Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Pokračovanie Hry o tróny: Ťažké časy pre Daenerys a prichádzajúca ľadová beznádej

Ďalší kúsok do záverečnej mozaiky sa odhalil. Posledná séria Hry o tróny má za sebou druhú epizódu zo šiestich a príbeh pokračoval, v mnohom, v rovnakom duchu ako prvá časť. Uskutočnili sa viaceré stretnutia, odzneli ťažké posolstvá, vykonali sa gestá, nechýbal opäť humor. Tentokrát už však všetko malo trpkejšiu príchuť. Nočný kráľ s obrovskou armádou mŕtvych sa blížil k prahu Zimohradu.

22.04.2019 05:51
hra o tróny, game of thrones, daenerys, emilia... Foto:
Druhá epizóda bola mimoriadne ťažká pre Daenerys. Jej predstava o pobyte na Zimohrade bola úplne iná.
debata (13)

UPOZORNENIE: Nasledujúci text prezrádza dej najnovšej epizódy. Článok čítate na vlastné riziko!

Hra o tróny nemá na ružiach ustlané ani počas svojej labutej piesne. Už prvá epizóda bola, údajne omylom, dostupná niekoľko hodín pred oficiálnym uvedením pre užívateľom online služby DirectTV. Úniku sa nevyhlo ani pokračovanie. Tentokrát „zrada“ prišla z Nemecka. Streamovacia služba Amazon Prime sprístupnila aktuálnu časť s niekoľkohodinovým predstihom.

HBO môže len zubami škrípať, keď sa internetom šíria spoilery z epizód, ktoré čakajú na oficiálne uvedenie. Čím ďalej, tým viac je táto situácia absurdnejšia, keďže televízia investovala značné finančné prostriedky na ochranu svojho diela a zlyhania prichádzajú od iných televíznych partnerov.

Pozornosť sa teraz upiera na tretiu epizódu, ktorá má byť zlomová a odohrá sa kľúčový stret medzi armádou živých a mŕtvych. Zostane táto epizóda „utajená“ do oficiálneho vysielania? Alebo sa opäť situácia vymkne spod kontroly niekoľko hodín vopred?

Zmierenie pred bitvou

Dej druhej epizódy s názvom A Knight of the Seven Kingdoms sa míľovými krokmi posunul k neodvratnému súboju, o ktorom sa vie, že sa stane osudným pre veľké množstvo postáv a vyzerá to tak, že za hradbami Zimohradu panuje zmierenie s desivou skutočnosťou. Je tu odhodlanie heroicky padnúť a nedarovať mŕtvym ľahký presun na juh.

Nedôvera Severanov voči Daenerys a jej ušľachtilým plánom zmeniť Západozem narazila na ďalšiu prekážku, keď na Zimohrad docválal Jaime Lannister s jasným úmyslom bojovať na strane živých. Svoj sľub chce dodržať a nájsť vykúpenie za svoje činy. Aj on roky slúžil svojej sestre a pochopil, že tentokrát sa nechal vlákať do jej sietí lží aj on sám. Prijatie Lannistera, úhlavného nepriateľa Severu, sa nerodilo ľahko a Tyrionovi sa rozmrvila jeho pevná pôda pod nohami. Kráľovnej drakov sa situácia vymyká spod kontroly, keď sa Jaimeho zaručili jej spojenci.

Jaime ako člen klanu Lannisterovcov - úhlavných... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, jaime, nikolaj coster-waldau, Jaime ako člen klanu Lannisterovcov - úhlavných nepriateľov Severu - sa nedočkal príjemného privítania na Zimohrade. Dostal však šancu bojovať na strane živých.

Rany pre Daenerys

Inak vyrovnaná a rezervovaná Daenerys na Severe zažíva emočné vypätie a po prvýkrát dala na sebe poznať svoj hnev, nielen voči Tyrionovi. Ten pocítil jej nedôveru a sklamanie z toho, že sa nechal oklamať Cersei. Jaime potvrdil, že žiadna armáda nepríde a chystá vlastnú zradu s novou Zlatou armádou. Na boj s Nočným kráľom zostane Sever sám.

