Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slovenskí diváci definitívne prichádzajú o ďalšiu českú televíziu. Nemáme inú možnosť, tvrdia zástupcovia operátorov

Operátori odporúčajú svojim členom ČT Sport vyradiť z ponuky.

25.03.2024 00:00
ČT Sport Foto:
debata (17)

Česká televízia (ČT) koncom februára doručila slovenským operátorom výzvu, aby zo svojej programovej ponuky okamžite vyradili stanicu ČT Sport. Výzvu, na základe ktorej majú slovenskí diváci prísť o ďalšiu českú stanicu, dostali takmer všetci operátori, od tých najväčších až po najmenších, ktorí majú len niekoľko stoviek či desiatok zákazníkov.

„Česká televízia odoslala výzvu všetkým slovenským operátorom, ktorí mali v ponuke ČT Sport, aby program z ponuky vyradili. ČT neposkytla súhlas žiadnemu slovenskému operátorovi. Vzhľadom k tomu, že operátori nemajú práva na vysielanie tohto programu, malo by odstránenie prebehnúť okamžite. Obsah na program ČT Sport získava Česká televízia výhradne s územným obmedzením pre Českú republiku a jeho vysielanie v zahraničí nie je možné,“ uviedla pre Mediaklik hovorkyňa Českej televízie Vendula Krejčová.

Keďže ide o výzvu na vypnutie stanice priamo od jej vysielateľa, teda Českej televízie, slovenskí operátori podľa zákona nemajú inú možnosť, ako stanicu bezodkladne odstrániť z programovej ponuky. Vlastimil Lakatoš zo Slovenskej asociácie pre káblové telekomunikácie (SAKT) potvrdil, že „výzva od ČT bola doručená celému trhu“.

rod draka, hra o tróny, Čítajte aj Slová sú zbytočné, prvé zábery sú vonku: Pokračovanie Hry o tróny vyzerá neskutočne

Medzi slovenskými operátormi spustila výzva Českej televízie vlnu nevôle. Ako prvý zareagoval operátor UPC, ktorý dlhodobo bojuje proti vypínaniu českých televíznych staníc. „Spoločnosť UPC vníma túto výzvu a jej načasovanie za aktivitu koordinovanú niektorými slovenskými vysielateľmi, ktorých cieľom je odstrániť konkurenciu v podobe českých staníc pre ich obľúbenosť a značnú sledovanosť slovenskými divákmi,“ uviedol po prijatí výzvy Jaroslav Kolár z UPC s tým, že stanice Českej televízie majú slovenskí operátori vo svojej ponuke už roky a ČT nikdy doteraz nevyvíjala žiadne kroky smerom k ich vypnutiu.

SAKT: Rozhodnutie ČT rešpektujeme

Slovenská asociácia pre káblové telekomunikácie (SAKT) v reakcii na výzvu Českej televízie odporúča operátorom, ktorí sú členmi SAKT, upustiť od ďalšej distribúcie kanálu ČT Sport na slovenskom trhu.

„O stiahnutí kanálu ČT Sport rozhodla Česká televízia, ktorá o tomto kroku informovala všetkých slovenských operátorov s požiadavkou stiahnuť spomínaný kanál zo svojich televíznych programových ponúk,“ vysvetľuje Monika Počátková z asociácie SAKT, ktorá zastupuje na našom trhu viac než 25 rokov operátorov rôznych veľkostí a platforiem. „SAKT plne rešpektuje rozhodnutie Českej televízie a vzhľadom na dlhoročnú vzájomnú spoluprácu odporúča svojim členom vyradiť tento športový kanál zo svojej televíznej ponuky,“ dodáva.

APKT: Tlak prišiel zo Slovenska

Výzvu obdržala aj Asociácia prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT). „Treba vedieť, že ČT je ako vysielateľ jediný subjekt, ktorý takýto pokyn môže vydať prevádzkovateľovi retransmisie, ktorý uvedenú programovú službu retransmituje, a ten ju musí pod sankciou splniť. Keďže asociácia nie je poskytovateľom služby, tlmočil som uvedené stanovisko našim členom,“ uviedol pre Mediaklik prezident APKT Robert Ťavoda. Predpokladá, že ČT Sport v krátkom čase nebude prístupná pre slovenských zákazníkov.

