Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Zdrvujúca potupa pre televízie! Diváci nemilosrdne popravili svetový zábavný hit

Toto sa nevidí každý deň! Ani nie po mesiaci vo vysielaní padlo nekompromisné rozhodnutie o ďalšom osude šou Zlatá maska. Sklopiť uši musela najmä česká Prima, ale aj Jojka. V oboch prípadoch im diváci vystavili jasný účet. Aktuálne najúspešnejšia svetová šou u nás nemá šancu na úspech.

23.09.2020 07:00
zlatá maska, Foto:
Zlatá maska v Čechách neuspela, dostane menej atraktívny vysielací čas.
debata (17)

Šou sa výrazne trápi na oboch brehoch rieky Moravy. Zhodne prvá časť aj u nás aj v Čechách výrazne zabodovala, vďaka výraznému promovaniu a zvedavosti divákov na novinku. Na Prime si prvý večer so Zlatou maskou nenechalo ujsť 780-tisíc divákov, na Slovensku 508-tisíc. V oboch krajinách bola šou jednotkou na trhu. Jojke sa podarilo dokonca stlačiť do podpriemeru aj Markízu a jej šou 2 na 1.

Lenže už počas druhého týždňa vysielania prišla nepekná zmena. A znova zhodne v oboch krajinách. Na Slovensku stratila z týždňa na týždeň polovicu divákov. Celkovo si Zlatú masku pustilo 263-tisíc divákov s podpriemerným 12,4-percentným podielom na trhu. Ostatná časť v nedeľu nebola na tom o nič lepšie. V Čechách išla krivka taktiež smerom nadol a to výrazne.

Pád sledovanosti

Po prvej úspešnej časti prišlo vytriezvenie aj v Čechách. Výkon relácie klesol na veľkosť 526-tisícového publika. Nedeľná tretia časť bola na tom ešte horšie. Celkovo si ju pozrelo už iba 478-tisíc divákov. Zlatá maska bola až štvorkou na trhu, čo na Primu veľmi slabý výkon. Masku predbehol film vysielaný Českou televíziou, dokonca aj multireprízované Babovřesky 2 na Nove. Lepšie na tom bol aj publicistický program 168 hodín na ČT 1 vysielaný od 21:30.

Česká Prima sa po tomto výkone rozhodla spraviť radikálny a bezprecedentný krok. Zlatá maska v nedeľnom hlavnom vysielacom čase končí. Ešte sa nestalo, aby televízie sťahovali alebo výrazne menili vysielací čas drahej ťažiskovej licencovanej šou.

V čom je problém?

Problémom Zlatej masky je očividne jej federálna verzia. Keď sa pred rokmi televízne svety prísne rozdelili na český a slovenský, pretrhla sa niť aj medzi tvárami šoubiznisu. Mladé generácie nie sú divákom v druhej krajine známe. Z ekonomického hľadiska je federálna verzia pre obe stanice výhodnejšia, no v tomto prípade sa im to nevyplatilo a musia rátať s veľkými stratami.

Zlatá maska tak v Čechách a na Slovensku zrejme skončí ako prepadák, pričom budeme len jedna z mála krajín, kde ju diváci odmietli. V Rakúsku, ale aj v Maďarsku relácia láme rekordy sledovanosti, nehovoriac o USA, kde je úplným fenoménom.

Prima navyše okrem presunu Zlatej masky spravila ďalší ojedinelý krok. Dala na výber divákom, čo chcú počas nedeľných večerov pozerať ďalej. Na výber je dvojica seriálov, či už ide o štvrtú sériu Poldu alebo úplnú novinku s názvom Einstein. Zmena nastane od nedele 4. októbra. Následne sa bude vysielať Zlatá maska, v druhom večernom pásme.

„Rozhodli sme sa na nedeľný večer vrátiť detektívku, a vôbec prvýkrát nechávame osud hlavného vysielacieho času v réžii divákov. Je tak čisto na ich voľbe, či od 4. októbra budeme vysielať nové časti seriálu Polda alebo detektívku Einstein,“ hovorí Marek Singer, generálny riaditeľ skupiny Prima, a dodáva: „Sám som veľmi zvedavý, ktorý seriál nakoniec zvíťazí, pretože ani na Prime nemáme jednoznačný konsenzus.“

Ako to bude na Slovensku?

Pristúpi k podobnému kroku aj Jojka? Presunie Zlatú masku na druhú koľaj? „Zlatá maska ostáva na TV JOJ. Čas jej vysielania sa nemení, diváci si ju budú môcť pozrieť opäť v nedeľu o 20:35 hod,“ povedala pre Pravdu PR manažérka televízie JOJ Katarína Gajdošíková.

Šou Zlatá maska Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Zmrzlina zo šou Zlatá maska.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanosť #televízia JOJ #oseriáloch #Zlatá maska #televízny reštart