Khaleesi nevyšlo ani uzmierenie so Sansou, hoci to na pár minút tak vyzeralo. Lenže Dany vidí, že Sansa má omnoho väčší rešpekt a oddanosť svojho ľudu, teda niečo, čo sa Matke drakov nedostáva. Navyše Jon od nej bočí a odmieta sa s ňou stretnúť tvárou v tvár a ona nechápe prečo, čo v nej len podporuje vnútorný nepokoj.

Druhá epizóda ukázala enormnú silu Sansy a jej... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, sansa, sophie turner, Druhá epizóda ukázala enormnú silu Sansy a jej pozície na Zimohrade.

Bude ešte budúcnosť?

Jaime nachádza svoje vykúpenie, ospravedlní sa Branovi, ten mu však vnukne šokujúcu myšlienku o neexistujúcej budúcnosti, v ktorej nedostane možnosť odčiniť svoje hriechy. Kým na Zimohrade prebiehajú intenzívne prípravy na veľký stret, v útrobách sa črtá stratégia. Beznádej alebo možno aj triezvy úsudok velenia hovorí jasne. Nie je šanca na výhru. Musia Nočného kráľa s armádou len odkloniť a pokúsiť sa vytvoriť priestor na prežitie čo najväčšieho množstva nevinných, aby sa nestali súčasťou jeho ľadovej armády.

Bran prišiel s ďalším desivým posolstvom. Nočný kráľ má jediný cieľ – jeho! Vždy to bol on, po ktorom prahol. Nočný kráľ chce nekonečnú noc a Bran ako trojoká vrana je jeho úhlavný nepriateľ. Jedine Bran má v sebe možnosť vidieť všetko, on je pamäťou živých a ľadový nepriateľ chce, aby svet zabudol a jeho obyvatelia sa stali len mĺkvymi poddanými. Obrovská armáda mŕtvych má prebúrať hradby a vziať si obyvateľov hlavnej bašty Severu. Nočný kráľ by tak mohol zostať skrytý, neodhalený, aby sa neohrozil. Jon s ostatnými veliteľmi ho chcú vylákať, aby ho draky mohli zneškodniť.

Prišlo k šokujúcemu odhaleniu. Bran si počká na... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, bran, Prišlo k šokujúcemu odhaleniu. Bran si počká na Nočného kráľa pri bájnom strome na Zimohrade. Práve on je tým, koho chce ľadový nepriateľ.

Chystá sa ikonické stretnutie

Bran sa odmieta skrývať, chce ho počkať, symbolicky, pri bájnom strome v záhrade Zimohradu. Kým jeho armáda „zamestná“ vojsko, on by sa prišiel za trojokou vranou, zabil ju a bol by len krok od vzniku nekonečnej noci a zimy. Bran nebude sám, po jeho boku bude Theon Greyjoy, ten rovnako ako Jaime Lannister hľadá vykúpenie zo zbabelých činov a blízko budú aj draky. Črtá sa ikonický súboj v nasledujúcej epizóde a tentokrát budú obete. Aj táto epizóda bola zaujímavá tým, že nikto nepadol, čím sa vytvoril nový precedens v histórii seriálu. Tvorcovia si dávajú načas, o to krutejšie budú zrejme konce obľúbených postáv.

Posledné hodiny pred bitvou sa niesli v zmierení. Bok po boku sedeli postavy, ktoré si pred rokmi išli po krku. Brienne sa dočkala obrovskej pocty a dokončenia jej cesty. Práve názov tejto epizódy je poukázaním na Brienne z Tarthu. Splnila svoje poslanie, je z nej rytier Siedmich kráľovstiev. Navyše našla spoločnú reč, bez znechutenia, s Tormundom, ten sa nikdy nevzdá myšlienky získania si jej srdca.

