Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Veľká noc na RTVS: Náboženské vyžitie, zábava, filmové klasiky a exkluzívna chuťovka

Čo ponúkne verejnoprávna RTVS počas Veľkej noci? Prinášame kompletný televízny program. RTVS v rámci veľkonočnej programovej ponuky v televíznom a rozhlasovom vysielaní reflektuje silný náboženský charakter týchto sviatkov.

27.03.2024 00:00
Lasica píše Čekovskému Foto:
RTVS 1. apríla na Dvojke odvysiela exkluzívny koncert Lasica píše Čekovskému.
debata (1)

Jednotka

Jednotka divákom už tradične ponúkne viacero priamych prenosov z najdôležitejších momentov slávenia Veľkej noci, ako aj dokumentárne a dramatické programy s kresťanskou tematikou. Na Veľký piatok, ktorý je najväčším sviatkom v roku pre evanjelických veriacich, odvysiela naživo Služby božie z Poltára. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci, prinesie divákom v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a následne tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi.

V duchu kresťanskej tradície Veľkonočných sviatkov uvedie Jednotka aj hrané filmy a minisérie. Na Veľký piatok odvysiela Jednotka na poludnie dvojdielnu taliansku životopisnú minisériu Volajte ma František a vo večernom vysielaní biblický príbeh americkej produkcie Syn Boží.

Bud chlap, Čítajte aj Veľká noc na Markíze: Pripravte sa na otrasy v programe, viaceré programy neuvidíte

Rozprávky a filmové klasiky

Ranné vysielanie počas všetkých štyroch dní je určené najmenším divákom. Jednotka pripravila množstvo slovenských klasických rozprávok ako Falošný princ, Čert vie prečo, Sokoliarova dcéra, Zhŕňajova nevesta, či O hlúpej žene, Rozprávky bratov Grimmovcov a premiéry z pôvodnej tvorby Robin a dokumentárny film z cyklu EBU Dokážeš to! Matúš – bojím sa výšok o talentovanom 12-ročnom chlapcovi, ktorý chce dodržať sľub a prekonať strach z výšok.

Klasika bude vo vysielaní Jednotky zastúpená štvordielnym spracovaním románu Victora Huga Bedári (od piatku do pondelka popoludní), filmovou minisériou Sissi (od piatku do soboty podvečer) a francúzskym dobrodružným filmom Cartouche (v pondelok o 17:05) s Jeanom Paulom Belmondom a Claudiou Cardinale v hlavných úlohách.

Zo súčasnej filmovej tvorby sa môžu diváci tešiť na filmy Naučte sa milovať (v piatok o 20:30), Láska v Monaku (v pondelok o 22:05) a premiéru talianskej romantickej komédie Ak ma opustíš, vezmem si ťa (v pondelok o 20:30).

O zábavu divákov sa postarajú veľkonočné vydania relácií Záhady tela a Neskoro večer a v nedeľu o 20:30 si na Jednotke zasúťažia najlepší z najlepších v Dueli šampiónov.

Encanto Čítajte aj Veľká noc na Jojke: Klenot medzi klasickými rozprávkami a kopec sviatočného programu

Dvojka

Sviatočnú ponuku programov na Dvojke bude tvoriť až 6 nových dokumentárnych filmov RTVS a výnimočné slovenské hudobné projekty. Chýbať nebudú ani tituly neodmysliteľne späté so spomínaným obdobím, či už ide o očakávané duchovné programy a zvykoslovie, ale aj kvalitnú dramatickú tvorbu. Výnimočnosť podčiarkne aj premiérový večerníčkový seriál. Od začiatku veľkonočných prázdnin (od 28. marca) sa totiž vráti na obrazovky obľúbený prírodopisný seriál pre deti Mláďatá s dvanástimi novými časťami.

V piatok 29. marca podvečer o 18:25 sa detskí diváci môžu tešiť na premiéru animovanej rozprávky Myši patria do neba. Myšička Šupito každého presviedča o tom, že je tou najodvážnejšou myškou na svete a že sa ničoho nebojí. Opak je však pravdou, zo všetkého sa roztrasie. Po nečakanom a nešťastnom zážitku sa myšička Šupito s lišiakom dostanú do zvieracieho neba. Budú spolu putovať po nebeských atrakciách a zažijú mnoho dobrodružstiev, ktoré ich zblížia. Večer ponúkne Dvojka až dva premiérové duchovné dokumenty.

