Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

„Má človek v hlave mozog, ak som ho nevidela?“ Prezidentka trefne zareagovala na Machalu

Prezidentka reagovala na vyjadrenia Lukáša Machalu, ktorý v rozhovore pre RTVS uviedol, že podľa neho majú mať vo verejnoprávnom médiu priestor aj neodborné názory - ako príklad poslúžila teória o plochej Zemi.

06.05.2024 11:02
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (48)

Pred niekoľkými dňami obletelo Slovensko video, ktoré zachytávalo časť rozhovoru, kde generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala povedal, že nevie potvrdiť, či je Zem plochá, pretože ju nevidel.

Neskôr povedal, že išlo o hyperbolu a snažil sa len povedať, že do televízie patrí petrosť názorov, či už sú odborné alebo nie. V nedeľu sa k téme vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá bola hosťkou relácie Na telo s Michalom Kovačičom.

„Viem, že to obletelo internet a ja už nebudem nakladať osobne predstaviteľovi tohto pohľadu, lebo naozaj podľa tejto logiky by sa dalo povedať, že či má nejaký človek v hlave mozog, keďže som ho nevidela,“ povedala prezidentka. Video s jej komentárom sa okamžite stalo virálnym.

Prezidentka reagovala na vyjadrenia Lukáša Machalu, ktorý v rozhovore pre RTVS uviedol, že podľa neho majú mať vo verejnoprávnom médiu priestor aj neodborné názory – ako príklad poslúžila teória o plochej Zemi.

Po odvysielaní relácie Reportéri, ktorá sa venovala budúcnosti RTVS, sa začal na sociálnych sieťach virálne šíriť názor Lukáša Machalu o plochej Zemi. Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry v relácii uviedol, že nezávislá žurnalistika by mala spochybňovať čo najviac vecí a priestor na vyjadrenie by mal dostať každý názor. „Je dôležité, akým spôsobom sa vyjadruje, ale tú možnosť mu musíte dať vždy a každému,“ vyhlásil.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Čítajte viac Šimkovičová konšpirovala o chemtrails: „Pokreslenú oblohu od lietadiel médiá bagatelizujú,“ tvrdí

Redaktor RTVS Peter Žatko sa v rozhovore Machalu pýtal, či je správne dať priestor aj ľuďom, ktorí tvrdia vyvrátené nezmysly. Napríklad, že Zem je plochá. Machala odpovedal, že áno. „Je podložené, že Zem je guľatá? Ja sa vážne pýtam. Boli ste vo vesmíre? Vy ste neboli, ja tiež nie, tak neviem,“ argumentoval. „Myslím si, že priestor nezávislej žurnalistiky je presne o tom, spochybňovať čo najviac vecí a hľadať odpovede na otázky,“ dodal.

Video sa stalo virálnym

Video z relácie sa začalo virálne šíriť na sociálnych sieťach a reagovali naňho aj mnohé médiá. Zareagoval tiež prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, ktorý do vesmíru letel v roku 1999 a mal odtiaľ aj výhľad na našu planétu. Machala sa následne stal predmetom rôznych satirických koláží a videí.

Machala reagoval na kritiku v príspevkoch na sociálnych sieťach Telegram Facebook. Bránil sa aj tým, že jeho vety v reportáži boli vytrhnuté z kontextu a pri debate o plochej Zeme išlo o hyperbolu. „Nevadí, RTVS ma opäť oklamala a urobili si zostrih toho, čo sa im v reportáži “hodilo do krámu”. Nepochopili, že som poukazoval na možnosť slobodnej diskusie aj na kontroverzné témy,“ napísal v príspevku na Telegrame.

„Trvám na bezpodmienečnej ochrane a podpore slobody slova v slovenskej spoločnosti. Pre mňa okrem etických a zákonných obmedzení neexistuje žiadny iný dôvod, ktorý by mal a mohol umlčať slobodu slova,“ dodal Machala na túto tému v ďalšom príspevku na sociálnej sieti.

RTVS zareagovala a zverejnila video so širšou, strihmi neupravenou sekvenciou rozhovoru s Lukášom Machalom o názorovej pestrosti v žurnalistike.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje. Svoje miesto chce vnímať predovšetkým na Slovensku. Uviedla to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová