Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

V Čase nádejí prežila trpký osud, u našich susedov to Judit Pecháček nebude mať o nič ľahšie

Slovenská herecká hviezda stvárňuje v novom českom seriáli hlavnú rolu.

26.03.2024 06:00
Judit Pecháček, Decko Foto:
Režiséri seriálu Decko – Rozálie Kohoutová a Radim Špaček.
debata

Na obrazovky Českej televízie sa po seriáli Miesto zločinu České Budejovice vráti slovenská herecká hviezda, ktorú si českí diváci pamätajú tiež z rozprávky Čertovské pero (Čertí brko) alebo filmovej drámy Fair Play. Teraz ju uvidia v novej role matky v pripravovanom seriáli Decko (Děcko). Slovenským divákom utkvela v pamäti aj ako Jucika, ktorá bola celoživotnou milenkou hlavného hrdinu Gézu v historickom seriáli RTVS Čas nádejí.

„Moja hrdinka v seriáli Decko už má dvoch potomkov, každý z nich má iného otca. Tretie tehotenstvo ju dostane do situácie, ktorú musí vyriešiť hlavne s ohľadom na svoju stávajúcu rodinu. Najsympatickejšie je mi na nej to, že všetko robí pre dobro svojich detí. Je to milujúca matka v neľahkej životnej situácii,“ predstavuje svoju postavu Judit Pecháček.

ČT Sport Čítajte viac Slovenskí diváci definitívne prichádzajú o ďalšiu českú televíziu. Nemáme inú možnosť, tvrdia zástupcovia operátorov

Téma náhradného rodičovstva

Desaťdielna komediálna dráma zo súčasnosti prináša príbeh rozvedenej matky, ktorá sa počas tretieho tehotenstva rozhodne pre neobvyklé riešenie svojej životnej situácie. Hneď po pôrode chce dieťa zveriť novým adoptívnym rodičom, ktorých si sama vyberie.

Diváci po boku Judit Pecháček uvidia Ondřeja Malého, Elizavetu Maximovou, Daniela Krejčíka, Andreja Poláka, Terezu Hofovú, Evu Hacurovú, Vandu Hybnerovú či Vladimíra Polívku.

Iveta II Čítajte aj Markíza prvýkrát mení stratégiu. Prestížnu Voyo sériu si bude môcť pozrieť úplne každý

Netradičný, ale nie neobvyklý postup

Scenár napísali Kateřina Krobová a Lucie Macháčková, spoluautorky divácky úspešného programu Protivné sprosté matky. Tentokrát sa tému materstva a rodičovstva rozhodli rozpracovať v hranom seriáli. „Ústrednou linkou všetkých desiatich častí Decka je priama adopcia, teda úplne legálny postup, keď si tehotná žena na priamo, bez asistencie úradov a inštitúcií, vyberie pár či jednotlivca, ktorému po pôrode zverí dieťa do starostlivosti. Je to netradičný postup, ale vôbec nie neobvyklý,“ vysvetľuje Lucie Macháčková.

„Na príbehoch našich hrdinov ukazujeme aj rôzne podoby náhradného rodičovstva. Veľmi intenzívny vzťah sme, samozrejme mali s hlavnou hrdinkou Klárou. Bolo ťažké ju na začiatku nesúdiť, ale postupne sme našli pochopenie, sympatie. Pri písaní scenárov sme s ňou prežili takmer dva roky a ten vzťah bol skutočne až na dreň,“ dodáva Kateřina Krobová.

Scenár k seriálu Decko napísali Kateřina... Foto: ČT
Decko Scenár k seriálu Decko napísali Kateřina Krobová a Lucie Macháčková.

„Námet a potom scenáre ma nadchli svojou originalitou, zaujala ma tematika náhradného rodičovstva a v neposlednom rade ma lákala možnosť pracovať s autorkami, ktoré majú za sebou veľmi úspešné projekty, ale v oblasti televízneho seriálu debutujú. Páči sa mi ich ťah na bránku i zmysel pre humor,“ hovorí kreatívna producentka Alena Müllerová.

Réžiu si medzi sebou rozdelí ďalšia dvojica tvorcov – Rozálie Kohoutová a Radim Špaček, ktorí sa spolu v tandeme stretávajú prvýkrát. „Diváci sa budú pozerať na rodinný seriál, v ktorom hlavná hrdinka hľadá najlepších rodičov pre svoje tretie dieťa. Sama dobre vie, že sa o ďalšieho potomka nezvládne postarať tak, ako by si sama priala a predstavovala,“ vysvetľuje režisérka Rozálie Kohoutová.

Radim Špaček dopĺňa žánrové zasadenie: „Pracujeme síce so závažnou témou, ale scenáre sú plné humorných a odľahčených situácií. Chceme sa teda viac než k dráme priblížiť ku komédii.“

Režiséri seriálu Decko – Rozálie Kohoutová a... Foto: ČT
Decko Režiséri seriálu Decko – Rozálie Kohoutová a Radim Špaček.

Prvá klapka seriálu Decko padla minulý týždeň, koniec natáčania je naplánovaný na koniec leta. V programe ČT1 sa seriál objaví budúci rok. Diváci sa môžu tešiť na zaujímavé a humorné situácie s hlavnou hrdinkou, ktorá hľadá najlepšie riešenie pre svoju rodinu a svoje nenarodené dieťa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #české seriály #Judit Pecháček #seriál Decko