O 20:10 dokumentárny film Posledná večera o rekonštrukcii najznámejšieho obrazu Leonarda da Vinciho – Poslednej večere a o 20:35 dokumentárny film Brat Štefan. 17. storočie bolo obdobím vojen, náboženskej neznášanlivosti a násilia. Svätá stolica vyslala do našich krajov apoštolských misionárov – minoritov. Tí si v osade Rad na Zemplíne založili malý kláštor a v roku 1639 ku nim vstúpil aj 18-ročný šľachtic Štefan Iglódy, pôvodom kalvín. Udalosti, ktoré sa odohrali o pol roka neskôr, dňa 6. novembra 1639, svedomito zozbieral a opísal vo svojej správe taliansky minorita Ján Krstiteľ Astorio z Ferrari. Duchovný rozmer Veľkej noci umocní predovšetkým tradičný priamy prenos Krížovej cesty z rímskeho Kolosea za účasti pápeža Františka o 21:10.

Na Bielu sobotu, 30. marca, odvysiela Dvojka o 20:10 premiérový dokument Pozor, padá SNG!, ktorý zaznamenáva príbeh rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie, no v skutočností vraví omnoho viac. Proces rekonštrukcie bol strastiplný a režisérky filmu Jana Durajová a Lena Kušnieriková boli po celý čas pri tom. Desať rokov sprevádzali generálnu riaditeľku galérie Alexandru Kusú a zaznamenávali jej zápas s mnohými veternými mlynmi. O 22.20 h sa diváci môžu tešiť na premiérový hudobný zážitok v programe Sting – koncert na zámku Chambord.

Veľkonočná nedeľa sa bude na Dvojke niesť v znamení trojice premiérových dokumentov. Predpoludním o 10:45 to bude dokument Keď ide o život. Hasiči vyrážajú k požiarom v bytových domoch až 500-krát ročne. Tragické požiare v Prešove v roku 2019 a v Handlovej v roku 2022 zmenili vnímanie obyvateľov panelákov aj prístup hasičov. Nový dokument z banskobystrického štúdia približuje odvážnu a neľahkú prácu mnohých mužov a žien v hasičskom zbore. O 12:05 ponúkne divákom portrét dlhoročného sólistu SND, legendárneho operného speváka v dokumente Ondrej Malachovský. Večer o 20:10 ponúkne Dvojka tretiu časť trojdielnej dokumentárnej série o divokej prírode Chránenej krajinnej oblasti Poľana – Divoká Poľana – Vlci z Poľany.

nemocnica, Čítajte aj Jojka spravila poriadne otrasy: Odchod Loja, príchod obete z Dunaja a ďalšie markizácke tváre

V nedeľu podvečer o 18:25 si Dvojka pre najmenších divákov prichystala aj televíznu premiéru koprodukčného dobrodružného filmu RTVS Mimi. Dobrodružný príbeh o odvážnej Romy, ktorá sa nebojí a nevzdáva, odhalí detskému divákovi tajomný les a ukáže, že bojovať, za to, na čom nám záleží, je správne. Snímka oceňovanej režisérky Miry Fornay mala svetovú premiéru na medzinárodnom festivale v Berlíne a natáčal sa v dunajských lesoch v okolí Bratislavy.

Veľkonočný pondelok, 1. apríl, oslávi Dvojka ďalšími premiérovými reláciami. O 12:10 ponúkne divákom slávnostný koncert Detského a dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu pri príležitosti 70. výročia vzniku doplnený výpoveďami osobností dirigentov, umelcov a bývalých členov pod názvom S piesňou do života. Večer sa diváci môžu tešiť na špeciálne veľkonočné vydanie obľúbenej zábavnej šou RTVS Lov slov (o 20:10). Trojica špeciálnych hostí – Matej Landl, Lukáš Latinák a Tomáš Hudák sa postará o finančnú výhru, putujúcu na dobročinné účely (výhra poputuje Lige za duševné zdravie na projekty spojené s duševným zdravím detí), ale aj o jedinečnú zábavu.

O 20:35 odvysiela Dvojka exkluzívny hudobný projekt RTVS s názvom Lasica píše Čekovskému. Pred svojou smrťou napísal Milan Lasica niekoľko textov, ktoré venoval svojmu priateľovi Mariánovi Čekovskému. Ten ich zhudobnil a kreatívna dvojica dokonca plánovala spoločný koncert. Nestihol sa však zrealizovať. Teraz sa ale výsledok ich kreatívnej spolupráce dostáva na svetlo sveta – Marián Čekovský ich predstaví na jedinečnom koncerte, v sprievode svojej kapely, orchestra Štátnej filharmónie Košice a hudobných hostí, vrátane Ľubice Čekovskej či Petra Lipu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Veľká noc