Upozorňuje však, že okolo stanice ČT Sport sa na Slovensku vedie diskusia už približne rok. „Vznikla po tlaku televízie JOJ na vypínanie niektorých častí vysielania ČT Sport v súvislosti s právami na tieto časti, ktoré JOJ zakúpila pre svojich divákov a prezentovala ich ako exkluzívne práva pre SR. Očakávali sme, že v súvislosti s blížiacimi sa majstrovstvami sveta v hokeji (na ktoré má TV JOJ exkluzívne práva pre SR) sa bude tlak na vypnutie vysielania programu ČT Sport na Slovensku stupňovať. Vedeli sme, že jediný, kto môže vydať pokyn na ukončenie retransmisie programu ČT Sport na Slovensku, je riaditeľ ČT. Za akých okolností k tomuto kroku pristúpila ČT, je na ich zodpovednosti. My to nemôžeme komentovať,“ vysvetľuje Ťavoda.

Ako ďalej upozorňuje, športové prenosy prinášajú komerčným televíziám „slušné peniaze“ z predaja reklám a od prevádzkovateľov retransmisie. „Čo je ale smutné, že napriek dlhému obdobiu existencie mediálneho zákona dodnes nie sú definované podujatia vo verejnom záujme, ktoré môžu obsahovať aj športové akcie. Reprezentácia krajiny by mala byť hlavným predmetom záujmu tých, čo majú takéto podujatia definovať a majú dať tak možnosť, aby si každý občan na kanáloch verejnoprávnej televízie mal možnosť takéto podujatia pozrieť a nemusel platiť drahé programy komerčných televízií,“ uzatvára Ťavoda.

Kauza vypínania českých televízií

Spory ohľadom šírenia vysielania českých televíznych staníc na Slovensku ožili už začiatkom minulého roka, keď komerčné televízne skupiny Markíza a JOJ vyzvali operátorov, aby obmedzili vysielanie českých televíznych kanálov na Slovensku. Vtedy sa týkali najmä staníc skupiny Prima. Ako prvý akceptoval výzvu operátor Orange, ktorý vypol šesť menších staníc zo skupiny Prima, spravodajskú CNN Prima News a tiež ČT Sport a ČT D/Art.

Skupina Prima však o slovenských divákov nechce prísť a postupne nahrádza svoje tematické stanice lokalizovanými verziami. Tie už v tomto roku dostanú obľúbené stanice Prima Cool a Prima Love. V budúcom roku by mali nasledovať Prima Krimi a filmový kanál Prima Max. Slovenské verzie by tak nahradili české tematické stanice skupiny Prima, ktoré sú v ponuke operátorov v súčasnosti.

Zmena čaká aj televíziu Prima Plus, ktorá sa premenuje na Prima SK a prinesie prinesie slovenským divákom ešte skôr premiéry programových noviniek skupiny Prima.

Televízie si zavedením špecializovaných kanálov chránia svoje autorské práva. Turbulencie na trhu priniesla tento rok zmena vo vysielacích právach najlukratívnejších športových podujatí, ktoré boli doposiaľ doménou RTVS. Od tohto roku až do roku 2028 však vlastní exkluzivitu na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji JOJ Šport, najväčšie futbalové turnaje EURO 2024 a 2028 má pod palcom televízia Markíza. RTVS zostali práva na vysielanie letných olympijských hier vo Francúzsku a zimných, ktoré budú v roku 2026 v Taliansku.

Slovenské komerčné televízne skupiny zaviedli pre české publikum už pred rokmi výhradne stanice Markíza International a JOJ Family. Nahradili nimi svoje materské stanice, ktoré nemali pre český región potrebnú licenciu pre vysielanie zahraničných titulov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Česká televízia #blokovanie českých televízií