Jon sa spočiatku Daenerys vyhýbal, odhaleniu... Foto: HBO
hra o tŕony, game of thrones, jon, arya, Jon sa spočiatku Daenerys vyhýbal, odhaleniu svojho pôvodu sa však nevyhol. Arya (vpravo) sa postarala o prekvapenie a jedinú sexuálnu scénu tejto epizódy.

Posledné činy pred poslednou bitkou

Aryi Gendry vyrobil špeciálnu zbraň, ktorú od neho chcela a užila si slasti fyzickej lásky s mužom, pre ktorého mala vždy slabosť. Tyrion ledva „vykľučkoval“ z celej šlamastiky s Daenerys, nebyť Joraha Mormonta, ktorý sa prihovoril, zrejme by stratil jej dôveru nadobro. Dáva mu jasne najavo svoj hnev, v konečnom dôsledku ho potrebuje. Dany vie, že ho bude potrebovať, ak si zasadne na Železný trón. O to viac ju ženie striedme rozhodovanie o budúcnosti Západozeme po napätom rozhovore so Sansou. Tá jej položila jasnú otázku o Severe a budúcnosti, lenže Daenerys túto predstavu nemá ucelenú.

Deň sa končí a do krajiny sa vkradla tma. Prichádzajúca noc bude pre mnohých posledná a zaznieva posledná pieseň hrdinov. Nie je čas na smútok, plač, dávni nepriatelia musia zahodiť nezhody, teraz budú stáť bok po boku ako odvekí priatelia. Jedinou úlohou je bojovať, zachrániť Zimohrad, zachrániť seba, zachrániť nádej.

Tyrionovi sa rozsypáva pevná pôda pod nohami a... Foto: HBO
hra o tróny, game of thrones, tyrion, peter dinklage, Tyrionovi sa rozsypáva pevná pôda pod nohami a stráca dôveru kráľovnej.

Záver epizódy patril dlhoočakávanému rozhovoru medzi Jonom a Daenerys, ktorá po ťažkom dni hľadala útechu pri svojom milovanom. Ten jej prezradil svoj pôvod, čomu ťažko verila a nemala čas to spracovať. Ozvali sa hliadky zvestujúce príchod Nočného kráľa a armády. To, čo sa nestihli povedať doteraz si už možno nepovedia nikdy.

Novinkou v seriáli je upriamená pozornosť na soundtrack. Vôbec po prvýkrát zaznela rozlúčková pieseň, ktorá len podčiarkla smutnú atmosféru s prichádzajúcej bitky o Zimohrad. Počas epizódy ju zaspieval Podrick. Pre potreby seriálu ju zaspievala Florence zo skupiny Florence + The Machine.

Verdikt

Druhá epizóda atmosférou pripomínala svoj začiatok. Chýbala bombastická akcia, avšak všetko vynahradili hutné dialógy, postrehy, stretnutia. Objavil sa Jon vlk – Duch, Sansa predviedla svoje nové brnenie, Theon konečne nerobí hanbu svojmu rodu, napätie medzi Jonom a Daenerys po odhalení jeho pôvodu atď. Práve tieto dve epizódy dávajú bodku pre mnohé postavy, ktoré o týždeň nájdu svoj koniec. Hoci sa nevie, kto zomrie, môže to byť ktokoľvek, pri Hre o tróny to platí dvakrát.

Súdiac podľa zmierenia dávnych nepriateľov, mnohé charaktery našli akési vykúpenie, išli bokom malicherné pohnútky boja za rodovú jednotu, do popredia sa pretlačila oddanosť za prežitie. Nepriateľ má obrovskú presilu, iná pomoc nepríde, celý boj o Zimohrad nebude o víťazstve, bude len o získaní viac času na útek pre tých, ktorí budú mať to šťastie a podarí sa im vyviaznuť.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Hra o tróny #Game of Thrones #oseriáloch