Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kapitalistický štýl obliekania nemá v socialistickom tábore čo robiť. Cenzúre v KĽDR podľahli aj nohavice moderátora

Britský program pre záhradkárov prenikol do televízie KĽDR, prešiel však cenzúrou.

29.03.2024 06:00
BBC Tajomné záhrady Foto:
Cenzúre v severokórejskej televízii podľahol aj seriál britskej televízie BBC pre záhradkárov.
debata (7)

Obľúbený britský moderátor Alan Titchmarsh, ktorého relácia pre záhradkárov patrila dlhú dobu v Británii k najsledovanejším, prenikol v posledných rokoch prekvapivo aj na obrazovky severokórejskej štátnej televízie.

Ani on však neunikol zásahom cenzorov. Tí rozostrili zábery na jeho džínsové nohavice, ktoré sú v tomto izolovanom štáte vedenom diktátorom Kim Čong-unom symbolom amerického imperializmu. Uviedol to denník The Guardian a priložil aj krátke video z relácie s rozostrenými džínsami moderátora.

Severokórejská televízia podľa denníka vysiela sériu relácie britskej televízie BBC Tajomné záhrady (Garden Secrets) z roku 2010. Cenzori každú hodinovú epizódu skrátia na 15 minút, Titchmarshovo rozprávanie prekryje severokórejský komentár a inštrumentálna hudba, uvádza server NK News špecializujúci sa na dianie v KĽDR.

Epizóda odvysielaná v Severnej Kórei v pondelok ráno bola zasadená do záhrad vidieckeho sídla Hatfield House v grófstve Hertfordshire a bolo v nej vidieť moderátora, ako kľačí v hline s vykasanými rukávmi kockovanej košele a pred sebou má pripravené kvetináče a záhradnícke nožnice. Záber na džínsy však cenzori rozostrili.

BRUTEA Čítajte aj Špina ako produkt luxusu: Ako sa pohodený nábytok v uliciach stal virálnym hitom

Ťaženie proti „buržoáznej kultúre“

Džínsy označil za symbol amerického imperializmu v 90. rokoch otec terajšieho vládcu KĽDR Kim Čong-il, ktorý uviedol, že takéto oblečenie nemá v socialistickom štáte čo robiť. Terajší diktátor Kim Čong-un ťaženie proti „buržoáznej kultúre“ v posledných rokoch znovu zosilnel. Podľa rozhlasovej stanice Radio Free Asia režim zakazuje „kapitalistický“ štýl obliekania, predovšetkým úzke džínsy a tričká s cudzojazyčnými nápismi či západnými logami, farbené a dlhé vlasy.

Správy o tom, že sa teraz 74-ročný britský moderátor a bývalý zamestnanec preslávenej Kráľovskej botanickej záhrady v Kew dostal do vysielania severokórejskej televízie, sa prvýkrát objavili v roku 2022. Ako tam prenikol, nie je podľa BBC úplne jasné.

„Nikdy by ma nenapadlo, že sa moje relácie dostanú do Severnej Kórey. Dúfam však, že upokojujúca povaha britského záhradkárstva tam bude dobre prijatá,“ povedal vtedy moderátor.

Moderátorka Lenka Šóošová vstáva kvôli práci ráno o tretej. Ako dokáže nepravidelný režim zladiť s rodinnými povinnosťami? Čítajte aj Kto sú top influencerky na Slovensku? Exkluzívny prieskum odhaľuje najvplyvnejšie ženy na sociálnych sieťach

Severná Kórea reláciu ukradla

Podľa NK News je pravdepodobné, že ide o pirátsku kópiu relácie, ktorý si severokórejský režim nemohol oficiálne zaobstarať kvôli medzinárodným sankciám uvaleným na KĽDR v súvislosti s jej jadrovým zbrojným programom.

BBC píše, že severokórejská televízia často kradne obsah od zahraničných staníc, pričom rozmaznáva ich logá, aby skryla pôvodný zdroj. Takýmto spôsobom sa do jej vysielania dostanú aj zápasy futbalovej Premier League či Ligy majstrov, uvádza BBC.

V roku 2014, v období zbližovania KĽDR so Západom, sa tiež viedli diskusie o možnom darovaní niektorých britských televíznych programov Severnej Kórei. BBC a britské ministerstvo zahraničia sa podľa denníka The Sunday Times domnievali, že by takýmto spôsobom bolo možné ukázať Severokórejčanom svet mimo ich uzavretej republiky, a pritom si neznepriateliť vládnuci režim.

Jeden z predstaviteľov britskej vlády vtedy podľa The Sunday Times uviedol, že do úvahy by pripadal „napríklad Mr. Bean, slečna Marplová alebo Poirot“. "Nedal by sa poslať (sitcom) Dad 's Army, pretože je o vojne. Ale Teletubbies, to by išlo, a k tomu nejaké to záhradkovanie, "dodal. Či sa súčasťou balíka stal aj program Alana Titchmarsha, a či vôbec nejaké relácie do KĽDR doputovali, nie je známe.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #cenzúra