Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Film, ktorý ukazuje Slovensko bez cenzúry, sa teší úspechu na Netflixe. V českých kinách ale pohorel

Vojna policajtov je príbeh založený na skutočných udalostiach, ktoré spracoval novinár Arpád Soltész najprv do knižnej podoby a teraz aj ako filmový scenár pre režiséra Rudolfa Biermanna.

14.05.2024 00:00
Vojna policajtov Foto:
Robo Jakab a Ady Hajdu.
debata (5)

Na Netflix minulý týždeň vtrhol film, ktorý ukazuje Slovensko bez cenzúry. Vojna policajtov bola na Slovensku v kinách mimoriadne úspešná, v Českej republike však zatiaľ neohúrila. Naopak na Netflixe si novinka užíva pozitívne odozvy divákov a teší sa výbornej sledovanosti. Na streamovacej službe ju sledujú aj českí diváci.

Na csfd.cz má Vojna policajtov hodnotenie 68 %. Recenzie sú poväčšine pozitívne, českí diváci píšu, že ide o vydarený film z dielne slovenskej produkcie. Dobré recenzie získava film aj od slovenkých divákov. „Prekvapujúco fungujúci a v dobrom slova zmysle zábavný film, ktorého najväčšia sila spočíva v sledovaní slovenských hercov v konečne zaujímavých rolách. Neviem ako, ale podarilo sa im presne vystihnúť atmosféru a dementnosť 90.rokov spolu s gadžovinou miestnych orgánov. Už dávno sa mi nestalo aby som si pri konci slovenského filmu chcel hneď dať pokračovanie,“ píše jeden z recenzentov.

Natáčanie filmu Miki Čítajte viac Zverejnili prvý teaser na film Miki: Fanúšikovia sú absolútne nadšení

Naopak, niektoré recenzie vyčítajú filmu pomerne dlhú minutáž ale aj herecký výkon rapera Rytmusa, ktorý si zahral rolu východoslovenského mafiána.

Vojnu policajtov môžete nájsť aj na JOJ Play. Jojka spravila z Vojny policajtov minisériu, ktorú nikde inde neuvidíte. Diváci sa môžu tešiť na exkluzívnu 4-dielnu minisériu, ktorá zásadne rozširuje dej o zábery a scény, ktoré sa do kinoverzie nedostali. Pozor, k minisérii sa dostanete len prostredníctvom plne platenej verzie služby.

Východ v deväťdesiatych rokoch bez cenzúry

Vojna policajtov je príbeh založený na skutočných udalostiach, ktoré spracoval novinár Arpád Soltész najprv do knižnej podoby a teraz aj ako filmový scenár pre režiséra Rudolfa Biermanna. Soltész, ktorý bol po vzniku samostatnej Slovenskej republiky jedným z prvých domácich investigatívnych novinárov, písal a tvoril na východe Slovenska v dobe, keď si ruka v ruke nažívali mafiáni, podvodníci, drogoví díleri po boku polície a predstaviteľov štátnej moci. Tí veľmi často a ochotne privierali oči nad skutkami v podsvetí.

Zábery z filmu Vojna policajtov Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Alexander Bárta policajt Miky vo filme Vojna...

“Vojna policajtov je drsný príbeh policajta, ktorý keď pochopí, že zákon nič nerieši – teda v jeho dobe, v 90. rokoch – tak sa rozhodne vydať na cestu pomsty. Ale je aj o tom, že je síce pravdou, že ten, kto sa nepostaví zlu, stáva sa jeho spolupáchateľom. Ale ten, kto sa proti nemu postaví a začne bojovať s netvormi, sa na konci boja stáva sám netvorom,” opísal svoj príbeh jeho autor.

Vojna policajtov Čítajte viac Na Netflix vtrhol film, ktorý ukazuje Slovensko bez cenzúry

Scenár vychádzajúci z knihy Hnev má podľa režiséra Rudolfa Biermanna najmä unikátnu výpovednú hodnotu. “Nechcem byť patetický, ale je dôležité pre každú, nielen mladú generáciu, aby sa dokázala pozrieť do zrkadla. Pretože to, čo sa dialo v 90. rokoch, ako to Arpád opísal vo svojej knihe, je silné sústo. Jedna vec je čítať si jednotlivé články o tom, že niekto niekoho zabil, niekto niečo ukradol a nevidieť tie súvislosti. Ale dostať to napísané tak, ako to napísal Arpád, že poukázal na súvislosti a diania, ktoré spolu na prvý pohľad akoby ani nesúviseli, je už úplne iná vec, ktorá dáva iný zmysel. Keď vidíte, ako kauzy súvisia a že existujú dodnes, tak sa musíte trochu zmobilizovať. Myslím si, že film, ktorý to prenesie na obraz, by mohol byť ešte o niečo výpovednejší,” hovorí Biermann, pre ktorého ide o prvý samostatný režijný počin.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #vojna policajtov