých troch filmoch sa na oživenie opíc použila najmodernejšia technológia a každý z nich bol nominovaný na Oscara za najlepší výkon v oblasti vizuálnych efektov. Všetky filmy tejto série boli technologickými zázrakmi svojej doby, a „Kráľovstvo planéty opíc“ nie je výnimkou. S najmodernejšími vizuálnymi efektmi a pútavým príbehom je tento film určený pre fanúšikov série aj nových divákov.

Kráľovstvo planéty opíc Foto: 20th Century Studios
Kráľovstvo planéty opíc Kráľovstvo planéty opíc

V roku 2019 sa Balla prvýkrát opýtali na možnosť oživenia tejto kultovej série, ale spočiatku o ňu nemal záujem. „Pravdou je, že som spočiatku povedal "v žiadnom prípade“," priznáva Ball. „Ako chcete nadviazať na posledné tri filmy? Nemal som záujem nadviazať na dobrodružstvá Cézarovho syna, hoci by sa tam dal vyrozprávať skvelý príbeh. Zároveň som nechcel opustiť to, čo Matt Reeves a Rupert Wyatt vytvorili v trilógii o Cézarovi. To, čo urobili, bola fenomenálna filmárčina.“

Neskôr sa však Ballovi v hlave zrodil nápad. Bol to koncept odohrávajúci sa stovky rokov po Cézarovej smrti na konci „Vojny o planétu opíc“, a bol to príbeh s iným nádychom – viac dobrodružný. „Bol to príbeh mladej, naivnej opice, ktorá nevie nič o svete, v ktorom sa Cézar stal legendou,“ približuje Ball. „Ak v posledných troch filmoch boli opice v dobe kamennej, teraz vstupujú do doby bronzovej. Začíname vidieť, ako sa vyvíjajú kultúry v rámci rôznych klanov. Vidíme, čo sa stalo so svetom, ktorý zostal za nami, čo zničila prítomnosť ľudstva.“

Kráľovstvo planéty opíc Foto: 20th Century Studios
Kráľovstvo planéty opíc Kráľovstvo planéty opíc

Nový príbeh je pokračovaním úspešnej tradície a sľubuje ešte väčšiu dobrodružnosť a vzrušenie. „Kráľovstvo planéty opíc“ je filmom, ktorý nás zavedie do sveta fantázie a zároveň nás pobaví a inšpiruje. Jeho príbeh a odkazy sú stále relevantné aj v dnešnej dobe, a ponúkajú nám možnosť zamyslieť sa nad tým, čo znamená byť človekom v tomto zložitom svete.

Ak ste fanúšikom série alebo len hľadáte vzrušujúce dobrodružstvo, nezmeškajte príležitosť vidieť „Kráľovstvo planéty opíc“ v kinách od 9. mája. Tento film určite stojí za vašu pozornosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Kráľovstvo planéty opíc