Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slováci vyzbierali viac ako 20 000 eur na podporu unikátneho projektu. S dezinformáciami sa dá bojovať pomocou hry

Slováci teraz môžu podporiť unikátny projekt.

07.05.2024 14:05
hope Foto:
debata

O tom, ako čo najefektívnejšie bojovať proti dezinformáciám, už roky hovoríme nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Jedným z kľúčových bodov je podľa odborníkov vzdelávanie – treba najmä deťom vysvetľovať, ako čítať s porozumením, ako a prečo dezinformácie vznikajú a naučiť ich, ako si môžu oni sami overiť informácie.

Prieskumy pravidelne potvrdzujú, že viera v nepravdivé konšpiračné teórie a dezinformácie na Slovensku dlhodobo rastú. Až 56% Slovákov verí rôznym dezinformáciám, čo Slovensko radí na prvé miesto v zraniteľnosti voči hybridným hrozbám z celej V4.

Na Slovensku však vznikol unikátny projekt HOPE, ktorý môžete teraz podporiť na Donio. Slováci už vyzbierali viac ako 24 000 eur. HOPE (Hall of positive engagement) už niekoľko rokov slúži tisíckam učiteľov a študentov po celom Slovensku.

Podvod Čítajte viac Pozor na falošné SMS správy: Podvodníci sa chcú dostať k vašim peniazom

Ide o interaktívnu hru, v ktorej sa študenti stanú obyvateľmi rozdeleného mesta. Stretnú sa s nahnevanými hejtermi, trollmi, fanatikmi, ale aj stalkermi. Cieľom hry je vrátiť život v meste do starých koľají a naučiť sa lepšie zvládať konfliktné situácie v online komunikácii.

Za projektom stojí Tomáš Kriššák. „Zakladal som alebo som viedol a obsahovo napĺňal mnoho projektov, ako Checkbot, Sebavedomé Slovensko, či vzdelávaciu platformu HOPE – Hall of positive engagement, ale aj hru Slobodovo, kde sa venujem rozvoju kritického myslenia, hodnotovému vzdelávaniu a mediálnej gramotnosti,“ píše Kriššák.

O aký projekt ide?

Projekt je zameraný na pomoc pre žiakov, učiteľov a rodičov, ktorí sa chcú vzdelávať v témach informačnej bezpečnosti, ale rovnako tak pre každého, kto chce zlepšiť svoje schopnosti nekonfliktnej a bezpečnej komunikácie na internete. „Okrem hry je súčasťou projektu aj súbor informačných letákov, nálepiek, komiksu a plagátov, ktoré pomôžu na školách priblížiť tak žiakom ako aj pedagógom fungovanie platformy a možnosti jej zapojenia vo vyučovaní,“ píše Kriššák.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Čítajte viac Šimkovičová konšpirovala o chemtrails: „Pokreslenú oblohu od lietadiel médiá bagatelizujú,“ tvrdí

Projekt je tiež online knižnicou, ktorá zadarmo prináša online materiály z predošlých projektov, ako sú komiksy Kira, či Neuveriteľné dobrodružstvá Milana Rastislava Štefánika.

Kriššák má za sebou úspešné projekty

V minulosti s podporou verejnosti publikoval vzdelávacie komiksy. V roku 2019 mu stovky darcov pomohli vytlačiť 5000 komiksov o živote a diele Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa zadarmo dostali k tisíckam slovenských študentov.

Minulý rok s podporou stoviek darcov vytvoril 6000 komiksov Kira, ktoré taktiež skončili v rukách tisícok študentov po celom Slovensku. Projekt dokonca získal medzinárodné ocenenie a pre jeho tvorbu sa stal laureátom Ceny Európskeho občana.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HOPE #Tomáš Kriššák