Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Vitajte v roku 1968, v Československom rozhlase. Špionážny film s Pauhofovou a Maštalírom predstavuje prvý trailer

Do kín čoskoro vstúpi dobový triler Vlny scenáristu a režiséra Jiřího Mádla.

28.04.2024 00:00
Vlny Foto:
Záber zo špionážneho trileru Vlny s Táňou Pauhofovou v hlavnej ženskej úlohe.
debata (3)

Šesťdesiate roky, Československo. Z éteru sa ozýva rock'n'roll, minisukne a študentské revolty menia svet. Do prestížnej rozhlasovej redakcie prichádza Tomáš, ktorý sa ocitá v nebezpečnom súboji medzi novinármi a tajnými službami. V stávke sú kompromitujúca nahrávka a životy všetkých. Hlavný hrdina stojí pred ťažkou voľbou: obetovať brata alebo kolegov bojujúcich za pravdu?

Oficiálny teaser trailer filmu Vlny
Video
Zdroj: Bontonfilm

Do kín onedlho vstúpi dobový triler Vlny scenáristu a režiséra Jiřího Mádla Vlny. Nakrútený je podľa doteraz nezverejnených skutočných príbehov novinárov z roku 1968. Divákov zavedie do Československého rozhlasu, ktorý vďaka vynaliezavosti novinárov a rozhlasových technikov vysielal ešte dlho potom, čo našu krajinu 21. augusta 1968 obsadili vojská Varšavskej zmluvy a okupanti vypínali oficiálne vysielačky. Odhodlanie novinárov prinášať nezávislé spravodajstvo za každú cenu inšpiruje aj dnes.

Táňa Pauhofová na zábere zo špionážneho trileru... Foto: Bontonfilm
Vlny, Pauhofová Táňa Pauhofová na zábere zo špionážneho trileru Vlny.

Hlavnú úlohu redaktora Tomáša zveril režisér Vojtěchovi Vodochodskému, známemu napríklad z minisérie Iveta (kde stvárnil speváka Petra Sepešiho), hlavnú ženskú postavu redaktorky Věry Šťovíčkovej stvárňuje Táňa Pauhofová. Účinkovanie vo filme prijali aj Tomáš Maštalír, Martin Hofmann, Stanislav Majer, Vojtěch Kotek, Jevgenij Ivanovič Libezňuk, Marika Šoposká alebo Michaela Majerníková.

slnko v sieti, Vanda Hrycová Čítajte viac Prečo sú práve novinári strážcami demokracie? Nový film nám to ukáže, hovorí producentka Hrycová

Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami a je postavený na výpovediach pamätníkov a práci s rozsiahlym rozhlasovým archívom. Predlohou pre filmové postavy boli reálni ľudia z vtedajšieho Československého rozhlasu. Dej filmu zavedie divákov do slávnej Redakcie medzinárodného života, kde pod vedením Milana Weinera pracujú odvážni novinári.

Tomáš Maštalír na zábere zo špionážneho trileru... Foto: Bontonfilm
Vlny, Maštalír Tomáš Maštalír na zábere zo špionážneho trileru Vlny.

Medzi celebrity vtedajšej doby – Věru Šťovíčkovú, Luboša Dobrovského či Jiřího Dienstbiera – prichádza mladík Tomáš. Netuší však, že miestni redaktori sú v hľadáčiku tajných služieb, ktorým prekáža slobodné a necenzurované vysielanie rozhlasu. O činnosť redakcie sa začnú zaujímať ešte viac, keď sa objaví kompromitujúca nahrávka, ktorej odvysielanie môže zmeniť celé dejiny.

Režisér špionážneho trileru Vlny Jiří Mádl. Foto: Bontonfilm
Jiří Mádl, Vlny Režisér špionážneho trileru Vlny Jiří Mádl.

Čas sa kráti, napätie stúpa, treba konať. Ochráni Tomáš svojho mladšieho osirelého brata alebo sa spolu s ďalšími kolegami zapíše do histórie a zmení osud krajiny? Ako režisér dodáva, ide hlavne o príbeh dvoch bratov, o príbeh, ktorý by sa mohol stať v ktorejkoľvek inej dobe.

Ako sa natáčal film Vlny:

Vlny produkuje spoločnosť Dawson Films, koproducentmi sú Český rozhlas, Česká televízia, Barrandov Studio a. s., Innogy, Wandal Productions a RTVS. Film podporili Štátny fond kinematografie ČR, Audiovizuálny fond Praha, Plzenský kraj a Audiovizuálny fond SK.

Distribútor filmu Bontonfilm plánuje premiéru v kinách 1. augusta 2024.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Táňa Pauhofová #Tomáš Maštalír #Jiří Mádl #Stanislav Majer #Martin Hofmann #film Vlny